Keskin Belediye Başkanı'nın mazbatası iptal edildi!

Keskin Belediye Başkanı'nın mazbatası iptal edildi!
Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde alınan seçim iptali kararı sonrası YSK'dan bir karar daha geldi. Seçimi kazanan İYİ Parti'li Necati Alsancak'ın mazbatası iptal edildi.

Yüksek Seçim Kurulu mazbata tartışmalarına ilişkin flaş bir karara imza attı. YSK seçimlerin yenilenmesi kararı verdiği Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde 6 oyla seçim yarışını önde bitiren İYİ Parti adayının mazbatasının iptaline karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu seçimlerin iptal edildiği, Yusufeli ve Honaz ilçelerinde de belediye başkanlarına verilen mazbataların geçersiz sayılmasına karar verdi.

EMSAL OLACAK MI?

Bu karar seçimin yenilenmesine karar verilen tüm merkezler açısından emsal olması bekleniyor.

Karar ile birlikte olağanüstü itirazlar sürecinde YSK’nın seçimlerin yenilenmesine karar verdiği merkezlerde, seçim yarışını önde bitiren isimlerin mazbatalarının iptal edilme ihtimali doğdu. Eğer YSK'nın bu kararı emsal teşkil ederse, bu isimler başkanlık görevine devam edemeyecek. 

KESKİN’DE NE OLMUŞTU?

Keskin’de resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, İYİ Parti adayı Necati Alsancak bin 806 oy, AKP adayı Dede Yıldırım bin 799 oy almıştı. AKP adayı Yıldırım, oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İlçe Seçim Kurulu yeniden sayımı reddetti, ancak maddi hata iddiasını düzeltti. AKP adayının oyu 1 artarak bin 800 olurken, toplam oy farkı da 6’ya düştü. AKP'nin bu sonuca yaptığı itiraz Kırıkkale İl Seçim Kurulu’nca reddedilince YSK’ya başvurdu. YSK bu itirazı kabul ederek, Keskin’de seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Keskin’de seçmen 2 Haziran’da sandık başına gidecek.

ARTVİN / YUSUFELİ

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Artvin'in Yusufeli ilçesinde 3 oy farkla AKP'nin adayı Eyüp Aytekin kazanmıştı. CHP'nin adayı Barış Demirci ise seçimi ikinci sırada tamamladı.

CHP, seçim sonuçlarına itiraz etti. İtirazı görüşen YSK, ilçede 2 kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek aradaki farkın bire inmesi nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdi.

Yusufeli ilçesinde seçimlerin, 2 Haziran'da yenilenmesi kararı alınmıştı.

DENİZLİ / HONAZ

Honaz ilçesindeki seçimde CHP adayı Yüksel Kepenek 9 bin 389, rakibi AKP'li Turgut Devecioğlu ise 9 bin 381 oy almıştı.

AKP'nin ilçe seçim kuruluna itirazı sonrası 41 sandıkta oylar yeniden sayılmış, Kepenek'e 9 bin 387, Devecioğlu'na ise 9 bin 384 oy çıkmış, fark da 3'e düşmüştü.

AKP ve CHP'nin sonuçlara ilişkin il seçim kuruluna yaptığı itiraz üzerine 13 sandıkta geçersiz oyların yeniden sayılmasıyla Kepenek ile Devecioğlu arasındaki fark 1'e inmişti.

Bunun üzerine AKP YSK'ye başvurmuştu.

İlgili Haberler