Kavala, Soros, dolar ve ''gri ülkeler'' listesi!

Kavala, Soros, dolar  ve ''gri ülkeler'' listesi!

Osman Kavala''nın dört yıldır süren tutukluluğundan dolayı on ülke büyükelçisinin Türkiye''ye "derhal serbest bırakılmasının sağlanması" çağrısında bulunması, Merkez Bankası''nın faiz artırarak liradaki hızlı düşüşü durdurması beklenirken faiz düşürerek, bile bile doların 10 liraya yürümesine sebep olması derken bir olay daha patladı!

"Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü" FATF tarafından, Türkiye, gri listeye alındı. Böyle bir süreçte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''ın, on ülke büyükelçisi için "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" demesi de ilginç... Yani, bu büyükelçiler kovulacak mı?

Bütün bu olaylar, ABD ordusunun, Türkiye''yi Batı sınırından da kuşattığı bir döneme denk mi geldi yoksa denk mi getirildi? 

***

Erdoğan, "Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye''yi adeta burada mahkûm etmek istiyorlar" dedi. İyi de Soros ile görüşen kendisi, Soros''un Açık Toplum Vakfı''nın Türkiye''deki temsilcisi olan Can Paker''in evinde toplantılar yapan da kendisi... Osman Kavala da o vakfın yönetimindeydi. Yoksa bu konuda da "şu tarihten sonra görüşenler" diye bir milat mı var?

Osman Kavala''nın yargılanması ile ilgili olarak Rusya Parlamentosu''nun 2005 yılında Putin''in emriyle hazırlanan "Ticari amaçlı olmayan devlet dışı toplumsal örgütler yasası"nı kabul ederek yabancı sivil toplum örgütlerinin Rusya''daki faaliyetlerini kısıtlamasını hatırlatmıştım. Türkiye, neden böyle yapmadı?

Ayrıca, kim olursa olsun, hangi suçu işlediği iddia edilirse edilsin, bir kişiyi dört yıl yıldır tutuklu yargılıyorsanız, zaten Türkiye''de istihbarat ve algı operasyonları yapan on ülkeye koz veriyorsunuz demektir. On ülke, FETÖ yargısını kullanan AKP''nin Ergenekon, Balyoz yargılamalarında bazı sanıkların yedi yıl tutuklu yargılanmasına hiç ses çıkarmamış hatta destek vermişti! Çünkü Türk ordusunun "rejimi koruma ve kollama görevi"nden, iktidar gibi onlar da rahatsızdı!

Erdoğan ise şimdi "Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o. Bunlar mesela şu anda Balkanlara sızmanın, Balkanları sindirmenin gayreti içerisindeler. Bunlara da tabii fırsat vermeyeceğiz, verilmemesi lazım." diyor. Evet ama biz bunları, Erdoğan iktidarından önce de sonra da kamuoyunun bilgisine defalarca sunmuş idik. İktidar, Balkanlar''da Soros''un karşısına kiminle çıktı? FETÖ ile değil mi? Oysa Soros ile FETÖ, aynı hedefe hizmet ediyordu! Kavala da "Çözüm Süreci"ne katkı sunuyordu... Kendisi söylüyor... Yani o dönem, iktidarın yanındaydı...

Selahattin Demirtaş ise PKK''nın siyasi ayağı ve "Çözüm Süreci"nin diğer ortağı olan HDP''nin eski genel başkanıdır. Gerçek buyken, Cumhurbaşkanı adayı olarak hukuk düzeni tarafından kabul edilmişse ve bir kalkışma girişiminden zamanında değil yıllar sonra sorumlu tutularak beş yıl tutuklu kalıyorsa, bunun siyasi bir karar olduğu algısı yayılır! 

***

Dış baskıların Erdoğan''ın Afrika çıkarmasına denk gelmesi de tesadüf değildir. Siz Afrika ülkeleri ile dostluğu geliştirirken onlar da sizi küme düşürür, kara para aklamak konusunda gri listeye ekler; "Arnavutluk, Barbados, Burkina Faso, Kamboçya, Cayman Adaları, Haiti, Jamaika, Ürdün, Mali, Malta, Fas, Myanmar, Nikaragua, Pakistan, Panama, Filipinler, Senegal, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, Uganda, Yemen ve Zimbabwe." diye alfabetik sırayla açıklar...

Yalnız, siz daha "4 ton 900 kilo kokain kime geliyordu?" sorusunu veya son başbakan hakkında Hollanda basınındaki servet iddiasını cevaplayamıyorsanız, gri listeye de girersiniz kara listeye de... Dış politikada hak, hukuk, adalet arıyorsanız, önce hukuk devleti olacaksınız. Yoksa ülkenizi, bile bile belaya bulaştırırsınız.

Yazarın Diğer Yazıları