Kayıp korona virüs hastaları ile ilgili yeni araştırma: Söylenenler gibi değil

Kayıp korona virüs hastaları ile ilgili yeni araştırma: Söylenenler gibi değil
Belirti göstermeyen korona virüs hastaları ile ilgili yapılan bir araştırmada, bu hastaların sayısının fazla olmadığı belirtildi.

İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden araştırmacılar, belirti göstermeyen korona virüs hastaları ile ilgili dikkat çeken bir araştırma ortaya koydu.

PLOS Medicine isimli hakemli dergide yayınlanan araştırmaya göre, belirti göstermeyen kişilerin, korona virüs hastalarının küçük bir kısmını oluşturduğu belirtildi.

Çalışmaya liderlik eden, İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden araştırmacılar, korona virüse yakalanan ama hiçbir zaman belirti göstermeyen vakaların ve teşhis anında asemptomatik gibi görünse de sonradan belirti göstermeye başlayan kişilerin oranını belirlemek istedi.

Araştırmacılar Mart ve Haziran arasında toplanan bulgularla oluşturulan Sars-CoV-2 veri tabanını sistematik biçimde gözden geçirdi. Araştırmada hiç belirti göstermeyen hastaların oranının belirlenmesi için, bin 287'si asemptomatik olarak tanımlanan 6 bin 616 kişiyle ilgili ampirik verilerin yer aldığı 79 çalışma analiz edildi.

Bunun sonucunda araştırmacılar, Kovid-19 vakalarının yüzde 20'sinin hastane kontrolleri boyunca asemptomatik kaldığını gördü.

Çalışmada ayrıca, korona virüs vakalarının başlangıçta genellikle asemptomatik göründüğü ve hastaların sonradan belirti göstermeye başladığı ifade edildi. Araştırmaya göre sonradan belirti gösteren bu vakaların oranı yüzde 80 civarında.

Söz konusu oran, henüz belirti göstermeyen ve "presemptomatik" diye adlandırılan bu hastaların, korona virüsün yayılmasında önemli bir payı olduğunu düşündürüyor.

Kaynak: İndependent Türkçe