Kimlik siyaseti

Siyaset sosyoloji üzerine isim yapan Jan Berting, Kimlik Siyaseti Krizler İnşalar Aktörler kitabında kimliği birleştirici ve ayrıştırıcı yönlerin tahlil ediyor.  (Çev. Prof. Dr. Hüsamettin İnanç, Bilge Kültür Sanat Yayınları, 224 s.).

Yaşadıklarından yola çıkarak çarpıcı bir örnek verir. Yıl 1940. Almanlar Hollanda'yı işgal eder:

"O sabah memleketim olan Vlissingen'de (Flushing) hepimiz, Lutvvaffe'nin Stkas adı verilen bombardıman uçaklarının ürpertici ve kulak parçalayıcı gürültüsüyle erkenden uyandık. Pazar sabahı, şiddetli hava akınlarından sonra, annem ve babam maruz kaldığımız vaziyeti tartışmaya başladılar ve ne­ticede Flushing'de kalmanın çok tehlikeli olduğu sonucuna var­dılar. Fakat ne yapabilirdik? (...) An­nem, babam, 5 ve 13 yaşındaki kız kardeşlerim ve o zaman dokuz yaşında olan benden ibaret olan beş kişilik ailemiz komşu köye doğru yürümeye başladık. Öğleden sonra, diğer sığınmacılarla birlikte köye ulaştık. Kö­yün yerel ahalisi evlerinin önüne çıkarak bize bakıyorlardı. Babam köyün yerlisi pek çok kadın gibi geleneksel Kalvinist elbiseleri giymiş bir köylü kadına yaklaştı ve geceyi evlerinde geçirip geçiremeyeceğimizi sordu. Babamın sorusuna cevap vermeyen kadın başını patlamaların hâlâ işitildiği memleketim Flushing'e çevirdi ve dudaklarından şu ifadeler döküldü: 'Bu sizin cezanız, sizi gidi Allahsız kasabalılar'. Kadının bu sözleri beni çok şaşırttı fakat an­ladığım kadarıyla onun olan biten hakkındaki yorumu böyleydi. Ona göre, olan biten hakkındaki fikirlerini şekillendiren, İncil'in Tekvin kısmında tanımlanan Sodom ve Gomora'nın yıkılışıydı. Bu sözden ve neden sonra, bizi evine davet etti. (...) Bu köye ya­kın bir mahalde yer alan bir diğer çiftliğe hareket etmeden önce, orada birkaç gün geçirdik. Nihayet 17 Mayıs günü düşmanla bu­rada yüz yüze geldik. Bu tarih gerçek hayatta ne olup bittiğine dair kolektif yorum­larla ilk yüzleşmemdi."

Kadın şehirliyi din dışı görüyordu ama merhameti ağır basıyor ve "düşmandan kaçanları" evine alıyor. Farklı kimlikler ister istemez birbirine ihtiyaç duyuyor.

Dr. Jan Berting, Kimlik Siyaseti'nden önce Şeytan Üçgeninden Nasıl Kaçılır? Ve peşinden Mağara Duvarın­dan Yansımalar'ı yazar. (Bu iki kitap da Bilge Kültür Sanat Yayınları arasından çıktı.) Kimlik Siyaseti, halkanın üçüncüsü.

Yazar, kimlik siyasetini tarihten bugüne getiriyor.

*

Cemil Kılıç bu sıra tartışılan bir isim. Bir ilahiyatçı olarak kimlik arayışı üzerine çalışmalar yapıyor. Kimlikleri yerli yerine oturtmak istiyor. "Alevî kimliği" odağında, pek çok sorunun cevabını arıyor.

Son Kitabı Kur'an ile Aldatmak: İslam'a Kurulan Pusu Kırmızıkedi Yayınları arasından çıktı.  Daha önce aynı yayınevinden İslam Bu: Muhammedi İslam kitabı yayınlanmıştı.

Kur'an ile Aldatmak'ın içindekiler kitap hakkında bize bir fikir verecektir:

"İslam'a Kurulan Pusu, Kur'an ile Aldatmak, Dinci ile Dindar Arasındaki Farka Dair, Dinden Dönme: Ridde ve Mürted!, Küfür / Kâfirlik ve Kâfir Kavramı Üzerine, Cihada Karşı Cihat, Türk Sünniliği Üzerine".

Cemil Kılıç, kitabı için "İslam görüntüsü altında İslam'a karşı yürütülen ihanetin en azından bir kısmını deşifre etme amacıyla yazıldı." diyor.

Okumak lâzım.

 

Yazarın Diğer Yazıları