Kazakistan'dan Putin'e büyük darbe: Reddettiler

Kazakistan'dan Putin'e büyük darbe: Reddettiler
Kazakistan ulusal varlık fonu Samruk-Kazına, Rusların yaptırımlarına darbe vuracak hamlesini açıkladı. Ruble cinsinden finansman sağlamayacak.

MilliGazete''den aktarılan bilgilere göre; ABD öncülüğündeki Batı''nın Rusya''ya yönelik yaptırımları, Moskova ile ilişkilerinin bozulmasına sebep oldu.

2008’de kurulan ve Kazakistan hükümetinin tek hissedarı olduğu Samruk Kazına, ulusal demir yolu, posta servisi ve hava yolu şirketleri de dahil olmak üzere pek çok şirketi bünyesinde bulunduruyor.

İşte bu ulusal varlık fonu Samruk-Kazına, Rus bankalarına yönelik yaptırımlar nedeniyle artık ruble cinsinden finansman sağlamayacağını açıkladı.

Karara kızan Rus basını “Kazakistan, Rusya''ya ihanet ederek Batı''ya boyun eğdi.” başlığı attı.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Enstitüsü Orta Asya ve Kazakistan bölümü yöneticisi Andrey Grozin, bu kararın nedeninin Batılı ülkelerinin Kazakistan’a baskı uygulaması olduğunu fikrini dile gtirdi. 

Kazakistanlı üst düzey yetkililerin, kendi ülkelerine de yaptırım uygulanmasından endişe ettiklerini açıkladıklarına işaret eden Rus uzman, Batı’nın baskısına maruz kalan Kazakistan elitlerinin, Avrupa ve ABD bankalarındaki varlıkları için kaygı duyduklarını belirtti.

İlgili Haberler