Kim Jong-un’un kız kardeşinden Güney Kore'ye müzakere teklifi

Kim Jong-un’un kız kardeşinden Güney Kore'ye müzakere teklifi
Kim Yo-jong ‘‘ düşmanca politikalarına son verdiği taktirde’’ Güney Kore ile yeniden müzakere yapılabileceğini açıkladı.

Kim Yo-jong Kuzey Kore siyasetinde etkili bir figür olarak bilinse de bu açıklamasıyla diplomasi sahnesindeki yerini sağlamlaştırdı.

Kore Yarımadası''nı ikiye bölen savaş 1953 yılında bir ateşkes anlaşması ile sona ermiş ama Güney Kore ve Kuzey Kore arasında bir barış anlaşması imzalanmamıştı. Teknik olarak bu yüzden hala savaş halinde sayılan iki ülke arasındaki ilişkiler zaman zaman gerginleşiyor. Müzakerelere yeniden başlama teklifi ise Güney Kore''den gelmişti. Bu hafta Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in; Kuzey Kore ve en önemli ekonomik partneri Çin''e, savaşın resmen sona erdiğini ilan etme ve yarımadada barışı tesis etme çağrısı yapmıştı. Bu çağrı önce Kuzey Kore hükümetinin önde gelen bir bakanı tarafından "erken" denilerek reddedilmişti. Fakat bugün devlet medyası aracılığıyla sürpriz bir açıklama yapan Kim Yo-jong, bunun "takdire şayan" bir fikir olduğunu söyledi.

Ancak Kim, Kuzey Kore''nin bu teklifi ancak Güney Kore "düşmanca politikalarına" son verirse müzakere edeceğini de ekledi: "İki taraflı oynama hallerinden, mantıksız önyargılardan, kötü alışkanlıklardan ve bizim meşru müdafaa hakkımızı eleştirirken kendi davranışlarını haklı çıkarma şeklindeki düşmanca tutumdan vazgeçilmesi gerekiyor. Sadece, bu ön koşullar yerine getirildiğinde yüz yüze masaya oturmak ve savaşın sona erdiğini ilan etmek mümkün olacaktır."