Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

KKTC'de yeni hükümet dengeleri değiştirir…

 

**

 

Beklenen oldu ve KKTC'de 50 sandalyeli Meclis'te 21 milletvekili bulunan Ulusal Birlik Partisi(UBP) ile 9 milletvekili olan Halkın Partisi koalisyon kurmak üzere anlaştılar. Böylelikle halkın öngördüğü iradeye göre hükümet kurulmuş oldu. Şubat 2018-Mayıs 2019 arasında 15 ay görev yapan 4'lü koalisyon istenilen uyum ve performansı gösterememiş, halkın beklentilerini yerine getirememişti. UBP-HP milli koalisyonunu bekleyen birçok sorun vardır. Ekonomik sorunlar  ve Kıbrıs sorunu yeni hükümetin önceliği olacaktır. Ekonomide sıkıntısı, problem olmayan sektör hemen hemen yoktur. Sağlıkta, tarımda, sanayide, turizmde, hayvancılıkta, eğitimde birçok sorun birikmiştir.

Yabancı para karşısında değer kaybeden Türk lirası dövizle borçlanan birçok vatandaş ve yatırımcıyı zor durumda bırakmaya devam etmektedir. Hayat pahalılığı kontrol edilememektedir. Halkın alım gücü yerlerde sürünmektedir. Halk zamlardan bıkmış, usanmıştır. Memurun, işçinin, emeklinin, genel anlamda sabit gelirli vatandaşın maaşı ayın sonunu getirmeye yeterli değildir.

Aylardır Türkiye ile mali ve ekonomik işbirliği protokolünün imzalanmamış olması nedeniyle Türkiye'den KKTC'ye aktarılmakta olan kaynaklar durmuştur. Mali desteksiz KKTC maliyesi sadece maaşların ucu ucuna  ödenmesine yetmektedir. Bütçe açığı vardır ve bankalardan borçlanarak, yani günü kurtararak, idare edilmektedir. Kamu maliyesinde, günün ihtiyaçlarına göre bazı yapısal ve yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Her gelen iktidarın yapamadığı Kamu Reformu umarım bu dönemde gerçekleşir. Devlet nizama, intizama kavuşur. Kamudaki savurganlık ve disiplinsizlik önlenir.

KKTC'nin lokomotif sektörleri olan turizm ile eğitimde alınacak yeni önlemlerle turist ve yabancı öğrenci sayısı artırılmalıdır. Bu bağlamda yeterli  sayıda uçuşların sağlanması gerekecektir. Uçak bilet fiyatları oldukça yüksektir. Üniversitelerimize gelen öğrenci sayısında düşüş vardır .Üniversite sayımız artarken eğitim kalitesinin de korunması esas olmalıdır. Tarım ve hayvancılık sektörüne sağlanacak katkılarla girişimciler özendirilmelidir. Özellikle tarımda dışa bağımlılık asgariye indirilmelidir.

Bu hükümetin Başbakanı olacak olan Ersin Tatar çok iyi bir ekonomistir ve KKTC'nin sorunlarını çok iyi bilmektedir. Maliye Bakanı olarak da görev yapmış olması nedeniyle tecrübelidir, sorunların üstesinden nasıl gelineceğini çok iyi bilmektedir. Tatar'ın partisi UBP köklü bir partidir ve iktidarları döneminde herzaman gelişmeler sağlanmıştır. Hem UBP hem de çok yeni bir parti olmasına rağmen HP kadrolarının tüm zorlukların üstesinden geleceğine inanmaktayım. UBP-HP hükümeti devletine bağlı, Anavatan Türkiye ile sıkı ilişkiler öngören ve bunu geliştirme azminde olan iki partidir ve kısa zamanda ülke sorunlarını elbirliği ile çözeceklerine, geçmişin kötü alışkanlıklarını sonlandıracaklarına ve devrim niteliğinde başarılı icraatlar yapacaklarına güvenmekteyim.

***

Ülkenin bana göre diğer en önemli sorunu Kıbrıs anlaşmazlığı ile ilgildir. Kıbrıs sorunu bilindiği üzere Rum Yunan ikilisinin malum tutumları nedeniyle çözülememktedir. Rum adanın tamamını Yunan yapma hayaliyle anlaşmadan kaçınmakta, Kıbrıs Türkü kendine yama yapmaya çalışmaktadır. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yürüttüğü Kıbrıs siyaseti, Rumla ortak federasyon kurma hedefi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Akıncı, Mayıs 2015'te başlayan ve Temmuz 2017'de Crans Montana'da çöken müzakerelerde sırf federasyon olsun diye vermedik taviz bırakmamıştır. Akıncı'nın siyaseti milli hedeflerimizden sapmıştır ve rayından çıkmıştır.

Yeni hükümeti oluşturan UBP-HP parileri KKTC'ye inanan güvenen partilerdir. UBP KKTC'yi kuran partidir. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay yıllarca müzakere heyetlerinde görev almış, hukukçu ve deneyimli bir kardeşimizdir. UBP-HP'nin Kıbrıs sorununa çözüm olarak federasyonu öngörmedikleri defalarca açıklanmıştır. İki parti de yeni çözüm modeli ve özellikle iki devlete dayalı çözümü öngördüklerini beyan etmiştir. Yeni dönemde bu siyaset yürürlüğe konacaktır ve Meclis'imizde bu doğrultuda bir dizi karar alınacaktır. Federasyondan başka birşey görüşmem diyen Akıncı'nın KKTC hükümetinin belirleyeceği Kıbrıs siyasetinin dışında bir yol izlemesi mümkün değildir ve hükümet programı KKTC Meclisinde okunduktan sonra istifa edip görevi iade etmelidir. UBP-HP hükümetinin Anavatan ve Garantörümüz Türkiye ile ortak belirleyecekleri onurlu ve milli Kıbrıs siyasetimiz hem Kıbrıs'ta hem de bölgedeki dengeleri değiştirecektir. Kıbrıs Türkünün önü açıktır ve herşey çok güzel olacaktır…

 

Yazarın Diğer Yazıları