Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Kinyas Kartal, ne diyordu?

Sevgili okuyucum; Türk milletinin bir evladı olan rahmetli Kinyas Kartal, uzun süre Van milletvekilliği yaptı. 1991 yılında sonsuzluğa göçtüğü güne kadar, milletimizin birliği, vatanımızın esenliği için bildiklerini gençlere anlatmaya çalıştı. Özellikle -Devlet eski Bakanımız Sayın Sadi Somuncuoğlu'nun ricası üzerine- 1987 yılında yazdığı, Anadolu Basın Birliği tarafından yayımlanan "Erivan'dan Van'a Hatıralarım; Kinyas Kartal" başlıklı anıları, gerçekten okunmaya değer bir belge. Gazetemiz Yeniçağ, rahmetli Kartal'ın bu anılarını 2008 yılında, Sayın Sadi Somuncuoğlu'nun 'sunum' yazısıyla günlerce yayımladı. Şimdi ben sizlere, bu anıların giriş bölümlerinden kısa bilgiler vermek istiyorum... Önce, Sayın Somuncuoğlu'nun 'Sunum' yazısı:

"Bu ülkede asırlardır aynı tarihin, kültürün ve inancın beşiğinde mayalanarak, bağımsız ve hür olarak yaşayıp, bugünlere geldik. Bundan dolayı, aşireti-kökeni-ırkı-mezhebi ne olursa olsun, herkes Türk Milletinin eşit ve şerefli evladı olmuştur. Aynı milletin ve milliyetin mensuplarıyız, kimliğimiz de birdir. Ülkemizi parçalamak ve ele geçirmek isteyen Haçlılar kimliğimizi hedef seçmiştir. Bu, kimlik parçalanırsa; millet de, vatan da, egemenlik de parçalanacak demektir. Bu gerçek bölgemizde yaşanan kanlı olaylarda, 'Büyük Ortadoğu Projesi' ve haritalarında açıkça görülmektedir."

"Bu yolda, öz kardeşini katletmeyi kurtuluş zannederek, emperyalistlerle iş birliği yapanlara, gaflet ve dalalet içinde yüzenlere rahmetli Kinyas Kartal yüreğinden gelen bir çığlıkla sesleniyor. Dini bütün, vatansever, Türk Milletinin şerefli evladı Kinyas Kartal, 1987 yılında hatıralarını ve vasiyetini yazmayı bir görev bilmiş. Biz de, bu asırlık çınarın gizlenen vasiyetini aynen yayımlamayı görev sayıyoruz. Bu hatıratı ve vasiyeti, özellikle kimlik tartışmalarını inatla gündemde tutarak, millet bütünlüğüne karşı inanç, ırk ve etnik bilinçlenme ve ayrışmayı keskinleştirip, ülkenin bir kaosa sürüklenmesine ortam hazırlayanlara ithaf ediyoruz." Sadi Somuncuoğlu, Yeniçağ Gazetesi, 06.11.2008". Değerli okuyucum, şimdi de rahmetli Kinyas Kartal'ın anılarına giriş yazısı olan kısa bölümü sunuyorum:

"86 yaşındayım. Bir tek inanç taşırım. Bizim dostumuz yok, düşmanımız çoktur. Gençlerimiz tahrik ediliyorlar. Onlara nasihatimi tekrarlıyorum kesinlikle tahrike kapılmasınlar. Bu memleket ve onun bütün nimetleri onlarındır. Gençlik kendi milletine kendi devletine kendi kültür ve değerlerine ters düşmemelidir. Unutmasınlar ki babasının kurduğu düzeni yıkan oğlun düzenini de onun oğlu yıkar. Onları yetiştiren ve geleceğini emanet eden Türk milletine ve Türk devletine karşı harekete geçmesinler, kötülemesinler, iyi düşünüp, milletini severek, tenkit ettikleri, beğenmedikleri şeyleri millet ve devletleri için kendileri daha iyisini yaparak, bağlılıklarını ispatlasınlar. Doğu Anadolu'ya hizmet götürecek her hükümet hangi partiden olursa olsun, ilgili görevlinin memleketi Türkiye'nin her neresinde olursa olsun, bölgeye hizmeti sevgiyle götürmelidir. Bölgenin insanının bu milletin öz evlâtları olduğunu hiç unutmamalıdır. Bu konuda yapılacak herhangi bir ihmal milletin aleyhine olur Türk milletinin ve Türklüğün kopmaz bir parçası olan Doğu Anadolu'ya hizmet götürürken sevgiyi ve şuuru ihmal eden hükümetler vebal altına girerler. Bunların bu tür ihmalleri "bölücülük" için kandırılmış fanatikleri piyon gibi kullananların işine yarar. Bu yurdun her evlâdı bilmelidir ki; boy, zümre, bölge ve mezhep ayrımcılığına katılmak veya önlenmesinde ilgisiz kalmak ilkin kendi zararına olur. Türkiye'nin milleti ve vatanı ile bütünlüğüne inanıp destek olmak, kendi menfaatimizedir. Allah bu milletin evlatlarını birbirine düşürüp, yabancı güçlere fırsat vermesin; zafer tattırmasın. Şunun bunun sözlerine kanan gençlerimizin doğru yolu bulmasını nasip eylesin."

(İliştiri: Rahmetli Kinyas Kartal'ın 22 sayfalık anılarını dileyen okuyucularıma e.posta ile gönderebilirim.)

Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları