Kayseri'de gün yüzüne çıkarıldı. Tam 7,5 milyon yıl öncesine ait

Kayseri'de gün yüzüne çıkarıldı. Tam 7,5 milyon yıl öncesine ait
Kayseri’deki Yamula Barajı kıyısında 2 yıldır süren kazı çalışmalarında ilginç bir fosil gün yüzüne çıkarıldı. 7,5 milyon yıl öncesine dayanan 400'den fazla fosil, güçlendirme ve temizliği yapıldıktan sonra Bilim Merkezi'nde sergileniyor.

DHA'nın haberine göre, Yamula Barajı kıyısında 2 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarında 7,5 milyon yıllık fosiller bulundu.

FOSİLLER 7,5 MİLYON YILLIK

Kayseri'de çoban Murat Adıyaman, 2017 Eylül ayında Taşhan Mahallesi'ndeki Yamula Barajı kıyısında keçi otlatırken kemik parçası buldu. Alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede, kemik parçalarının 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edildi.

kayseride-2-yilda-400den-fazla-fosil-gun-yuzune-cikarildi-7138-dhaphoto1.jpg

FOSİLLER FARKLI HAYVANLARA AİT

Bunun üzerine 2018 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın desteği ile kazı çalışması başlatıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında ilk olarak fil, üç toynaklı at, bovidae ve gergedana ait 7.5 milyon yıllık fosiller bulundu.

kayseride-2-yilda-400den-fazla-fosil-gun-yuzune-cikarildi-7138-dhaphoto2.jpg

BİLİM MERKEZİ'NDE SERGİLENİYOR

Bölgede 2 yıldır devam eden kazı çalışmalarında son olarak kaplumbağa ve 3 fildişi fosili bulundu. Böylece toplamda 400'den fazla fosil gün yüzüne çıkarıldı. Alçı ceket yöntemi ile çıkarılan fosiller, Bilim Merkezi'ne getirilip burada güçlendirilerek oluşturulan özel alanda sergileniyor.

kayseride-2-yilda-400den-fazla-fosil-gun-yuzune-cikarildi-7138-dhaphoto4.jpg