Kerkük Valisi: "Kararı tanımıyorum"

Kerkük Valisi: "Kararı tanımıyorum"
PKK'ya yakınlığı ile bilinen Kerkü Valisi Necmeddin Kerim, Irak Parlamentosu'nun kararının tanımadığını belirterek, "Karar yasadışıdır. Görevimizi yapmayı sürdürüyoruz” dedi.

Türkmen kenti Kerkük'ün peşmergenin sözde bağımsızlık referandumuna dahil edilmesine ön ayak olan PKK'ya yakınlığı ile bilinen Kerkü Valisi Necmeddin Kerim, dün Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin Irak Parlamentosu'na ilettiği talebiyle görevinden azledilmişti. 

Peşmerge başı Barzani'nin haber ajansı Rudaw'a konuşan Kerim karara yönelik yaptığı açıklamada, referandum ve Kerkük’te Kürdistan paçavraları asılması gerekçesiyle Irak Parlamentosu tarafından görevinden azledilmesiyle ilgili olarak “Başım dik. Halkıma karşı sorumluluğum var” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı’nın Kerkük Valisi’ni atama ve azletme yetkisinin olmadığını savunan Vali Kerim, şunları dile getirdi:

“Benimle ilgili alınan karar yasal değil, Irak Başbakanı’nın Kerkük Valisi’nin kim olacağını belirleme hakkına sahip değil. Kerkük diğer kentlerden farklıdır. 2008 yılında çıkartılan yasa da Kerkük dışında tüm kentlerin Irak Başbakanılığı’na ait kararlara bağlı olduğuna yer veriyor. Bunun için de karar yasadışıdır. Görevimizi yapmayı sürdürüyoruz.”

Referanduma hazırlıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Vali Kerim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barzani ile telefonla görüştüm, beni tam desteklediğini ifade etti. Destekleyeceğinden de emindim."

İlgili Haberler