Kilis Valiliği'nden 30 günlük yasak!

Kilis Valiliği'nden 30 günlük yasak!
Kilis'te yılbaşından bu yana yaşanan 14 olayda, 44 mermi isabet ederken, 15 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi de yaralandı. Öte yandan kentte toplantı ve gösteri yürüyüşleri, 30 gün süreyle yasaklandı.

Kilis'e yılbaşından bu yana Suriye'den atılan 44  roket ve havan mermisi düştü. Bu olaylarda 15 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi  yaralandı. 

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO)  karşı Halep'in kuzeyinde kayıplar veren terör örgütü IŞİD, ocaktan bu yana  Kilis'e roketli ve havanlı saldırılar düzenledi. Savaşın ilk günlerinden beri  Suriyelilere kucak açan Türkiye'nin güneydeki en uç noktalarından Kilis, son  dönemlerde Suriye'den atılan roket mermileriyle gündeme geldi.

Söz konusu olayların ilki 18 Ocak'ta gerçekleşti. Suriye'den ateşlenen  3 roket mermisinden 2'si boş araziye düştü, birisi 4 okulun bulunduğu okullar  bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokuluna isabet etti. Olayda, okul hizmetlisi  Ayşegül Polat (25) yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı. Yaralanan 12 yaşındaki  Gülten Canpolat, 11 gün süren yaşam savaşını kaybetti.

Suriye'den atılan bir başka mermi de 23 Ocak'ta Karaali Mahallesi  Türbedar Sokağı'ndaki 2 katlı bir evin girişine isabet etti. Evin giriş katının  hasar gördüğü patlamada, biri çocuk 2 kişi yaralandı.

Suriye'den atılan mermilerin Türkiye tarafına düşmesi, son dönemlerde  yoğunluk gösterdi.

Kazım Karabekir Mahallesi Kilis Devlet Hastanesinin arka tarafındaki  araziye 8 Mart'ta Suriye'den atılan roket mermileri düştü. Burada da Sıdıka  Mavzer (54) olay yerinde, Mert Özkan (4) hastanede hayatını kaybetti. Olayda,  Mert Özkan'ın ağabeyi Utku (6) yaralandı.

Atılan 2 roket mermisi, 12 Mart'ta Kilis Emniyet Müdürlüğünün  yakınındaki askeri lojmanlar ile Adalet Sarayı arkasındaki araziye düştü. Askeri  lojmanlara isabet eden roket mermisi patlamadı ancak binada hasar oluştu. Ölen ya  da yaralananın olmadığı olayın hemen ardından üçüncü bir roket mermisi de  yakınlardaki marul bahçesine düştü.

Roket ve havan mermileri bu süreçte Kilis merkezin yanı sıra ilçelere  de isabet etti.

Sınırın sıfır noktasındaki Elbeyli ilçesine 4 Nisan'da Suriye  tarafından atılan 6 havan mermisi düştü. Azez'e bağlı Ayeşe köyü kırsalındaki ÖSO  ile terör örgütü IŞİD arasındaki çatışmalar sırasında atılan havan mermilerinden  2'si ilçe mezarlığı, 4'ü ise mezarlığın yanındaki araziye düştü.

Suriye'den ateşlenen 2 roket mermisi, 7 Nisan'da Yavuz Sultan Selim  Mahallesi Dilek Sokağı ile İslambey Parkı yakınındaki sokağa isabet etti.  Patlamada, 2 kişi yaralandı.

İç savaşın sürdüğü Suriye tarafından 11 Nisan'da atılan 5 roket  mermisi, Atatürk Mahallesi İnce Sokağı'na düştü. Roketlerden birinin eve isabet  etmesi üzerine 12 kişi yaralandı. Yaralılardan 74 yaşındaki Abbas Çelik, olayın  ardından kaldırıldığı Kilis Devlet Hastanesindeki 11 günlük yaşam mücadelesini  kaybetti.

Suriye'den 12 Nisan'da atılan 2 roket mermisinden biri otogar  civarındaki boş araziye, diğeri İbni Sina Caddesi'ndeki 4 katlı pansiyonun  birinci katına isabet etti. Olayda 2'si ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılardan  belediye çalışanı Mehmet Emin Onarıcı (42) ile Mehmet Hanifi Sağlam (45),  kaldırıldıkları Kilis Devlet Hastanesindeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Suriye'den ateşlenen 4 roket mermisi 13 Nisan'da Sabah saatlerinde  Bölük Mahallesi Öncüpınar yolu yakınındaki tarım arazisine düştü. Olayda  yaralanan olmadı, roketlerden biri patlamadı.

