KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU

Küçük Asya’yı işgal, ağır bozgun ve perişan kaçış

Kurtuluş Savaşında Yunanlıların “Küçük Asya Bozgunu” dedikleri feci mağlubiyetleri sonrasında Anadolu’dan kaçış macerası, “Onbinlerin Yürüyüşü”

adıyla kitaplaştı.

Ali Soysal’ın kaleme aldığı “On Binlerin Yürüyüşü”, Kurtuluş Savaşı’nda Müstakil Yunan Tümeni’nin kaçış öyküsünü anlatıyor. “On Binlerin Yürüyüşü”, Birçok Yunan askerî biriminin yaptığının aksine teslim olmayı reddeden ve ümitsiz gibi görünen bir macerayla yoluna devam eden binlerce silahlı insana, yol boyunca sivillerin ve bitmiş haldeki Yunan askerlerin katılımıyla birlikte sayıları 17 bini aşan bir kalabalığın öyküsü... Ksenefon’un “On Binlerin İnişi-Anabasis” isimli ünlü eseri M.Ö. 401’de kaleme alınmış. Bu eserde, yaklaşık 2 bin 400 sene önce bugünkü Irak topraklarından yola çıkan Yunan ordusunun bütün Anadolu’yu baştan başa kat ederek, o zamanki vatanları olan Truva’ya varışlar anlatılır. O zamanlar birçok küçük devletin var olduğu Anadolu’dan geçişi hiç de kolay olmaz bu ordunun. İkmal yollarından çok uzakta, savaşa savaşa ilerleyen askerler, yurtlarına güç de olsa varırlar. Hikâye kısaca budur... Bu hikâyenin bir benzeri, yüzlerce yıl sonra, 1922’de Anadolu’da yaşanmıştır. Bizim “Kurtuluş Savaşı”, Yunanlıların ise “Küçük Asya Bozgunu” olarak adlandırdıkları o zorlu mücadele yıllarında... Yunanlıların işgal harekâtı esnasında Anadolu topraklarında ilerledikleri en uç nokta, Haymana’nınGüzelcekale köyüdür. Bu noktada zirve yapan Yunan ordusu, Sakarya Meydan Muhaberesi’ndeki başarısızlıktan sonra taarruz yeteneğini kaybedip savunmaya çekilmiştir.

Yaklaşık bir yıl sonra, 26 Ağustos 1922 günü bu defa Türkler karşı saldırıya geçmişlerdir. 30 Ağustos 1922 tarihinde cereyan eden Başkomutanlık Meydan Muharebesi neticesinde yenilgi kesinleşince, Yunan geri çekilmesi panik hâlindeki bir kaçışa dönüşmüştür. Yunan ordusu bu savaşta ölü, yaralı, hasta, esir, kayıp, kaçak olmak üzere mevcudunun yüzde 80’ini kaybetmiştir. Anadolu’daki on beş tümenlik Yunan askerî gücünden kurtulabilenler, hemen hemen üç tümenlik bir kuvvetten ibarettir. Bu durum, tarihteki en büyük savaş kayıplarından biridir. Türk ordusunun kazandığı zaferin kesin ve tartışmasız olduğu, tarafsız yabancı gözlemciler dahil, herkes tarafından teslim edilmiştir. Türk kaynaklarının “15. Tümen”, Yunanlıların “Müstakil Tümen” olarak adlandırdığı askerî birim, Anadolu’dan kaçabilen tümenlerden biridir.

Tarihçi Kitabevi Tel: (0216) 418 68 86

******

Esrar perdesi aralanıyor

Araştırmacı yazar Hakan Yılmaz Çebi, “Cennete Açılan Kapı: Ayasofya” adlı çalışmasında bilgi ve belgeler ışığında pek çok bilinmeyen soruya cevap veriyor. Kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

Amerikalı Patrik Atnegoras’la Başlayan “Kudüs Zirvesi Oyunu” n İstanbul Sur içinde “Özerk Devlet”

1967’de başlayan Papaların ziyaretleri ve arkasındaki “Vatikan Operasyonları...”

İşgal güçlerine karşı direnen ve son çare olarak Ayasofya’yı havaya uçurmakla tehdit eden büyük kumandan...

“Gizli Ev Kiliselerle” yürütülen kuşatma: Güney Koreli, Zenci kiliseleri...

Aytunç Altındal: “Amaç İstanbul’a Vatikan Modeli” (özel röportaj)

“Haliç’te Yürütülen Çok Yönlü işgal” (Sevgi Erenerol’un özel yazı ve açıklamaları) nMisyonerlerin arasında yaşayan A.R. taktik ve stratejik kuşatmayı anlatıyor...

Vatikan ve Mason locaları nasıl bir işbirliği içinde...

