Kerkük petrolü yeniden Türkiye'ye geliyor

Kerkük petrolü yeniden Türkiye'ye geliyor
Irak'ın Kerkük kentindeki kuyulardan çıkarılan ham petrol, yaklaşık 1 yıl aradan sonra yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilmeye başlandı.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, "Günlük yaklaşık 50 ila 100 bin varil petrol, Kerkük'ten Ceyhan Limanı'na ihraç edilmeye başlandı" dedi.

Cihad, petrol sevkiyatının Peşmerge Yönetimi'ndeki boru hattı ve Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) aracılığıyla yapıldığını söyledi.

KERKÜK'TEN PETROL SEVKİYATI NEDEN DURMUŞTU?

Peşmerge yönetimine bağlı Peşmerge güçleri, Haziran 2014'te Kerkük'ü terör örgütü IŞİD'in saldırılarından koruma gerekçesiyle Irak ordusunun boşalttığı bölgelere konuşlandı.

Kerkük ve petrol yatakları yaklaşık 3 yıl boyunca Peşmerge Yönetimi'nin denetiminde kaldı. Peşmerge Yönetimi'nin 25 Eylül 2017'de gayrimeşru bağımsızlık referandumuna gitmesinden sonra Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere operasyon düzenledi.

Merkezi hükümet, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde kontrolü sağladıktan sonra Peşmerge Yönetimi, boru hattıyla Ceyhan Limanı'na gönderilen Kerkük'ün ham petrol sevkiyatını da askıya aldı.

İlgili Haberler