'Kıbrıs'ta ayağımızı sağlam basmalıyız'

'Kıbrıs'ta ayağımızı sağlam basmalıyız'
Emeklli Büyükelçi Uluçevik, "Türkiye, Kıbrıs'taki etkin garantisini, stratejik üstünlüğünü muhafaza etmeli. Bütün oyunlar Türkiye'yi Kıbrıs'tan uzaklaştırmak için" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Türkiye'nin Atatürk'ün çizdiği dış politikadaki istikameti kaybettikçe yönsüz kaldığını, bunun sonucunda ilişkilerinin bozulduğunu ve hataların üst üste gelmeye başladığını söyledi. Uluçevik, "En basitinden ABD dışişleri Bakanı, İran'a yönelik yaptırımları arttırırken ve yine olası saldırı ihtimalini değerlendirirken neden İran'a komşu olan Türkiye'den önce Rusya'ya gittiğini iyi görmemiz gerekiyor. Ayrıca Türkiye'nin, Orta Doğu'da daha önceki çizgimiz olan Arap-İsrail dengesini bozduğumuzda Doğu Akdeniz'deki şer ittifakında yani Yunanistan, İsrail, Güney Kıbrıs Rum kesimi arasındaki ittifakta Arapların nerede yer aldığını görüp iyi analiz etmesi gerekiyor" dedi. Orta Doğu'da harekât düzenleyen güçlerin Kıbrıs'taki üsleri kullanmak isteyeceklerini belirten Uluçevik, şöyle devam etti:

"Türkiye, Kıbrıs'taki fiili ve etkin garantisini, stratejik üstünlüğünü muhafaza etmeli. Bütün oyunlar Türkiye'yi Kıbrıs'tan uzaklaştırmak için. Kıbrıs'ta ayağımızı sağlam basmamız gerekir. Son dönemde Türkiye'nin dış politikada yalpalamaya başladığı süreç hariç, her zaman batılı müttefikleri Türkiye'nin Kıbrıs'ta söz sahibi olmasını istedi. Batılı ülkeler Türkiye'yi Kıbrıs'ta ister mi şu süreçte soru işareti. Türkiye'yi etkisizleştirmek isterlerse onların kötü niyeti var demektir. Ancak dış politikadaki hatalarını da Türkiye'nin görmesi gerekiyor. 1950 sonundan günümüze kadar her dönemde Türkiye'nin müttefikleri Rusya'nın etkinliğini arttırmasını istemedi. Bunu engelleyen faktör olarak Türkiye görüldü. Doğu Akdeniz'deki petrol faaliyetleri başta olmak üzere, Kıbrıs'tan uzaklaştırmak ve Kıbrıs'taki stratejik üstünlüğümüze son vermek istiyor olabilirler. Müttefiklerimizin yanlışı var, ancak Türkiye'nin de hataları var." İsrail ile ilişkilerin bozulmasından dolayı ABD Kongresi'nde Türkiye'nin sorun yaşamaya başladığını dile getiren Uluçevik, Rumların ve Yunanistan'ın bizim aleyhimize cephenin oluşmasında İsrail'in önemli bir aktör olduğunu aktardı. Uluçevik, Türkiye'nin dış politikadaki selameti için İsrail ile Araplar arasında bir denge politikası takip etmesi ve her iki tarafa da eşit mesafe politikası izlemesi gerektiğini vurguladı.