Siyonizm’e hizmet eden Papalar? Gizli arşivlerde saklanan biat anlaşmaları...

Siyonist Hıristiyanlar ve Katolik- Protestan papazlar 1925 yılında başlayan ittifak: Armegedon, Sahte İsa Mesih...

Yunan İstihbaratı ve Türkiye’deki 5. Kol faaliyetleriyle yürütülen Pontus Planı...

“Kostantinepolis’te Eskisin!..” ne demek?..

Ayasofya’ya “kutsal emanetler” niye iade ediliyor?..

İslam sonrası yapılan eserleri yok edilen Ayasofya...

Patrikhane hangi mason localarının ve 3 Holdingin korumasında?..

Sultanahmet Camii nasıl hipodrom olur?..

Wizart Yayınevi Tel: (0212) 286 25 64

*****

Farklı tarihe farklı yorum

Klasik devir Arap tarih yazınının son temsilcilerinden olan Celaleddin Suyuti’nin “Halifeler Tarihi” adlı eseri, Hz. Muhammed’in vefatının ardından, Hz. Ebu Bekir’in halife secilmesi ve boylelikle İslam tarihinin, ozellikle ilk iki yuzyılı boyunca en temel yapı taşlarından birini oluşturan halifelik kurumunu ve halifelerinhayatlarını ele alıyor. Onur Ozatağ, Celaleddin Suyuti’nin, bu eseri üzerine calışmasını şoyle takdim ediyor: Turk tarihini bilhassa ortaçağlar boyunca kapsaması gereken İslam tarihinin adeta onun bir yan dalı, hatta bir alt dalı misali geri planda kaldığı kanaatindeyim. Oysa kapitülasyonlardan tutun da fetih yöntemlerine kadar bircok idari ve siyasi mekanizma, ozellikle de saray ve cevresince yoğurulan yuksek kultur, ozunu İslam’ın tarihsel akışı içinde oluşturduğu geleneklerden ve bunu bizlere taşıyan tarih yazınından almıştır. Bu doğrultuda, 10. Yüzyıldan başlayarak Arapların yazdıkları ya da Arapca yazılan ciltler dolusu İslam tarihlerden sadece Turkleri oven kısımlarının alınmayıp, geriye kalanının da kasıtlı bir şekilde karanlıkta bırakılmamasıyla daha evrensel, beylik sozlerden arınmış, guzelleyici ve siyasi cıkardan sıyrılmış bir tarih yazını oluşturulabileceğini sanıyorum. Ancak boyle bir yontemle İslam ve Turk tarihi dunya tarihi içinde daha sağlıklı bir yer bulacak ve rasyonel bir zemine oturacaktır. Elinizdeki bu tercume eserin Arapca kaynaklarıorijinal dilinden okuyamayan akademisyen ve alan dışı okuyucu icin onceden benzerini pek okumadıkları bir bakış acısı sunacağını umit ediyorum. Bu umidim, sadece Turk tarihi icin değil; klasik devir İslam tarihi icinde buyuk yer tutan elitler uzerine, en azından ülkemizde alışılagelmiş olandan farklı, yeni bir okuma sunması acısından da geçerlidir.

Ötüken Neşriyat Tel: (0212) 251 03 50

******

Her okuyana lazım eser

Emin Ozdemir’in hazırladığı “Edebiyat Sozluğu” edebiyat oğrencileri, oğreticileri icin olduğu kadar, edebiyat bilgilerini tazelemek ya da zenginleştirmek isteyen herkes icin de bir elkitabı. Sozluk, edebiyatın temel kavramlarını kapsıyor. Turk edebiyatının gelişim evrelerini, bu evrelerde ortaya konan urunlerin tur ve bicim ozelliklerini, bunların dokusunda yer alan soz ve anlam sanatlarını kuşatıyor. Dilin kullanımına yönelik kimi dilbilgisi ve dilbilim terimleri de sozluğun maddeleri arasında.

Bilgi Yayınevi Tel: (0312) 434 49 98

 

 

******

Zindanlaşan şehir hayatı

Kentlerde giderek yayılan dev alışveriş merkezlerinin ve yaşam sitelerinin hayatımızda yarattığı değişiklikler Uzerine, Saramago’nun her zamanki incelikli uslubuyla kotardığı bir roman  Mağara”... Basit bir durumu hayranlık uyandıran felsefi bir alegoriye donuşturen Saramago, sıcak masalsı anlatısı ve sempatik karakterleri, devasa reklam kampanyalarıyla birer harikalar diyarı olarak sunulan yaşam projelerinin insan ruhunun platonik mağarasından oteye gecemeyeceğini gosteriyor.

KırmızıKedi Yayınevi Tel: (0212) 244 89 82