Kazakistan'daki olay dış destekli darbe...

Kazakistan'daki olay dış destekli darbe...

Kazakistan''da sular durulunca, olayların niteliği ve hedefi de netleşmeye başladı. Eski Başkan George W. Bush döneminde ABD''nin Orta Asya politikasından sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olarak görev yapan Matthew Bryza, Amerika''nın Sesi''ne konuştu ve "Tokayev ilk turu kazanmış gibi ama Nazarbayev kolayca sahneden çekilmez" dedi. Bryza, bu açıklama ile "ABD olayların böyle görülmesini istiyor" demiş oldu!

Cumhurbaşkanı Tokayev''in eski Cumhurbaşkanı Nazarbayev''i, Ulusal Güvenlik Konseyi''nin ömür boyu başkanı olarak atandığı görevinden aldığını iddia eden Bryza, "Net olmayan husus şu: Geride kalan üst düzey liderler ve güvenlik servisleri dahil silahlı güçleri kontrol eden kişiler hangi tarafa sadık? Yani çok akışkan bir durum var ortada. Ama şundan emin olabiliriz ki Nazarbayev ailesinin elinin altında milyarca dolar bulunuyor. Öyle hemen çekip gideceğini düşünmüyorum. Geri gelecekler, mücadele bir süre daha devam edecek ve ortalığın durulması uzun bir zaman alacak" dedi.

Nazarbayev''in sözcüsü Aydos Ukibay ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nazarbayev''in başkent Nur Sultan''da bulunduğunu, bir dizi istişare toplantıları gerçekleştirdiğini, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile doğrudan temas halinde olduğunu bildirdi. Bryza''nın iddiasının aksine Nazarbayev''in Güvenlik Konseyi başkanlığı görevini Tokayev''e devretmeye kendisinin karar verdiğini söyleyen Ukibay, "Nazarbayev, halka Cumhurbaşkanı Tokayev''in etrafında birleşme çağrısında bulundu" dedi.

***

Bryza, protestoları bir tür terör örgütünün planladığı ve düzenlediği söylemini gülünç bulduğunu, olaylarla ilgili "dış tehdit" şeklinde bir kılıfın uydurulduğunu ancak hiç kimsenin bunun doğruluğunu ya da geçersizliğini kanıtlayamayacağını söyledi.

Bryza, "Tokayev, Masimov''dan kurtulduğunda Nazarbayev''e de gerçek bir darbe vurduğunu düşünüyor. Washington''un perspektifinden baktığınızda, ne Nazarbayev ne de Tokayev demokrasinin, insan haklarının, Kazak seçmenlerin haklarına saygı göstermenin ve yenileyici reformları teşvik etmenin savunucusu" dedi.

Hüseyin Vodinalı ise veryansıntv''de "NATO destekli saray darbesi çöktü" başlığıyla yayınlanan yazısında "Kazakistan''da yaşanan şey, aynı bizdeki gibi iç ve dış destekli NATO darbe girişimiydi. Olaylarda dışarıdan gelen Selefi teröristler de kullanıldı. Özbek gazeteci ve bölge uzmanı Üzülbek Ergaşev, Almatı''daki isyanların en az 6 ay önceden planlandığını ve profesyonel olarak koordine edildiğini söyledi. Ergaşev, kalabalığın bu kadar iyi organize edilmiş, hızlı eylemlerde bulunamayacağını vurgularken, ''Kaos bir emirden sonra başlatıldı'' dedi." bilgilerini verdikten sonra şunları yazdı:

"O emri veren, cuntanın lideri muhtemelen, şimdi vatana ihanet suçlamasıyla tutuklu bulunan eski Millî Güvenlik Konseyi Başkanı Kerim Masimov idi.

Kazak lider Tokayev, Masimov ile birlikte başka yöneticilerin de işin içinde olduğunu, bunların 20 bin kadar yerli ve yabancı eylemciyi Almatı ve çevresine soktuklarını ayrıca silah dağıttıklarını söyledi.

Sözün özü, Kazakistan''daki Batı destekli saray darbesi çökertilirken, Asya''da Amerikan varlığı artmadı aksine önümüzdeki günlerde azalacağının işaretini verdi."

***

Kazakistan''daki olayları, ülkedeki bütün istihbarat servislerini kontrol eden Masimov''un planladığı ve yönettiği anlaşılıyor. Dolayısıyla, bunun bir darbe girişimi olduğu açık. Masimov, Nazarbayev''in, Cumhurbaşkanlığını kendisine değil Tokayev''e bırakmasını kabul edemediği için dış istihbarat servisleriyle iş birliği yaparak, ülkesine Selefi teröristleri soktu ve olayların düğmesine bastı. Bu teröristleri CIA ve MI6 kontrol ettiğine göre onlardan yardım aldı. Bryza, "kanıtlanamaz" diyor ama Selefi teröristler, sonuçta Amerikan askeri değil midir?

Masimov, masum protesto gösterilerini kullanarak, ülkesine kaos yaşattı ama hapsi boyladı.

Kazakistan, iktidar savaşının kurbanı oldu.

Yazarın Diğer Yazıları