Kimin eli kimin cebinde?..

Arananlar listesine nihayet (!) eklenen teröristin, abisi Türkiye'de üniversite kurmuş, iş yapıyor, para kazanıyor, elini kolunu sallayarak rahat rahat dolaşıyor... Kim bu muhterem?.. İçişleri Bakanlığı'nın başına 4 milyon lira ödül koyduğu, bir zamanlar Türkiye'de kırmızı halılarla karşılanan terörist PYD lideri Salih Müslim'in abisi. Adı; Prof. Dr. Mustafa Müslim. Gaziantep'te, Uluslararası Afrika Üniversitesi ile protokol imzalayarak Zehra Üniversitesi adında bir eğitim kurumu kurmuş, şu anda da yöneticiliğini yapıyor, vilayetin en lüks plazalarından birinde de çalışma ofisi var... Keyfi yerinde!..

İktidara yakınlığından başlayarak çok şey anlatılıyor hakkında. Ancak, her zaman yaptığımız gibi somut belgelere dayandıralım söyleyeceklerimizi... Mustafa Müslim kendi ifadelerine göre; teröristlerin ilan ettiği sözde kanton "Kobani'de doğdum" diyor. Şam'da İslam Hukuku Fakültesini bitirmiş, Ezher'de master, doktora yapmış. Uzun yıllar Suud'da çalışmış. Mustafa Müslim'in Genç Birikim dergisine Kasım 2015'te verdiği röportajı Medeniyet Vakfı'nın internet sitesinde okudum. Özetle bazı alıntılar yapacağım;

Soru: Suriye'de İhvan'la bağlantınız var mıydı?

Cevap: Arkadaş idik. Önde gelenlerin kimisi öğrenci arkadaşlarımız kimisi de hocalarımızdı. Mısır'da Abdulfettah Ebu Gudde Hüsreviyye Şer'i Lisesinde hocamızdı. Mesela Prof. Muhammed Edip es-Salih, Dımaşk Üniversitesinde hocamızdı. Bazı önde gelenlerle de Suud'daki ve BAE'deki üniversiteden tanışıyorduk.

Soru: Suriye'deki Kürtlerin durumunu şu an itibariyle nasıl görüyorsunuz?

Cevap: Bana göre PYD kantonları ilan etmede acele davrandı. "Biz bu kantonları birleştiririz ve tek merkezden de idare ederiz" dediler ama bana göre acele ettiler. Çünkü henüz ortada devlet denilen organın temel dinamikleri yoktur ki. Bana göre Suriye'deki Kürtler, Türkiye'deki Kürtlerin uzantısıdır. Türkiye'deki Kürtlerin sorunları hallolduğunda Suriye'deki Kürtlerin de sorunları hallolur.

Soru: PYD'yi PKK kurmuştur. Bu münasebetle PYD, PKK'nin bir organı mıdır?

Cevap: PKK'nin fikri yapısı ne ise aynı fikri yapı PYD'de vardır. Çünkü YPG'ye komuta eden komutanlar hep Kandil'dendir.

Soru: Kardeşiniz Salih Müslim, Türkiye'de okudu Salih Müslim'im gençliği nasıldı?

Cevap: Tabii ki O'nu Türkiye'ye eğitim için gönderdiğimizde İstanbul Üniversitesinde okuyordu ve gerçekten de normal bir insandı. Diğer insanlar gibi. Biz O'nu okumaya gönderdiğimizde ne solcu ne de sağcıydı. Fakat içinde birtakım milliyetçi duygular, eğilimler olabilirdi. Önceleri (o sırada) öyle değildi.

Soru: Salih Müslim böyle milliyetçi duyguları ne zaman edindi?

Cevap: Fakültede okuduğu sırada bazı gençlerle tanışmasıyla birlikte bu düşünce ve fikirlerini açığa çıkarmıştı. Bu gençlerden birisi de Abdullah Öcalan'dır. İstanbul'da yani.

Soru: Sene kaçta?