Ölüm Suriyelilerin peşini bırakmadı

Suriye'den ateşlenen mermilerden 3 tanesi ise 18 Nisanda Kilis'e  düştü. 2 roket mermisinden biri Kilis Devlet Hastanesinde oksijen deposuna isabet  ettti, diğeri ise zeytin bahçesine düştü. Ölen yada yaralanın olmadığı bu olaydan  yaklaşık bir saat sonra ise 1 roket mermisi ise Yavuz Sultan Selim Mahallesi  Mehmet Geçik Ortaokulu yakınlarındaki boş bir araziye düştü. Patlamada, çobanlık  yaptığı öğrenilen Suriyeli Kamil Cerruh (40) ve ortaokul öğrencisi Mehmet  Sarıbuğday (14) yaralandı. Olayda 10 koyun da telef oldu. 112 Acil Servis  ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Cerruh, müdahaleye  rağmen kurtarılamadı.

Aynı gün, akşam saatlerine doğru iç savaşın devam ettiği Suriye'den  atıldığı belirlenen bir roket mermisi, Kilis kent merkezinde Hakverdi  Mahallesi'ndeki öğretmenevinin arkasında bulunan 2 katlı bir binanın çatısına  düştü. Patlamada,  3 Suriyeli yetim çocuk hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.  Yaralı çocuklardan birisi daha yaklaşık 24 saat süren yaşam mücadelesini  kaybederek hayatını kaybetti.

Suriye'den 19 Nisanda atılan roket mermisi Helvacıoğlu Mahallesi'ndeki  bir evin çatısına isabet etti. Patlama sonrası çatıdaki odunlar tutuştu. İtfaiye  ekipleri yangına müdahale etti. Bu olaydan yaklaşık 5 dakika sonra Suriye'den  ateşlenen 2 roket mermisinden biri aynı mahalledeki Bilal Habeşi Camisi'ne ait  tuvalete, diğeri de Kilis Mezarlığı yakınındaki boş araziye düştü.  Olayda 2 kişi  yaralandı.

Suriye'den dün ateşlenen roket mermisi, Kilis'te ekin tarlasına düştü.  Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İç savaşın devam ettiği Suriye'den dün yine atılan 2 roket mermisinden  biri, Kilis Adliyesinin arkasındaki boş araziye, diğeri de Yavuz Sultan Selim  Mahallesi'ndeki Acıbadem Sokak'a düştü.  Patlamada yaralanan, Hatice Evran,  Abdullah Kaçar, Emre Arslan, Suriye uyruklu Muhammet İdisa, Hasan Polat ile ismi  öğrenilemeyen bir kişi, 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine  kaldırıldı.

Yaralılardan Hatice Evran ve Abdullah Kaçar, müdahaleye rağmen  kurtarılamadı. Ağır yaralanan Mahmut Emre Aslan da yaklaşık 12 saat sonra yaşam  mücadelesini kaybetti.

4 ROKET MERMİSİ DAHA DÜŞTÜ

Kilis’te 3’ü Devlet Hastanesi çevresine olmak üzere düşen 4 roket mermisi sebebiyle olay yerine güvenlik ve sağlık ekipleri gönderildi.

30 GÜN  SÜREYLE TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ YASAKLANDI

Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, 2011 yılından  itibaren Suriye'de devam eden iç karışıklık ve savaş ortamının etkilerinin Kilis  ve Türkiye'de de hissedilmekte olduğu belirtilerek, IŞİD bölgesinden atıldığı  değerlendirilen roketlerin kentin çeşitli yerlerine düşmesi sonucu can ve mal  kayıplarının meydana geldiği anımsatıldı. Yaşanan süreçte sosyal ağlar üzerinde ve diğer iletişim kanallarıyla  toplumu provoke etmeye çalışan kişi ve gruplar tarafından Suriyeli misafirlere  yönelik tepkisel eylemler gerçekleştirilmek istendiğinin görüldüğü bildirilen  açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu tür faaliyetlerin barış ve kardeşlik ruhunu, ilimizin huzur ve  güvenliğini olumsuz etkilediği, sınır ili olmamız nedeniyle açık alanlarda oluşan  toplulukların telafisi mümkün olmayan olaylara sebebiyet verebileceği  değerlendirilmektedir. Belirtilen nedenlerle, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri  Yürüyüşleri Kanunu'nun, 'milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi  ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması' başlığı altında yer alan,  'Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü  düzenleme hakkına sahiptir', toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ancak milli  güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel  ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla  sınırlanabileceğini ifade eden Anayasa'nın 34. maddesi, Toplantı ve Gösteri  Yürüyüşleri Kanunu'nun 10, 17, 23 ve 32. maddeleriyle, kanunun uygulanmasına dair  yönetmeliğin 5. maddesi, İl İdaresi Kanunu'nun 11/A ve 11/C maddelerine istinaden  22 Nisan 2016 tarihinden itibaren Kilis il genelinde toplantı ve gösteri  yürüyüşleri 30 gün süreyle yasaklanmıştır."