Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Kazakistan notları…

Sevgili okuyucum; değerli yazar Sayın Yahya Akengin'in Başkanı olduğu "Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV)", "20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri"ni, 19 Mayıs 2016'da Kazakistan'nın Başkenti Astana'da gerçekleştirdi. Ödüller, Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi'nin konferans salonunda, görkemli bir törenle sahiplerine sunuldu... Sayın Yahya Akengin, toplantının açış konuşmasında şöyle dedi:

"Değerli konuklar; bu kutlu coğrafyanın bir parçası olan kardeş Türkiye'den size gönüller dolusu selam getirdim. Bu tür kültür etkinliklerinin tarihin süzgecinden geçerek, hak ettiği yeri alacağına inanıyoruz. Bu bir Türk Dünyası ödül buluşmasıdır. Türkiye'nin dışında Lefkoşa'da, Bakü'de, Makedonya'da, Newyork'ta, Bişkek'te olduk. Her ödül töreninin yanında, paneller, sergiler yer aldı. Biz bu yoğun çalışmamızla en çok şu gerçeği vurguluyoruz: 'Türk Dünyası bir kültür dünyasıdır'. Böyle olmasına rağmen, 'Türk birliği' deyince; kimileri anlamsız önyargılarından, ya da rahatsızlıklarından dolayı, Türk birliği kavramını itibarsızlaştırmak gayretini hiç saklamıyorlar. Oysa biz diyoruz ki; Bir Avrupa birliği, bir Nafta ve bir Bağımsız ülkeler birliği-topluluğu ne ise, Türk birliği hedefi de odur! Her Türk Cumhuriyeti'nin elbette sınırları, bağımsızlığı, kendi vatanı, kendi bayrağı altında olması böyle bir birlik için etkili bir güç teşkil eder. Zengin ortak kültümüz ise enerjileri sinerjiye dönüştürür. Böyle bir durumun varlığı; bölgemize, Kafkaslara, Orta Asya'ya, gerçekten kalıcı huzur getirecek bir güzel manzara oluşturur. Bu arada bir konuyu da gerçekçi biçimde belirtmek istiyorum: Şu anda, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin kalıcı olması asla mümkün değildir. Çünkü yüzyıllardır bu iki milletin birbirlerine zeval veremeyeceğini iki taraf da bilmektedir. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ise bu iki büyük komşunun arasındaki giderilebilir pürüzleri olumlu noktaya dönüştürme potansiyeline sahiptir"

Değerli okuyucum: Sayın Akengin'in konuşmasından sonra ödül törenine geçildi. Ödül sahipleri şunlardı: Azerbaycan: Ganire Paşayeva, Kazakistan: Marhabat Baykut, Kırgızistan: Bahtıgül Kalambekova, Makedonya: Abdülhâkim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi. Türkiye: Doç. Dr. Kudret Bülbül, Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Mehmet Bozdağ, Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Dr. Yusuf Gedikli, Prof. Dr. Alaybey Karaoğlu, Özel Ödüller: Ziya Sözen, Olcas Süleymanov, Mevlüt  Uluğtekin Yılmaz, Necmi Çamaş. (Verilen ödüllerin tanımı: Bilge Kağan'ın kaplumbağı üzerine diktiği Orkun'daki Bengütaş'ın gerçeğe uygun bir kopyası ve madalya)

Daha sonra Prof. Dr. Alaybey Karaoğlu, Doç. Dr. Birsen Çekin, Doç Dr. Gültekin Akengin, Doç. Dr. Çağatay Akengin'in resim sergileri sunuldu. Türk Dünyasının 25. Yılı onuruna düzenlenen panelin konuşmacıları ise şunlardı: Yahya Akengin, Dr. İlyas Demirci, Bahtıgül Kalambekova, Nuh Kalkan Yargıç, Murat Gürbüz, Dr. Yusuf Gedikli, Prof. Dr. Seyfettin Erol, Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Prof. Dr. Numan Aruç…

Panelistlerin konuşmalarından kısa cümleler: "Türk Dünyası vatandaşlığı; Türk Dünyası edebiyat birliği; Türk Dünyası bilim kurulu, kurulmalı", "Türk Dünyasını önce Türkiye tanıdı; Türkiye'mize şükran duyuyoruz", "Türk Dünyası Adriyatik'ten Çin seddine kadar uzar", "Türk Dünyasının şu anda bir Türk düşüncesi yok. Ama 21. Yüzyılda bir Türk düşüncesi oluşturacağız." "Geçmişte, Bağdat'tan elinde altın tepsi ile bir kadın tek başına rahatça Buhara'ya kadar gelebiliyordu", "Bireyler kendi kazaklarını örmeli", "Hoca Ahmet Yesevi yılını UNESCO kutluyor", "Gül Baba Macaristan'da, Sarı Saltuk Balkanlarda, Yesevî Türkistan'da".

Panelistlerin konuşmalarından sonra Üniversite'nin gençleri, Anadolu ve tüm Türk dünyasını kucaklayan özel yöre giysileriyle harika oyunlarını sergilediler.

Sevgili okuyucum, 15 yıl önce gittiğim Kazakistan'ı günümüzde çok daha gelişmiş olarak gördüm. Ata yurdunda, Hoca Ahmet Yesevî' yanında beni en çok etkileyen ise Tuna'dan daha coşkun olan o görkemli Sır-ı derya nehrini görmek oldu.

Bu muhteşem toplantıyı gerçekleştiren Sayın Yahya Akengin'i ve Türk dünyasının bilge lideri Sayın Nur Sultan Nazarbayev'i saygıyla selamlıyorum.

Esen kalın efendim.

 

Yazarın Diğer Yazıları