Kim müdahale edecek?

12 ARALIK 2019''da Çin''in Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid salgınından bu yana yaklaşık 1,5 yıl geçti. Vahim sonuçları ve bulaş hızı nedeniyle dünyanın en hatırı sayılır pandemileri arasına giren bu virüsün artık kalabalıklar ve mesafeli bir temasla bulaştığını bilmeyen kalmadı. Gelinen son pozisyonda hastalık ciddi, durum vahimdir. O nedenle de Avrupa ilk başlangıçta paraya pula bakmamış "kalabalık deyince akla ilk gelen sportif organizasyonlardan" tahmini 2 milyar Euro gelirli, EURO 2020''yi hemen ertelemiş. Formula 1 Grand Prix''i (Avrupa-Çin-Vietnam ayağı), İtalya ve İrlanda''da Six Nations Rugby Şampiyonası. Ünlü Grand National 2020 tarihî At Yarışı, ardından Fransa Bisiklet Turu iptal edilmiş ve yaklaşık, 15 bin sporcu, 70 bin gönüllü, 20 milyon ziyaretçisi beklenen, tahmini 3 milyar dolar gelirli, 2020 Tokyo Olimpiyatları''nı da  tereddütsüz 1 yıl ertelemişti. Tüm dünya sporu bu akılcı önlemleri anında alır ve futbol liglerini de ertelerken, ülkemizde de Süper Lig''de Kovid-19''a rağmen alınan "devam" kararının, bilahare bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından düzeltildiğini ancak bu yolla dünyadaki tedbirlere zoraki ayak uydurulduğunu hepimiz hatırlarız. 
***
Oysa gittikçe büyüyen ve yayılan bu bulaş nedeni ile spor sektöründe karşılaşılacak maddi zararın dahi "insan hayatı ile mukayese edildiğinde" bir önemi kalmadığını dünya anlamıştır. Tüm bu gerçeklere rağmen son günlerde ısrarla sürdürülen judo, karate ve güreş Avrupa şampiyonalarında alınan 1-2 altın madalyanın ve kutlanan şampiyon sporcuların, artık bu ortamda bir kıymeti harbiyesi de kalmamıştır. Zira hem ertelenen Tokyo Olimpiyatları''nın yapılması halen şüphelidir, hem de atılan taş ürkütülen kurbağaya değmemektedir. Bu şampiyonaların devamı ile risk alınmış, sporun ruhuna sırt dönülmüştür. Sporcu ve yöneticilerimizin canlarını riske atan bu enternasyonal organizasyonlara rağmen, Türk Sporu''nun yol göstericisi ve mütemmim cüzü olan kurumların, mesela "TMOK"un bu hususta şu ana kadar bir kanaat belirtmemesi ve sessiz kalması da üzücüdür. Bu faaliyet ve organizasyonlar sonrası Kovid-19''dan vefat eden federasyon başkanlarımız ve hâlâ testi pozitif olan başkanlar vardır. 
Karate Federasyonu Başkanımız rahmetli Esat Delihasan bu hususta üzücü bir örnektir. Dolayısı ile başında bir tıp profesörü arkadaşım Sayın Uğur Erdener''in bulunduğu TMOK artık "sportif tedbir" konusunda uluslararası federasyonlara ve sağlık kuruluna müdahil olmalı, Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı''na da danışmanlık yaparak görevini icra etmelidir. Bekliyoruz. 
***
Fenerbahçe''de Yüksek Divan Kurulu toplantısı cumartesi günü dijital bir sistemle yapıldı. Toplantıda 28 kadar Yüksek Divan Üyesi''nin sorusunu cevaplayan Sayın Başkan Ali Koç''un, beni şahsen mutlu eden 2 önemli ifadesi oldu. Başkan Koç; 1- İkide bir maruz bırakıldığı gerek Sayın Aziz Yıldırım''la gerekse de camia ile "eksik diyalog" ithamı karşısında "adım atmaya hazır olduğunu". 2- Bir süre önce Faruk Ilgaz Tesisleri''nde yapıldığı halde "basına yansımayan birlik toplantısından mutluluk" duyduğunu ifade etti. Bu ifadesi üzerine ben de kendisine hatırlatmak isterim ki; "ketumiyet" o toplantıya katılanların karakteridir. 
Sayın Başkan Ali Koç size kongrede başarılar dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları