Kazakistan tarım arazilerinin yabancılara satışını yasakladı. Bizde ise parsel parsel satılıyor

Kazakistan tarım arazilerinin yabancılara satışını yasakladı. Bizde ise parsel parsel satılıyor
Cumhurbaşkanı Tokayev, 15 Temmuz 2019’da yapılan genişletilmiş hükumet toplantısında alınan karar gereği hazırlanan toprak kararnamesini imzaladı. Buna göre, ülkedeki istisnasız tüm toprakların yabancı kişi ve kuruluşlara satışı ve kiralanmasına yasak getirildi.

Kazakistan’da tarım topraklarının yabancılara satılmasını yasaklayan kararname imzalandı. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinin tarım topraklarının yabancılara satışını ve kiralanmasını ortadan kaldıran kararname 13 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe girdi. “Kazakistan Cumhuriyeti’nin Kara İlişkileriyle İlgili Bazı Yasama Kanunlarına Değişiklik ve Ekler Hakkında” adını taşıyan kararnamede, tarım arazilerinin satışını yasaklıyor ve aynı zamanda arazilerin ekonomik dolaşıma sokulması için de bazı düzenlemeler öngörüyor.

Daha önce kiralanan topraklar içinde süresi tamamlandıktan itibaren son bulacağı ifade eden kararnamede, toprak/arazi reformu adı altında özellikle Rusya ve Çin’in bölgesel politikalarına yönelik satışların yapılacağı yönündeki endişeler sona erdi. Cumhurbaşkanı Tokayev, konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ulusal Kamu Güvenliği Konseyi’nin 5. toplantısında, halkımız için çok önemli olan arazi meselesi çözüme kavuşmuştur. Kazak topraklarının yabancılara satılamayacağını defalarca söyledim. Bu konudaki söylentileri durdurmak gerekiyor. ” 

KAZAKİSTAN HALKININ TOPRAK REFORMUNA KARŞI GÖSTERİLERİ: JER (YER) SATILMASIN!

Kazakistan’da toprak reformu tartışmaları, 2016’dan bu yana Kazak halkı tarafından yoğun tepkilere neden olmuştu. Özellikle 2019 yılında tartışmaların yeniden alevlenmesi sonrasında gösteriler yapılmıştı. Kazakistan’da özellikle Çinlilere toprak satışının gündeme gelmesi sonrası kamuoyunda büyük bir tepki kampanyası başlamıştı. “Jer satılmasın” (yer satılmasın) kampanyaları sonucunda birçok Kazak aktivist gözaltına alınmıştı.

Protestolar nedeniyle dönemin hükumeti, nihai kararın alınmasını 2021’e dek ertelemişti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ise kararın 2021’e bırakılmasının bir anlamı olmadığını belirtip bu konuyu tamamen kapatmanın zamanının geldiğini ifade ederek, “Tarım toprakları yabancılara satılmayacak. Bu konuya bir daha geri dönmeyeceğiz.” demişti