'Kirli senaryo' için kampanya başladı

'Kirli senaryo' için kampanya başladı
Irak'ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi gelen tüm çağrılara rağmen bölgede kaosa neden olacak referandum kararından geri adım atmıyor.

Salim Yavaşoğlu / Yeniçağ

25 Eylül'deki referandum için kampanya dönemi dün başladı. Erbil'de, Kürtler kampanya döneminin başlamasını kutlamak için sokaklara döküldü. Ellerinde sözde Kürdistan bayrakları taşıyan peşmergeler gösteriler yaptı. Duhok'ta da cadde ve sokaklara destek afişleri asıldı, gösteriler yapıldı. Referandum için oy pusulaları da basılmış durumda. Bu kapsamda hazırlanan bir kampanya videosunda, "Tek millet, tek kültür, tek devlet, tek hedef, tek ülke, tek Kürdistan" ifadeleri kullanıldı. 18 gün sürecek olan propaganda süreci 22 Eylül'de sona erecek. Rudaw'a göre, şimdiye kadar 9 kuruluş, bu süreçte gözlemci olacağını duyurdu. Referandum için 46 bin sandık kurulacak.

PAK Avrupa teşkilatı da aralarında Türkçe ve Kürtçe'nin de bulunduğu 9 dilde bir açıklama yayımlayarak, "Kürtler, 25 Eylül 2017'de, bölge halkının Güney Kürdistan'ın bağımsızlığı hakkındaki fikrini almak için bir halk oylaması, bir referandum yapıyor. Biz, diasporada yaşayan Kürdistanlılar olarak, Güney Kürdistan'ın bağımsızlık referandumunda 'Evet'i destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu arada, en tartışmalı konuyu Kerkük'ün de bu referanduma dahil edilmiş olması oluşturuyor. Kerkük İl Meclisi, Türkmenler ve Arapların boykot ettiği oturumda referanduma katılma kararı aldı. Bu duruma hem Türkmenler hem de Araplar tepki gösteriyor. Kuzey Irak'taki iki muhalefet partisi Goran ve Komel de referandumun ertelenmesinden yana. İki parti yetkilileri, ortak bir bildiri yayınlayarak Mesut Barzani yönetimine yaptıkları "bağımsızlık referandumunu erteleme" çağrısını yineledi. Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi: ''Goran ve Komel partileri olarak, IKBY'de memur maaşlarının ödenmesi konusundaki sıkıntıların giderilmesi, halkın yaşam şartlarının iyileştirilmesi, uygulanması gereken şekilde meclisin işlevsel hale getirilmesi ve referandumun uygun bir zamana ertelenmesi konularındaki kararlılığımız devam etmektedir. Barzani yönetiminin krizi daha fazla tırmandırmamasını umut ediyoruz. İki parti, bölgedeki mevcut krizi çözmek için ciddi müzakerelerde bulunmaya hazırdır.''

Irak Başbakanı Haydar İbadi de referandumun anayasaya aykırı olduğunu vurguladı. Daha önce Türkiye ve İran da bağımsızlık referandumunun düzenlenmesine karşı olduklarını duyurmuştu. Barzani ise 22 Ağustos'ta Erbil'de yaptıkları görüşmede ABD Savunma Bakanı James Mattis'in kendisine "Kürdistan halkının talebi ve hedefini" anladıklarını ve referanduma karşı olmadığını söylediğini belirtti.

Mesut Barzani, Erbil'de Almanya'nın yeni Irak Büyükelçisi Dr. Cyrill Nunn ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Frank Baker'i kabul etti. Cyrill Nunn, referandum kararının kendilerinde kaygıya neden olduğunu söyledi. Barzani ise, "Referandum zamanında yapılacaktır"dedi. Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yüzyılda tüm yolları denedik ama söz konusu ortaklıkların hiçbiri işe yaramadı. Irak hükümeti, hiçbir zaman ortaklığın sorumluluğunu yerine getirmedi. Halkımız da bunca bedelden sonra gözardı edilmeyi kabul etmiyor. Yenilgiye uğrayan tecrübelerin tekrarlanmasını kabul etmiyoruz."

 

İlgili Haberler