"Kentsel dönüşümün bu haline karşıyız"

"Kentsel dönüşümün  bu haline karşıyız"
Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, 5 yıllık eylem planını anlatırken, "Fikirtepe, kentsel dönüşüm faciası oldu. Altyapı yetersizliği, trafik sorunu, çevre kirliliği olarak geri döndü" dedi.

Sümeyra KIRCA / YENİÇAĞ

İstanbul, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy'le ilgili çalışmalarını YENİÇAĞ gazetesine anlattı. Yakında Kadıköy'ün Deprem Eylem Planı'nı açıklayacaklarını belirten Başkan Şerdil Dara Odabaşı, deprem hazırlığı diye yapılan mevcut kentsel dönüşüme karşı olduklarını söyledi. "Kentsel Dönüşümü bu şekilde yapmayacağız, bunun, Kadıköy'e, faydasından çok zararı var" diyen Başkan Odabaşı, "Bu işler planlı olmalı, hem bina sahibi, hem orada çıkacak fazlalık alanı satın alacak kişiler, hem de müteahhitlerle birlikte, bir plan yapılması gerekiyor. Eğer plan yoksa, adına kentsel dönüşüm denilen iş, kontrolden çıkıyor. 5 yıl önce başlayan bina yenilemeleri, bugün bizi; kaldırım, altyapı yetersizliği, trafik, yeşil alan azlığı gibi sorunlarla başbaşa bıraktı" dedi.

Fikirtepe'deki kentsel dönüşümü 'facia' olarak nitelendiren Şerdil Dara Odabaşı, şu ifadeleri kullandı, "Oraya uygun planlama yapılmadığı için oranın gerçek sahipleri, o binalarda yaşayamıyor. Çünkü; emekli bir aile, yapılan binanın aidatı 1650 lira, bunu nasıl ödeyecekler? Kiraya vermek istiyor, alt yapısı, yolu bitmediği için kiracı da bulamıyor. Bu zihniyet; Ankara'da oturup kâğıt üzerinde proje yapan bir zihniyet, kafası betona çalışıyor."

AKP'li eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Kadıköy'ün doğası ve sosyolojisine uygun projeler geliştirmemesini eleştiren Başkan Odabaşı, bunu şöyle örnekledi, "Meselâ; Rıhtım düzenlemesi, eskiden İBB'yi yöneten AK Parti anlayışı burada bir planlama yapmış, fakat kimseye sormamış. Bana sunumlarında şunu dedim, 'Hani bize sormadınız anlıyorum, biz, zaten 25 yıldır üvey evlâttık. Bunu bari Tuzla'ya, Sancaktepe'ye, sorsaydınız. Burayı tüm İstanbul kullanıyor. Sordunuz mu? Sormadık. Peki kim yaptı? Belediye bürokratları. Onlar Kadıköy'de mi yaşıyor? Hayır. Nereden biliyorlar o zaman Kadıköy'ün problemlerini, hiç vapurla karşıya geçtiler mi? Oradaki otobüs karmaşasını, minibüs karmaşasını yaşadılar mı, ya da kafalarını kaldırıp oradaki reklam kirliliğini gördüler mi? Bilmedikleri bir şeyi nasıl tasarlıyorlar? Şimdi, Rıhtım'ı yeniden tasarlıyoruz, Kadıköylülerle birlikte..."

Kadıköy'de günlük 450 ton çöp toplandığı bilgisini veren Başkan Odabaşı, evsel atıkla, plastiklerin aynı çöpe atılmaması için kampanya başlatacaklarını açıkladı. Odabaşı, 450 ton çöpün, tasarrufla 350 tona düşürüldüğünde, hem ayrıştırılan geridönüşüm ürünlerinin geliriyle, hem de az toplanan çöpün düşen maliyetiyle bir kaynak sağlanacağını söyledi. Bu nedenle, Feneryolu'na Sıfır Atık Dükkânı açacaklarını duyuran Odabaşı, "Projesi bitmek üzere, bir kampanya ile çöpü evde ayrıştırmaya çalışacağız. Kadıköy Kart yazılımı başladı. Çöpü aldığımızda bu karta yükleyeceğimiz puan; bazı yerlerde indirim olarak kullanılacak, bazı yerde hizmet olacak. Meselâ; Haziran'da tiyatro festivali yapıyoruz, ücretsiz, ama, bin puanı olan, öncelikli 5 bilet alabilecek gibi hediyelerimiz olacak. Evlerden kızartma yağları toplanırken, para olarak dönecek karta, geri dönüşümü böyle teşvik edeceğiz" dedi.

