Kılıçdaroğlu'ndan hükümete işsizlik tepkisi

Kılıçdaroğlu'ndan hükümete işsizlik tepkisi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisini meclis grubu toplantısında hükümete sert sözlerle yüklendi. AKP'nin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, verdiği işsizlik rakamları üzerinden "bu nasıl iyi ekonomi" diye sordu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında rakamlar vererek, AKP hükümetine yüklendi. İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar:

7 BİN İŞSİZ GAZETECİ VAR!

İşsiz gazetecilerin sayısı 7 bini buldu. Yazık değil mi? Bütün gazeteci arkadaşlara sözüm var. İstek destek verin, ister vermeyin. CHP iktidarında özgürce eleştireceksiniz; sizden tek isteğim var kaleminizi kiralamayın, satmayın.

Emek en yüce değerdir. Emekle üretir, çalışır, saygınlık kazanırsınız. Emek birilerine muhtaç olmama demektir. Emek düşünmek demektir. Emek insana saygı demektir. Onun için en yüce değerdir. Emeğe hakkı olan karşılığı veriyor muyuz; hayır. Milyonlarca çocuğumuz, gencimi işsiz. Bu çocukların çalışması, üretmesi, evine helal ekmeği götürmesi lazım.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ %27.3'Ü İŞSİZ

İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. 2001, krizin en yoğun olduğu dönemde işsizlik yüzde 8,4. 2016 işsizlik yüzde 18. Yüzde 11 diye açıklandı, ancak iş bulmaktan umudu kaybedenler dahil değil. Üniversite mezunlarının yüzde 27,3'ü işsiz. Daha turizm sektörü açılmadı. Turizmciler 'açılmazsa 500 bin işsizimiz daha olacak' diyor. Bu çocuklara kim sahip çıkacak, kim iş bulacak? Sosyal devlet nerede? 'Ülkeyi çok iyi yönetiyoruz' diyorlar. Bu işsizlik ne?

'Bombalar nedeniyle turistler gelmiyor' diyorlar. Peki niye patlıyor, yakalasana. Antalya'dan ve değişik illerden yurtdışına turizmciler gidiyor. Turizmcilere 'Türkiye'nin imajı bozuldu, uygar devlet olmaktan çıktı, Ortadoğu ülkesi haline geldi' diyorlar. Bu yüzden gelmiyorlar. 

1 Kasım seçimlerinden önce 325 bin kişiyi geçici işe başlattılar. O ailelerden bir çocuğu aldılar 'oy verirseniz işe başlatacağız' dediler. Seçim bitti şimdi işlerine son veriyorlar. Geçici olarak işe başlatılan bu ailelere sesleniyorum. Biz hiçbir şeyi istismar konusu yapmadık. Herkesin iş sahibi olmasını istedik. Bu çocukların tamamını işe alacağız. Bir gencimizin işsiz kalması, o ailenin huzursuzluk kaynağıdır. 

YÜZDE 99'U DAĞA ÇIKTI

Doğu, güneydoğuda terör var. Orada et kobinaları, fabrikalar vardı. Bitlis sigara fabrikası vardı kapattılar, 25 bin aile etkilendi. 10 bin ot tütün üretilirdi, 100 tona kadar düştü. 600 işçi çalışıyordu, 600 eve ekmek gidiyordu, 600 işçiyi kapının önüne koydular. Et kobinası vardı, kapattılar, araziyi de sattılar. Bin aile ürettiği hayvanları satıyorlardı. Yem fabrikası, Sümerbank'ın mağazalarını kapattılar. Bin 500 işçinin çalıştığı Tekel tütün fabrikasını kapattılar. O bölgedeki çocuklarımız nereye gitti? Yüzde 99'u dağa çıktı. İşte bunun için işsizliğin üzerinde duruyorum. İşsizliğin olduğu ülkede huzuru, barışı, dayanışmayı bulamazsanız. 

17 milyon yoksulumuz var. 3 milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Günlük gelirleri 4 liranın altında. Çocuklar yatağa aç giriyorlar. Doğu, güneydoğuda bütün fabrikları, tesisleri kapattılar.