Kemal Kılıçdaroğlu’ndan milli egemenlik açıklaması

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan milli egemenlik açıklaması
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Meclis’te 23 Nisan için yapılan özel oturumda “Önümüzdeki 4 yıllık süreç kutlamalar dönemidir. Bu 4 yıl hepimiz için arınma dönemidir. Bu dönem ülkemizin gelecek günlerini inşa edecek günlerdir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki 23 Nisan özel oturumunda konuştu. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada egemenliğin millete ait olduğunu belirterek, TBMM'nin yetkilerinin kısıtlanmasına tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Cumhuriyet Halk Partisi adına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı2nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak başlattığı Kurtuluş mücadelesinin 100. Yılındayız. 2021’de sadece düşmanın değil, milletin makus talihindin de yenildiği Sakarya Zaferi’nin 100. Yılını kutlayacağız. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olacak. Önümüzdeki 4 yıl hepimiz için arınma dönemidir.

“Önümüzdeki 4 yıllık süreç kutlamalar dönemidir. Bu 4 yıl hepimiz için arınma dönemidir. Bu dönem ülkemizin gelecek günlerini inşa edecek felsefeyi inşa edecek günlerdir.”

“Bu felsefe üç temele oturtulabilir hak, hukuk, adalet...”

“Kurtuluş savaşımızın planlanmasının süreci, Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk cemiyetine dayanır. Atatürk’e müdafaa-i hukuk, egemenliğin kayıtsız ve şartız milletin olduğu bir sistemi ifade eder. “

“Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde her vatandaşın hakkının ve hukukunun korunduğu bir anlayış var. 1924 Anayasası Meclis’te görüşülürken bir önerge verilir. Önerge ile Kurtuluş Savaşı zaferinin baş kumandanı ve Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Meclis’i fesih yetkisi verilmesi ön görülür.”

“Genç bir milletvekilli konu ile ilgili Hangi ülkede cumhurbaşkanına fesih yetkisi verilir diyerek tepki gösterdi. Önerge oylanarak, önerge reddedilir. Önergeye tepki gösterenlerin ana olgusu hakimiyetin millete ait olmasıdır. Egemenliğin hiçbir zümreye ait olmaması için kuvvetler ayrılığı gelmiştir. Ancak geldiğimiz noktada TBMM’nin yetkileri kısıtlanarak denge ve denetim mekanizmaları yok edildi. Meclisin bütçe yetkisi elinden alındı.”

“Bu kararın 15 Temmuz darbesine karşı duran meclis tarafından alınması üzücüdür. Yargı bağımsız değildir. Yargının parlamentoyu denetleme yetkisi elinden alındı. Egemenlik bir kişiye, bir zümreye bırakılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi bu meclisin yetkilerini genişletme tarihidir. Hepimizin ortak kaygısı daha demokratik bir düzen geliştirmektir. Sadece çocuklarımız için değil tarihin de üzerimize yüklediği sorumluluğu yerime getireceğiz. “