Kadıköy'ün değişik sokaklarında tekstil atığı da topladıklarına dikkat çeken Başkan Odabaşı, "Bunlar, kullanılmayan tektsil ürünü. Bizde kullanılmayan ikinci el ürünleri de oraya atıyorlar. Kullanmadıkları kıyafetleri verseler, belediyemizin açık gardrobu var. Onları temizliyoruz, ütülüyoruz ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Ama, tekstil atığına atıyorlar, toplanıp iplik yapılmaya gidiyorlar" diye konuştu.

MERDİVENKÖY'E HAYVAN HASTANESİ

Aralık sonunda, Suadiye'de bir anaokulu açacaklarını duyuran Başkan Şerdil Dara Odabaşı, Göztepe'ye de 2. Alzheimer merkezini açacaklarını belirtti. Merdivenköy mahallesine Hayvan Rehabilitasyon Merkezi açacaklarını da kaydeden Başkan Odabaşı, tedaviye muhtaç sokak hayvanlarını tedavi edip, yeniden sokağa bırakacaklarını söyledi. Hayvan hastanesinin yakında hizmete gireceğini vurgulayan Odabaşı, "Acıbadem'de hayvan kliniğimiz var, ama, yeterli değil. Hepsini toparlayacağımız bir Hayvan Rehabilitasyon Merkezi açacağız. İnşaatı bitti şu an. Hayvan nüfusunu kontrol altına almanın tek yolu kısırlaştırmak, ama, bunu tek başına Kadıköy yapamaz. İstanbul 39 ilçesiyle birlikte bunu yapmalı. Kadıköylüler hayvanlar konusunda ilgili diye, başka ilçelerden kedi-köpek getiriyorlar, tüm ilçelerde kısırlaştırma yapılması şart" dedi. Kadıköy'de yenilenme zorunluluğu olan kaldırımlar olduğunu söyleyen Başkan Odabaşı, "Kaldırımları yapıyoruz. Ayrıca İSKİ'nin 25 yıldır unuttuğu Kadıköy'ü hatırlatmak için İSKİ ile bir protokol imzalayıp, yağmur atık kanallarımızın hızlıca yapılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

KADINLAR, ÇOCUKLARINDAN AYRILMASIN

6284 numaralı Kadını Koruma Kanunu'na göre, 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınların, çocuklarından ayrılmak şartıyla Kadın Sığınma Evleri'nde kalabileceğine dikkat çeken Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, ailelerin parçalanmaması için annelerin çocuklarıyla birlikte kalacakları yeni bir yapı kuracaklarını söyledi. Odabaşı, "Anne ayrı yerde, çocuk ayrı yerde. Biz anne ve çocuğun ayrılmaması, ailenin parçalanmaması için onlara bir mekân yapacağız. Bakanlıkla görüşüyoruz, bir aya kadar gerekli izinleri alıp yapacağız" dedi. Yeni doğum yapmış kadınlara lohusa döneminde 40 gün boyunca yemek götüreceklerini de vurgulayan Odabaşı şöyle konuştu, "Kadın emeğine yönelik bir vaadim de, yeni doğum yapmış ihtiyaç sahibi annelere, ihtiyaç paketi vermek. Onun içeriği ile ilgili çalışma bitti, 2020 bütçemize de onu koyduk. Yılbaşı itibariyle başlıyoruz. Lohusa kadının yemek yapma yükünü üstünden alalım diye, bir başka kadından satın aldığımız yemeği, ihtiyaç sahibi aileye 40 gün boyunca vermek istiyoruz. Hem o annenin yükünü alacağız, hem de bir başka kadından yemek satın alarak, onun mutfak ihtiyaçlarına katkı sağlamış olacağız. Bunun hukûkî ve mâlî altyapısı bitmek üzere. Kadın kooperatifleriyle görüşüyoruz."