Katliamla başarı elde edilebilir mi?!

Katliamla başarı elde edilebilir mi?!

Putin''in adamları Ukrayna''da o kadar bölge işgal ettiler, sonra bir kısmından çekildiler. Sadece Kiev''in uzantısı Buça''da katliam yaptılar. Bilmiyoruz yaptılar mı? İşgaldeki bazı şehirlerde Ukraynalılar Ruslara karşı protestoya giriştiler. İşgalci askerler, Ukrayna polisi istenmeyen protestolarda nasıl müdahale ettiyse öyle müdahale ettiler. Havaya ateş açtılar, ortalığı dumana boğdular.

Neden Buça''da katliama giriştiler? Her gün bir görüntü yayınlanıyor. Rus tankları yürüyen, bisikletle giden insanları vuruyor. Bilinmeyen daha kim bilir neler var? Acaba Buça''yı işgal edenler ordu içinde farklı bir grup mu? Ya da oradan buradan toplanan çapulcular mı?

Ukraynalılar içindeki aşırı uçlara suçu atanlar da çok.

Buça katliamını en çok ABD kaynakları gösterince insan şüpheye düşüyor. Irak''a nasıl girdiklerini biliyoruz. ABD, Irak''ı 1991 ve 2003''te işgal etti. İki işgalinde de dünyada infial uyandıracak haberleri yaydı. Sonra anlaşıldı ki, bu haberlerin aslı yokmuş.

Putin''in sicili bozuk. Bu köşede sık hatırlatırım... Çeçenistan ve Suriye katliamı. Asla unutulmaması gerekir.

1993''te Çeçenistan''daydım. Ruslar Çeçenleri birbirine vurdurma taktiği uyguluyorlardı. Ruslan Hasbulatov, Gantemirov, Ömer Abdurhanov ve Labazanov, Dudayev''e isyan etmiş veya ettirilmişti.

Çeçen Gülü kitabımızdan okuyalım:

"Mafya lideri bilinen Labazanov, Grozni''nin 20 km. güneyindeki Argun şehrine gidiyor. Şehre giriş ve çıkışlara birkaç silâhlı adamını koyuyor. / İşte sana isyan... / Bu isyancıların iyi bir tarafı var; halka eziyet etmiyorlar. (...) / Labazanov bir tren gasp etmiş. Argun''u sonra gördüm; önünden bir ırmak geçiyor. Bir tarafından da demiryolu. Bizimki baskın sırasında gasp ettiği trene binmiş Kadiryurt''a gitmiş. Oradan da Tolstoyyurt''a. Olayda ilk bilgi 30 kişinin öldüğü yolunda idi. Sonra bu sayı daha aza indirildi. Ruslar bu baskını bütün dünyaya, Çeçenistan''da iç savaşın çıktığı ve çok sayıda ölü olduğu yolunda yaymıştı."

Rusların taktiği böyle... Yalan haber yaymak. Ben oradaydım. Çok sayıda ölü olsa bilirdim. Onun için Buça''daki katliamda, Ne ABD''nin iddialarına, ne Rusların savunmasına güveneceksiniz. Zaman içinde inkâr edilemeyecek deliller ortaya çıkacaktır.

Putin 1999-2000 yıllarında Grozni''yi bombalarıyla düzledikten, halkı çocuk demeden, kadın demeden, yaşlı demeden tümden katlettikten sonra ele geçirebildi. Yine Çeçen Gülü''nden:

"Ancak Ruslar mezbuhâne, boğucu hareket geliştirirler, Çeçenlerin ikmal yollarını keserler, onları çaresizliğe doğru iterler, sonra tankını tüfeğini ülke toprağına sokarlarsa hâkimiyet kurabilirler. O da çok kan döktükten sonra."

Sonra aynen öyle oldu. 

Labazanav''un Tolstoyyurt''ta kimin yanına gittiğini de söyleyeyim: Ruslan Hasbulatov''un yanına! Hasbulatov geçmişte gazetelerin manşetlerindeydi. Rusya''da  parlamento başkanıydı. Devlet Başkanı Boris Yeltsin''le karşı karşıya gelmiş, çatışmalar 10 gün sürmüştü.

Tolstoyurt''a gittim ve Hasbulatov''la görüştüm. Labazanav''un kendisine sığındığını o sıra söylememişti. Grozni''ye dönünce öğrendim. ("Tolstoyyurt" adı aklınıza takılacak. Ünlü romancı Tolstoy, Hacı Murat''ın hikâyesini bu köyde dinlemiş "Hacı Murat" romanını yazmıştı.)

Daha çok ayrıntı var. Konuyu dağıtmayayım.

BBC News''ten Jeremy Bowen, Rusların Çeçenlere saldırılarını da, çok sonra yine Rusların Beşşar Ead''ı savunmak için karşısındakileri katledişini de bizzat takip etmiş. O da bizimle aynı tespitleri yapmış. (Bkz. "Rusya''nın direnişe ateşle yanıtı: Çeçenistan, Suriye, Ukrayna", 7 Mart 2022)

Ruslar tümden yok ederlerse başarıya ulaşıyorlar. Buna başarı denirse.

Yazarın Diğer Yazıları