Kırmızıya dönüşmeyen kartlar

SÜPER Lig'de 26. haftada, geçen hafta olduğu gibi yine kırmızıya dönüşmeyen pozisyonlar vardı. Alanyaspor-Galatasaray müsabakasında Zorbay Küçük tartışılan böyle bir pozisyona imza attı. Babacar'ın Luyindama'ya yaptığı kırmızı kartlık hareketi sarı kartla geçiştiren Zorbay Küçük, geçen hafta da Nwakaeme'nin direkt kırmızı kartlık pozisyonuna sarı kart göstermişti. Geçen hafta sonu yazmıştım. Genelde diğer yorumcularla aynı düşüncedeydik. Aynı hakem Zorbay Küçük, bu defa Alanya-Galatasaray müsabakasında Alanyaspor'dan Babacar'ın Luyindama'nın kafasında kanamaya sebep olan kramponuna da VAR ile uzun süre konuşmasına sarı kart ısrarı, hakem ve VAR yanlışıydı. Çünkü tartışmasız kırmızı kartlıktı. Geçen haftaki yanlış kart, herhalde olumlu karşılanmış ki bu pozisyonu da aynı istikamette değerlendirdi. Onyekuru'nun düştüğü pozisyonda Alanyalı oyuncunun hedefi rakip değil toptu. Topa vurdu, Onyekuru teması hissettiği için kendini bıraktı. Buradaki hakem yorumu doğruydu. Aynı müsabakada kaleye yakın Alanya lehine verilen frikikte 9.25 olan baraj mesafesinin 6.5 metreye kurdurulması çok büyük bir hataydı. Buralarda değil 3 metrenin 50 santimin bile önemi vardır. Başakşehir-Trabzon müsabakasında Vitor Hugo hava topuna sıçradığında sol ayağı açılmış vaziyette Deniz Türüç'ün beline gelen kramponunu hakem net göremedi oynattı. Türüç, ciddi sakatlandı, ağrı kesici ve iğne ile bile oyuna devam edemedi. Kural, rakibin üzerine sıçramanın faul olduğunu yorumlarında bildirmiştir. Oyuncu, kendi oynama alanında rakip varken eline koluna ve ayağına dikkat etmeli. Futbolcunun sağlığını korumak hakemler için önemli. Çünkü hava topları ve ikili mücadelelerde hız alarak topa değil rakibe müdahaleler çoğaldı.

M. Başakşehir-Trabzonspor

Halil Umut Meler

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. Medipol Başakşehir'den Rafael'e ikinci sarıdan kırmızı kart yerindeydi.

Kasımpaşa-Fatih Karagümrük

Yaşar Kemal Uğurlu

90 dakika genelindeki yönetimi iyiydi. Kasımpaşalı Yusuf'un arkadan ayağına yapılan darbe değerlendirilmedi.

Yeni Malatyaspor-İH Konyaspor

Sarper Barış Saka

İttifak Holding Konyaspor'un 2-0 geriden gelerek kazandığı maçta Yeni Malatyaspor lehine verilen penaltı tartışılır. Ancak penaltı verilmişse bariz gol şansından kırmızı da gösterilmeliydi.

Y. Denizlispor-Gençlerbirliği

Tugay Kaan Numanoğlu

Verilmeyen fauller vardı. Bir pozisyonda Yukatel Denizlispor lehine penaltı değerlendirilmedi, VAR da devreye girmedi.

A. Alanyaspor-Galatasaray

Zorbay Küçük

Aytemiz Alanyasporlu Babacar'ın Luyindama'nın kafasına gelen ayağında sarı değil kırmızı kart verilmeliydi. Verilmeyen kartlar vardı. Serbest vuruşu 9.15'e açmamak hakem zaafıydı.

Erzurumspor-A. Hatayspor

Serkan Tokat

BB Erzurumspor'un golü ofsayttan geçersiz sayıldı. Atakaş Hatay lehine verilen penaltı, kolay penaltılardandı. Erzurum kalecisine, Boupendza'ya ceza alanı dışında müdahalesinde bariz gol şansı nedeniyle verilen kırmızı kart doğruydu. Yalnız frikik atışı oldukça önden yapıldı. Pozisyon da gol oldu.

Gaziantep FK-FT Antalyaspor

Arda Kardeşler

Fraport TAV Antalyasporlu Hamilton'un, rakibinin bilek üstüne darbesi, sarı değil kırmızı olmalıydı. Antalyasporlu Orgill'in ceza alanında arkadan itilmesi ayrıca kalecinin dizini çıkartarak düşürüşü penaltılıktı. Adeta makasta kaldı. VAR devreye girmeliydi.

DG Sivasspor-HK Kayserispor

Ali Şansalan

Hes Kablo Kayserispor'un golü VAR incelemesi sonucunda iptal oldu. Uzatma dakikalarında Kayserispor kalecisinin rakibini düşürmesine verilen penaltı kararı doğruydu. 90 dakikanın genelinde iyi bir yönetim gösterdi.

Fenerbahçe-Göztepe

Hüseyin Göçek

El top buluşmalarında değerlendirmeleri ile kart standardı doğruydu. Uzatma dakikalarında Göztepeli 3 oyuncunun Sinan'ın omuzuna bastığı pozisyona VAR'dan bakılmalıydı.

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor

Halis Özkahya

Puanların paylaşıldığı müsabakada yönetimi gayet iyiydi.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları