Kene yakalama yöntemi ve ABD'ye teslim bayrağı

Anadolu Ajansı’ndan Zeynep Hoşgörür’ün haberine göre Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ülke gündemine gelen keneleri yakalamada “bayrak yöntemi”yle başarı sağlanabiliyor:
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Böcek Uzmanı Derya Ulaşoğlu, “Kene tespitinde etkili bir yol bayrak yöntemidir. Yöntem, bir çubuğa takılı havlunun, bahçedeki yeşilliğin üzerinde gezdirilmesinden oluşuyor. Keneler, hareket halindeki havlunun canlı olduğu izlenimiyle havluya tutunuyorlar. Dünyada kene mücadelesinde yoğun olarak kullanılan sıfır maliyetli bayrak yöntemi, Türkiye’de maalesef bilinmiyor” dedi.
Ulaşoğlu, “Beyaz renkli havlu, keneleri daha çok çekecektir. Her 10 metrede havlu kontrol edilmeli, havluya yapışan keneler tür teşhisi için uzmana gönderilmek üzere kapalı kutuya alınmalıdır. Sivas’ta bayrak yöntemiyle yapılan deneylerde çok sayıda keneyi yakaladık” diye bilgi verdi.

* * *


Beyaz bayrak göstermek, insanlar arası ilişkilerde teslim olmak anlamına gelir ama, zeki bir hayvan olduğu söylenen keneler, beyaz havlu gördü mü dayanamıyor! İlginçtir, bugünlerde insanların kurduğu şirketler de beyaz havlu çekiyor! Bütün dünyaya yaydıkları ve sömürü kaynağı olarak kullandıkları kene/insanlar işsiz kalıyor. Hani şu dünyanın her ekonomik işine burnunu sokan iki Amerikan şirketi vardı: Merrill Lynch ve Lehman Brothers!
İki şirket de iflas bayrağını çekti ama birincisini Bank of America, 50 milyar dolara satın alıyor. Anlaşma, bir dönem ABD’nin dördüncü büyük yatırım bankası olan ve 26 bin kişi çalıştıran Lehman Brothers’ın iflas aşamasına gelmesinden sonra diğer yatırım bankalarına olan güvenin de kaybolacağı endişelerinin ardından yapıldı.

* * *


Bir teslim bayrağını da Türk Dışişleri Bakanlığı çekti! Anadolu Ajansı’na yazdırılan yorum-haberde aynen şu ifadeler kullanılıyor:
“Kafkaslar’daki son gelişmelerle birlikte önemi bir kez daha ortaya çıkan Karadeniz’e giriş-çıkış yapan gemilerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne tamamen uygun hareket ettikleri ve kural dışı bir durumun söz konusu olmadığı belirtiliyor.
Bölgedeki gelişmeler üzerine müttefiki ABD ile komşusu ve birinci ticaret ortağı Rusya arasında hassas bir denge gözetme çabasında olan Ankara, Montrö Anlaşması’nın da kurallarına uygun bir şekilde uygulanması için titizlikle hareket etmeye çalışıyor.
Bu çerçevede, bazı ABD gemilerinin Gürcistan’a destek amacıyla giriş-çıkış yaparak Karadeniz’de bayrak ve böylelikle bir çeşit mevcudiyet göstermesini sembolik bulan Ankara, bu gemilerin hareketlerinin tamamen kurallara uygun olduğunu belirtiyor.”

* * *

Böyle haberler yaptırmak Türk Dışişleri Bakanlığı için ayıptır. Dünyada böyle dış politika yapan bir ülke kalmadı. Çanakkale ve İstanbul boğazlarını yalama yaptılar, Türk Dışişleri’nden bir tek kişi bile çıkıp aleni açıklama yapamıyor ama, Anadolu Ajansı’na uyduruk bir haber yaptırıyor ve Amerikan savaş gemilerinin Montrö ile dalga geçmesine cevaben nasıl beyaz bayrak çektiklerini veya meseleyi beyaz havluyla örtmeye çalıştıklarını itiraf etmiş oluyorlar!

Yazarın Diğer Yazıları