Kılıçdaroğlu resmen aday

Siyaset elbette satranç gibidir. Planlayarak, atacağın adımların sonrasını da gelecek karşı hamleleri de dikkatle düşünerek siyasi adımlarını atacaksın.

Siyaset cesaret de ister. Rakiplerinin karşısında ezilmeyecek, lider olmak için cesur adımları zamanında net şekilde atacaksın.

Siyaset çelişkili davranışları affetmez cezalandırır.

Siyasetçilerin her açıklamalarını dikkatle takip etmek, verdikleri mesajları da dikkatle yorumlamak gerekir ki bu da biz gazeteciler için mesleki görevdir.

Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını, Cumhurbaşkanlığına "resmen aday" olduğunu konuşmalarındaki şifreleri çözerek değerlendirelim.

Fox TV Çalar Saat canlı yayınında usta gazeteci, yazar ve televizyoncu İsmail Küçükkaya'ya konuk olan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı adaylığının "ihtimal dahilinde" olduğunu vurguladı.

Ben bu sözleri "ihtimal" olarak değil "kesin karar" olarak değerlendiriyorum.

Neden mi? Anlatayım.

CHP lideri Kılıçdaroğlu Bakırköy İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen üye katılım töreninde, "Türkiye'nin en temel sorunu nedir? Terördür diyorlar. Şu sözü verdim; 4 yılda terör sorununu çözemezsem siyaseti bırakacağım. Bu kadar basit. 15 yıldır çözemiyorlar, 4 yılda ben çözeceğim" diye önemli bir iddia ortaya koydu.

Şimdi Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının siyasi şifrelerini adım adım çözelim.

Kılıçdaroğlu terör için, "BEN çözeceğim" dedi mi?

Dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde 2019 ortak seçimi sonrası artık Başbakan olmayacak.

Kılıçdaroğlu'nun terörü çözmek için hangi göreve talip olması lazım?

Cumhurbaşkanlığına.

Kılıçdaroğlu Bakırköy İlçe Başkanlığı'nda Cumhurbaşkanlığına aday olacağını ima etti mi? Etti.

Bu imanın daha da netleşmesi için bir işaret, bir şifre, bir adım ve bir açıklama daha bekledim Kemal Bey'den.

İsmail Küçükkaya'nın, "Cumhurbaşkanlığına aday olma ihtimaliniz var mı?" sorusuna verdiği "... İhtimal dahilinde" yanıtı ile Kılıçdaroğlu'nun adaylık için karar verdiğini anladım.

Önce Kemal Bey'in daha önce yaptığı açıklamalarda "Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı adayı olmamalı" şeklindeki sözlerini de hatırlatayım.

Şimdi bu adaylığın %100 olması yani Cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen açıklaması için iş son adımı atmaya kaldı ki onun da mesajını CHP il başkanları toplantısında kısa süre önce vermişti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, il başkanlarının soruları üzerine normalde 2018 yılında yapılması gereken olağan kurultay sürecini öne çekeceklerini belirterek şunları söylemişti:

"Olağan kurultay sürecini hemen başlatacağız. 2017'nin Kasım veya Aralık ayında bu süreci tamamlayacağız. 2018 yılında yeni kadrolarımızla seçime hazırlanacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz. Tüzük ve programın yenilenmesi için de bu süreçte atılması gereken her türlü adım atılacak."

Kılıçdaroğlu'nun son açıklamaları ile il başkanlarına verdiği, "2018 yılında yeni kadrolarımızla seçime hazırlanacağız" sözündeki "yeni" ifadesi de anlaşılan o ki genel başkan değişikliğini yani Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını ortaya koyuyor.

2017'nin Kasım ya da Aralık ayında yapılacak CHP kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan adayı olmadığını, Cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayacak.

16 Nisan referandumu sonrası Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu zirvesinden sonra Baykal CHP'nin Cumhurbaşkanı adayının hemen açıklanmasını önermiş Kemal Bey, "erken" bulmuştu.

Bu durumda Kasım ya da Aralık ayında yapılacak CHP kurultayında aday olmak isteyen CHP'lilere rakibiniz Deniz Baykal diye de hatırlatayım.

Usta siyasetçi Deniz Baykal liderliğindeki CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesinde çok önemli katkı sağlayacağı da aşikâr.

Yazarın Diğer Yazıları