Kazanan yabancı kaybeden Türkiye!

Merkez Bankası faiz arttırdı.

4.75 baz puan artış ile dolar da düşmeye başladı. Madem faizleri arttıracaktınız o halde 100 milyar dolardan daha fazla bir rezervi neden hoyratça harcadınız?

Gelelim 4.75 puanlık faiz artırımın olumlu ve olumsuz yönlerine.

Bu faiz artışı Türkiye'de sadece belirli bir para sahibi olanlara yarayacaktır. Para ile para kazanma dönemi bir kez daha başladı. Merkez Bankası'nın bankaları fonlama faizinin yüzde 15 olduğu bir ülkede mevduat faizleri 16-17 seviyesinde olacaktır. Bu da doğal olarak kredi faizlerine yansıyacak.

En iyimser bir rakam ile ticari kredilerin yıllık yüzde 24 seviyelerine kadar yükselmesi bekleniyor. Yüzde 24 ile bir ticari krediyi alacak olan işletme ne yapabilir ki?

Yüzde 24 bankaya ver, kira, sigorta, vergi ve maaş ödeyecek. Bu demek ki, bu işletme en az yüzde 60 kazanmalı ki, kendini kurtarabilsin. Bu ortamda yüzde 60 kazanç var mı?

Bu zaten üretmeyen Türkiye'nin daha da dışa bağımlı bir hale gelmesine neden olacak.

Faiz artışı tabii ki Türkiye'de konut iştahınının da sona ermesine neden olacaktır.

2 ay öncesine kadar konut kredisi faizleri aylık yüzde 0,64'e kadar gerilemişti. Faiz artışından önce 1.45'e kadar yükselmişti. Son artışın pazartesi gününden itibaren yansıyacağını düşünüyorum. Yeniden 1,70 seviyelerine kadar yükseliş yaşanabilir. Bu seviyeden kredi kullanıp kimler ev alabilir ki?..

Tabii ki bunun bir olumlu yönü var o da parası olup da ev almak isteyenler için harika bir fırsat yakalayacak. Nakit her zaman kraldır mantığı ile ciddi ıskonto ile ev satın almak mümkün olacak.

 

Yine yabancı kazandı!

Her zaman olduğu gibi AKP bir kez daha yabancılara kazandırdı. Albayrak'ın istifa edip gitmesinden sonra yeni Merkez Bankası yönetimi bazı yabancı fonlarla görüşmeler yaptı. Bunun içeriğini kimse bilmiyor. Ancak ne hikmet ise yabancılar daha Naci Ağbal'ın koltuğa oturması ile Türkiye'ye gelip dolar satmaya başladılar.

Albayrak'ın istifası ile 8 liranın üzerinden dolar satan yabancılar hiçbir şey yapmasa bile yarın dolarını yerine koyup gitmek istese 1 dolarda 1 lira para kazandı. 1 haftada büyük kazanç. Tabii ki gitmeyecek! Yüksek fiyattan sattığı doların parası ile yüzde 20 seviyelerinden hazine bonosu alacak.  Daha önce de yüzde 20-25 ile aldıkları bonoyu faizin düşüşünü fırsat bilip yüzde 50'den fazla para kazanmışlardı.

Türkiye'den giderken de bu yabancı vur kaç çetesine kamu bankaları dolar yükselmesi için tanzim satış yapmışlardı.

Sonuç olarak kısır döngü AKP'nin başarısız ekonomi politikası nedeniyle bir kez daha döndü ve yabancılar ve büyük para sahipleri büyük kazanç yazmaya başladılar.

Bu ülkeye gerçekten çok yazık.

Fakir fukara daha da sefalet yaşayacak. Türkiye'nin kıt kaynakları bir kez daha yabancı para babalarına peşkeş çekilecek.

Ne uğruna?

Her şey iktidarda kalmak uğruna!

Acı olan ise, Türkiye'de bazı kesin sefaletin merkez noktasında olmasına rağmen halen uyanmaması ve bu yanlış politikaya destek vermesidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları