Kıyı Kanunu'nda "çok özel" düzenleme! Bu gidişle soluduğumuz hava da özelleşecek

Kıyı Kanunu'nda "çok özel" düzenleme! Bu gidişle soluduğumuz hava da özelleşecek
Kıyıların kullanımında bir düzenleme yapılarak yeni istisnalar getirildi. Yeni düzenleme Tüm vatandaşlara açık olmasını öngördüğü kıyıların özel kullanıma açılması ve kamuya kapatılmasının yolunun açılmasından endişe ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı''nın çıkarttığı yeni yönetmelikle, kıyıların kullanımı hususunda yeni istisnalar geldi. Buna göre kıyı çizgisinin yeniden belirleneceği haller için 3 istisna olacak.

Düzenlemeye göre şu hallerde de kıyı çizgisinin yeniden belirlenmesinin yolu açıldı:

1.Bazı Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyılarda,

2.Turizm işletmesi belgesi almış bazı yapıların bulunduğu kıyı alanlarında,

3.Mevcut kıyı çizgilerine yapılan itirazların teknik raporla yeni bir kıyı çizgisi tespiti yapılan kıyılarda.

“Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlıklı düzenlemede detaylar şu ifadelere açıklandı:

"3/8/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasına aşağıdaki bent dahil edilmiştir.

"HAZİNE ARAZİLARİNİN BULUNDUĞU KIYILAR"

Meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanlarında veya 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve/veya

"BAKANLIĞIN İZİN VERDİĞİ TESİSLERİN BULUNDUĞU KIYILAR"

Turizm Merkezi ilan edilerek ilgili Bakanlıklarca kesin tahsis, kesin izin ve/veya üst hakkı verilmiş ve turizm işletmesi belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanlarında;

"KOMİSYONLARVA HAZIRLANAN TEKNİK RAPORLA YENİ KIYI ÇİZGİZİ TESPİTİ..."

mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine yapılan itirazların Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca değerlendirilmesi sonucunda; bu alanların kıyı özelliği taşıyıp taşımadığının bilimsel ve teknik gerekçelere dayanarak hazırlanacak teknik raporda belirtilmek kaydı ile yeni bir kıyı kenar çizgisi tespiti yapılması, halleri dışında değiştirilemez."

AKP DÖNEMİNDE 9 KERE DEĞİŞTİRİLDİ

AKP hükumeti döneminde 8 defa değiştirilen kıyı kenar çizgisi onayı ve ilanını belirleyen Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde 9. değişiklik yapılmış oldu.

Yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle kanunu esas olarak tüm vatandaşlara açık olmasını öngördüğü kıyıların özel kullanıma açılması ve kamuya kapatılmasının yolunun açılmasından endişe ediliyor.

İlgili Haberler