Kemal Kılıçdaroğlu: "Bu kış vatandaş için kolay geçmeyecek"

Kemal Kılıçdaroğlu: "Bu kış vatandaş için kolay geçmeyecek"
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün kaynakları tükettiler. Vatandaş izlenen ekonomik politikanın kendisi açısından maliyetini yaşayarak öğrenecek. Bu kış onlar çok sert geçecek." dedi.

Fatih ERBOZ / YENİÇAĞ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda özellikle ekonomi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, bu kışın vatandaş açısından rahat geçmeyeceğini, doğal gaz ve elektrik faturalarının ağırlıklı olarak gündeme geleceğini, vatandaşın izlenen ekonomik politikanın kendisi açısından maliyetini de yaşayarak öğreneceğini söyledi. İktidarın yeni vergiler getirmeye mecbur kaldığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Bu vergiler vatandaşa ne kadar yansıyacak onu da zaman içinde göreceğiz. Dışarıdan arzu ettikleri kadar borç para bulamıyorlar. Bütün kaynakları tükettiler. Türkiye'nin en değerli kurumlarını Türkiye Varlık Fonu adı altında borç aldıkları kurumlara, kişilere, şirketlere bir anlamda ipotek ettiler. Şimdi çıkış bulamıyorlar. Vergilerle vaziyeti düzeltme peşindeler. Düzeltemezler. Çünkü vatandaş kendi beyan ettiği gelirin vergisini bile ödeyemiyor. Sosyal Güvenlik primini ödeyemiyor. Çünkü para yok, kazanamıyor. Dolayısıyla getirilen ek vergilerin bütçede büyük bir rahatlamaya yol açacağını düşünmüyorum. Esnafın, çiftçinin durumu da kötü. O kadar büyük oyun oynuyorlar ki, seçimlerden önce çiğ sütü 25 kuruşa çıkardılar, kiloda teşvik verdiler. Seçimler bitti tekrar 10 kuruşa indirdiler. Sanayicinin durumu da kötü. Türkiye Odalar Borsalar Birliği, 'Yanlış yapıyorsunuz' bile diyemiyor.

Özellikle üniversiteyi bitirenler açısından işsizlik Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi. Erdoğan'ın söylediği çok talihsiz bir cümle var 'Her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye bir şey yok.' Doğru, saray çevresi için geçerli bir kavram. Hükümetin işsizlik sorununu çözme gibi ne bir projesi var ne de bu konuda yaptığı tutarlı bir çalışma. Yaptıkları şey şu: 'Her işveren bir işçi alsın böylece işsizlik sorunu çözülür.' Hiçbir işveren de Erdoğan söyledi diye bir kişiyi işe almadı. Kalktılar sanayicileri suçladılar, 'Niye işçileri çıkarıyorsunuz' diye."

CHP olarak alternatif çalışmaları olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Alternatif üretmek. Türkiye'nin üretmesi lazım. Her alanda Türkiye'nin üretmesi lazım. Tarlada da fabrikada da üniversitede de sanatda da üretmesi lazım. Her alanda üretirseniz Türkiye'nin bölgesinde yıldızı parlar. Fakat Türkiye üretmekten çok tüketen bir toplum haline dönüştürüldü. Tarımda da tüketiyoruz, sanayide de tüketiyoruz. İthalatımız olmadığı sürece imalatımız yok. Üniversitelere bakarsanız, iran üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı bizimkileri geçti. bizimkilere üniversite demek için şahit lazım. Üniversiteler gerçek anlamda üniversite değil."