Kedinizde bu belirtiler varsa aman dikkat!

Kedinizde bu belirtiler varsa aman dikkat!
İstanbul veteriner hekimler odası başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, kedilerde görülen 2 çeşit koronavirüse karşı uyarı yaptı.

Veteriner hekimler, kedilerdeki koronavirüsün insanlara geçtiğine dair bir bulgu bulunmadığını belirtirken, mutasyonla beraber ağır sonuçlar doğuracağını açıkladı. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, kedilerdeki koronavirüsün insanlarda görülmesinden çok daha eski zamana dayandığını, Türkiye''nin yanı sıra Avrupa''da da yaygın olduğunu anlattı.

"İNSANDAKİ GİBİ DEĞİL..."

Koronavirüsün, özellikle toplu olarak bulundukları bölgelerde kediden kediye bulaştığını belirten Arslan, "Ancak insandaki gibi değil. İnsana bulaşmıyor. Sadece kediler arası seyreden bir hastalık. genelde oldukça zor bir tedavisi var. yakalanan hastalar eğer çok iyi tedavi edilmezse genelde kaybediliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Arslan, kedilerdeki koronavirüs hastalığının ilerleme sürecini şöyle açıkladı:

"Vücutta var olan koronavirüsler, hayvanın bağışıklık sistemine zarar veriyor. Bağışıklığı zayıfladığında virüs üremeye başlıyor ve hastalık yapacak noktaya geliyor. Bir noktadan sonra da belirtiler meydana geliyor. Kuru tip ve ıslak tip dediğimiz iki çeşit koronavirüs var. İkisi de tedavi edilmediğinde çok ciddi hayvan kayıplarına neden oluyor. Virüsler vücuda girdikten sonra mide ve bağırsak sistemiyle ilgili bazı değişimler ortaya çıkıyor. Eğer virüsler burada değişime uğrarsa FIP veya koronavirüs hastalığı ortaya çıkıyor."

“İLAÇLAR, ÜLKEMİZDE HENÜZ RUHSATLI DEĞİL"

Kedilerde koronavirüs tedavisinin zor olduğunu ve hastanın bireysel durumuna göre tedavi yönteminin belirlendiğini söyleyen Prof. Arslan, tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastalığın ''stokin fırtınası'' dediğimiz ilk başlangıcında, bağışıklık sistemini bastırıcı bazı ilaçlar kullanılıyor. İlerlemiş durumlarda ise bağışıklık düştüğü için tıpkı insanlarda olduğu gibi güçlendirici tedaviler uygulanıyor. Dışarıdan getirilen bazı ilaçlar var, bunlar kullanılıyor. Maalesef, bu ilaçlar ülkemizde henüz ruhsatlı değil. Kısmen başarı sağlayan ilaçlar var. Ülkemizde, kedilerde virüslere karşı ruhsatlandırılmış, etkili olarak kullanılabilen ilaç yok. Veterinerler bu konuda zorlanıyor."

"SİNİR VE SİNDİRİM SİSTEMİNDE BOZUKLUKLARA YOL AÇIYOR"

Fatih Belediyesi Veteriner Hekimi Emre Kırmızı da koronavirüsün kedilerden insanlara buluşmayacağını dile getirerek, sokak hayvanlarının çoğunda bu virüsün bulunduğuna dikkat çekti. Belli testler yapıldığında sahipli hayvanlardaki koronavirüsü tespit edebildiklerini belirten Kırmızı, "Ancak FIP''in etkeni olan koronavirüs eğer mutasyon geçirmezse, yani kedinin vücudunda kalırsa ölene kadar ona hiçbir zarar vermeden durabiliyor. Ölümcül olanı bu virüsün vücutta mutasyon geçirip FIP''e dönüşmesi. Yani sinirsel sistemde ya da sindirim sisteminde bozukluklara yol açması. Bu mutasyonu geçirdikten sonra 1 ila 2 ay içerisinde durum ağırlaşmaya başlıyor ve hastalığın seyri değişiyor" şeklinde konuştu