Keçi Adası'nda Türkiye'ye meydan okundu

Keçi Adası'nda Türkiye'ye meydan okundu
Yunanistan'da Başbakan, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın Keçi Adası'na çıkarak Türkiye'ye meydan okumalarına sessiz kalan hükümeti Milli Savunma Bakanı Genel Sekreteri Ümit Yalım sert dille eleştirdi.

Fatih Erboz Yeniçağ

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Savunma Bakanı Panos Kammenos, Yunan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis'in önceki gün Türkiye'nin işgal altındaki Kilimli ve Keçi adasına çıkarak Türkiye'ye ağır tahrikte bulunmasına AKP iktidarının tepkisiz kalmasını, eski Milli Savunma Bakanı Genel Sekreteri Ümit Yalım sert dille eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "2019 yılında geleceğim ve o adaları alacağım" sözlerine nazire yaparcasına Türk adalarında şov yapan Aleksis Çipras'ın, "AB'nin doğu sınırlarından bir iyimserlik mesajı göndermek istiyorum. Komşularımıza (Türkiye) dostluk, barış ve işbirliği mesajı ama aynı zamanda bir kararlılık mesajı da gönderiyorum. Haklarımızı korumaya kararlıyız" dediğini hatırlatan Ümit Yalım, şunları söyledi: "Ziyaret haberleri, kalymnos-news.gr haber sitesi ve Yunan Savunma Bakanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı. Bodrum sahillerine 4 mil mesafede olan Muğla'ya Keçi Adası, 6 millik Türk karasuları içinde. Keçi Adası, İstanbul'daki Büyükada'nın 2 misli büyüklükte. 2004'ten beri işgal altında olan Keçi Adası'nda, Yunan bayrağı dalgalanıyor. Adada konuşlu Yunan Askeri Üssü'nde yaklaşık 750 kişilik de bir tabur bulunuyor. Keçi Adası'na Yunan askerleri ile birlikte Yunan SAT komandoları da yerleştirilmiş. Askeri karşılama töreninden sonra Çipras ve beraberindeki heyet, adada yaşayan Yunan vatandaşları ve papazlar ile birlikte poz verdi. Papazların ataması, İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi tarafından yapılıyor."

Ümit Yalım, Aleksis Çipras'ın bu davranışıyla önceki gün Türkiye'ye pasaportsuz giriş yaptığını belirtti. "Çipras, Kammenos ve Apostolakis, hiçbir engelle karşılaşmadan, askeri helikopterle Türk hava sahasını 3 mil ihlal ederek Muğla'ya bağlı Keçi Adası'na girip işgalci Yunan askerleri ile egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı" diyen Yalım, şöyle devam etti: "Çipras ve beraberindeki heyet, Yunan işgali altındaki Türk Adası'ndan Türkiye'ye meydan okurken AKP iktidarı sus pus oldu. Yunanistan'a nota bile vermediler, veremediler. Böylece, adalarımızın Yunan askerine alenen teslim edildiği bir kez daha tescillenmiş oldu. Keçi Adası Belediyesi, Ioannis Galouzis tarafından yönetiliyor. Belediye Başkanı Galouzis, Yunan vatandaşı. Galouzis'in Türk vatandaşlığı yok. 2972 Sayılı Mahalli İdareler Seçimi Kanunu Madde 9'a göre belediye başkanları Türk vatandaşı olmak zorunda. Ayrıca Keçi Adası'nda turizm ve diğer ticari faaliyetlerden toplanan vergi, Yunanistan'a kaçırılıyor. Yani Belediye Başkanı Galouzis alenen vergi kaçakçılığı yapıyor. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Madde 359'a göre vergi kaçakçılığı suçtur. Vergi kaçakçılığı yapan Muğla Keçi Adası Belediyesi neden denetlenmiyor? Vergi kaçıran Yunan vatandaşı Belediye Başkanı Galouzis neden görevden alınmıyor? İktidar, bu kanunsuzluğu nasıl izah edecek?"

İlgili Haberler