Kaybedeceğini anlayan 'Şah'ı piyon sanarmış..

Bir ürün alacağınız zaman ne yaparsınız?

Ayrıntılı bir araştırma yaparsınız.

Aynı kalitede düşük fiyatlı ürünlere bakarsınız.

İşte bu piyasa araştırması oluyor.

İşin ehli birkaç yerden fiyat aldığınızda da aradığınız ürünün yaklaşık maliyeti çıkar. Ancak pantolon araştırırken gidip kasaptan fiyat almazsınız.

Kamu Kurumları Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin Yaklaşık Maliyette İlişkin İlkeler başlıklı 7. maddesinde de bundan bahsediyor. Kurum ihale yapmadan önce ihaleye konu ürün veya hizmetin yaklaşık maliyetini belirlemek zorundadır.

Kocaeli Belediyesi ise ne yapmış dersiniz…

Organizasyon işinin bedelini inşaat firmalarına sormuş! Hatta fiyat sorduğu, devamlı iş yaptığı şirketler ile bağları öylesine güçlü ki şirketler, belediye yetkililerine kaşeli imzalı boş antetli kağıtlarını dahi bırakıyorlar.

Herhalde belediye yetkilileri ihale yapılacağı zaman firmalara git-gel yapmamak, yormamak için teklifleri de kendisi hazırlıyor…

Devamlı iş yaptığı deyince de Kocaeli Belediyesi ihalelerini incelediğim zaman dikkatimi çeken bir firma aklıma geldi.

Tuncay Nakliyat.

Bu firmayı durup dururken araştırmadım tabii. "ŞAKİ" adlı kitabımı yazarken Sayıştay raporunda bulunan "Gez Gör Kocaeli" adlı ihaleyi araştırırken gördüm. Firma kim, sahipleri kim derken ayrıntılı şekilde araştırmıştım.

Şimdi neden aklıma geldi. Geçen günlerde Şevki Yılmaz sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Ekrem İmamoğlu'nu kastederek "İktidarımıza sesleniyoruz. Allah aşkına piyon başkanı görevden alınız" dedi.

Bunun "Tuncay Nakliyat ile ilgisi ne peki" diyorsunuz.

Anlatayım…

Efendim Şevki Yılmaz Refah Partisi eski Rize Milletvekili, eski Rize Belediye başkanıdır. TBMM'ye "Pezevenkler Meclisi" diyen, resmi bayramlarda Atatürk anıtına neden çelenk koymadığını "Biz ata, ite, puta tapanlardan değiliz" sözleri ile açıklayan birisi kendisi.

"Çatlasanız da patlasanız da ben Hizbullah'ım, Türkiye'nin yüzde 95'i Hizbullah'tır. Hizbullah olmayanlar Hizbul şeytandır" diyen, şu anda da AKİT yazarı olan kişidir.

Oğlu da şu anda AKP Kocaeli Milletvekili olan Mehmet Akif Yılmaz.

Bir başka konu ise…

Tuncay Nakliyatın sahipleri olan Vedat ve Cevat Tuncay'ın, Şevki Yılmaz'ın yeğenleri olduğu da iddia edildi.

Aradım sordum. "Birbirimizi tanırız ama akraba değiliz" yanıtını aldım. Beyan esastır üzerinde durmuyorum.

Vedat Tuncay AKP üyesi ve hatta Başiskele İlçe Başkan Yardımcılığı görevini yaptı. Yerel gazetelerde yer alan haberlere göre kardeşi Cevat Tuncay ise Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Rize Ayder yaylasına giderken özel olarak davet ettiği bir kişi.

Cevat Tuncay'a bunu da sordum. Her ne kadar yanıtı bana inandırıcı gelmese de Sayın Erdoğan'ın Rize'ye yaptığı ziyareti duyunca fotoğraf çektirmek için kendi isteğiyle Ayder'e gittiğini söyledi. Takdir değerli okuyucuların.

Tuncay Nakliyat öyle başarılı bir firma ki (!) Kocaeli ve çevre illerden ihale almadığı kurum kalmamış. Aldığı ihalelerin tamamı araç kiralama, taşıma işi, otobüs kiralama gibi işler.

Nerelerden almış yazayım.

Kocaeli Belediyesi, Kocaeli Valiliği, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı, Kocaeli İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kocaeli Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SGK Kocaeli İl Müdürlüğü, Çayırova Belediyesi, Kandıra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi…

2010-2019 tarihleri arasında tam 151 ihale almış. İhaleler toplamı ise 142.9 milyon TL.

Şevki Yılmaz aynı zamanda bir vakfın da başkanıdır. Bu vakıfta ihtiyacı olanlara insani yardımlarda bulunuyor ve yurt binaları yapıyor. Vakıf, Başiskele ilçe sınırları içinde 7 yıl önce dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan 29 yıllığına mesire alanı kiralamış. Gençlik Eğitim ve Spor Merkezi tesisi projesi hazırlanmış ve uygulama başlamış.

Şevki Yılmaz, Başiskele ilçesinde bir de okul açtı. Saadet Partisi Başiskele Belediye Meclis üyesi Kadir Öztonga'nın iddiasına göre de okul için meclisten kat artışı almış.

Şevki Yılmaz, Öztonga'ya cevap vermiş.

Fazla kat istediğini yalanlamamış ancak "Başvuru dilekçemizde ifade edildiği üzere Vakfımız Başiskele ilçesinde başlatacağı Okul inşaatı için Eğitim alanında ekstra bir kat artışı talebinde bulunmamıştır. Başiskele sınırlarında bulunan tüm Özel Eğitim Alanlarına tanınan 4 kat hakkının, Vakfımıza da tanınmasını talep etmiştir" demiş.

Yani işin özeti şu;

Bir eli yağda bir eli balda olan kişiler, keyifleri, düzenleri bozulmasın diye önüne çıkacak tehlikeleri ya diken olarak görürler ya da "piyon."

Sonuç olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı başarı din ticaretinden yıllardır nemalanan, lüks ve rahat içerisinde yaşayan kimi kimselerin tekerine çomak soktu, bu yüzdendir ki ŞAH'ı piyon zannediyorlar. Aslı astarı olmayan yalanlarla karalamaya çalışıyorlar.

 

Yazarın Diğer Yazıları