Cevap: 70'li yıllarda. Fakülteyi bitirince O'ndan Suudi Arabistan'a gelmesini istemiştim. O'nun için Suudi Arabistan'da bir iş ayarlamıştım. 1977'den itibaren 10 yıl Suudi Arabistan'da kalmıştı. Bundan sonra da Kobani'ye döndü ve birtakım solcu fikirlerle tanıştı. 90'lı yıllarda Abdullah Öcalan Suriye'ye geldiğinde kendisiyle de irtibata geçmişti. Daha sonra da PYD'yi kurdular.

Soru: Siz Türkiye'ye gelince kardeşiniz çalışmalarınızı Kobani ya da Suriye'de yapmanız noktasında bir talepte bulundu mu?

Cevap: Kobani'ye ziyaretimden önce onu aramış ve yapmak istediğim bazı projelerimin olduğunu söylediğimde buna sıcak bakmıştı. Ancak Kobani'ye gelenler ise hiçbir zaman benim misyonumu ve çağrımı anlamadılar. Hatta bundan dolayı kardeşimi sıkıştırdılar ve ben de bunun üzerine Türkiye'ye döndüm.

Soru: Peki Salih Müslim sizin kendisinin ağabeyi olduğunuzu, sizin onun yanında kıymetli olduğunuzu Kandil'den gelenlere söylemedi mi?

Cevap: Kandil'den gelenler siyasilere asla tolerans göstermedikleri gibi kendi bildiklerini uygularlar.

Soru: Kobani'ye rahatça gidebiliyor musunuz?

Cevap: Akrabalarımı ziyaret edebiliyorum. Ancak benim orada siyasi, dini faaliyetler yapmam ve insanlarla bir araya gelmem yasak.

Soru: Kardeşiniz Salih Müslim ile ilişkileriniz nasıl?

Cevap: İlişkilerimiz resmi düzeydedir. Örneğin Kürt toplumunda küçük büyüğe saygılıdır. Üstelik Kürt toplumunda alimlerin büyük saygınlığı vardır. Çok az görüşebiliyoruz. Görüştüğümüzde de bana karşı saygılıdır. Fikri anlamda ise Suud'da iken çok tartışmış ve fikirlerimizi karşılıklı değerlendirmiştik. Suud'da iken çoğunlukla benimle değil de benim çocuklarımla fikri tartışmalara giriyordu. Çocukları milliyetçi yönlere çekmeye çalışıyordu. Elhamdülillah çocuklarımın hepsinin teveccühleri de İslam'adır. Kardeşim onları etkileyemedi. Şu anda kendiyle fikri boyutlara girmiyoruz. Aramızda saygı ilişkisi var.

Soru: Son olarak sizin ve Kürt halkının PYD'ye bakışı nasıl?

Cevap: Kürt halkı da diğer Müslüman halklar gibi içinde İslam'ın etkilerini barındıran bir halktır. Halk içinde fıtratı bozulmamış insanlar da var. Kimisi de dinlerine ve namazlarına dikkat ederler. Halk halen de böyledir. Ancak toplumda kültür düzeyi yüksek olan bir laik kesim de var. Kültürlü kesim içinde İslam'a tutunanlardan daha çok laikler ve sapkın fikirliler var. Kültürlü kesimin çoğu ya solcudur ya da laiktir. Şu anda en önemli mesele bölgedeki Kürt alimlerin halkta tekrar dini duyguları uyandırmalarının gereği ve çalışmalarını da özellikle kültürlü laik kesim üzerinde yoğunlaştırmaları ve onları tekrar İslam'a döndürmeleridir. Kürt halkı Müslüman bir halktır ve Kürt halkı kendi fıtratı olan İslam'a dönmelidir.

Buradan da Kürt halkına nasihatim şudur; Kürtlerin haklarını temine çalışan Kürtler! İslamcıların elinden tutun, İslamcıları destekleyin. Çünkü İslamcılar, Kürtlerin hakkını ve hukukunu Kürtlere tekrar vermede doğru sözlü insanlardır...

***

Söyleşinin yapıldığı Kasım 2015'ten bu yana cereyan edenleri hafızalarınızda bir tazeleyin!.. Hiç yoruma gerek yok. Kimlerin neleri tezgahladığı ve ilişkileri apaçık ortada. Söyleşinin tamamını siteden okumanızı öneririm. Salih Müslim ve Suriye tiyatrosunu daha net görebilmeniz için...

Yazarın Diğer Yazıları