Kocamaz'a siyasi infaz

İYİ Parti'nin Seçim İşleri ile Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, Mersin'de Burhanettin Kocamaz için yaptıkları itirazın YSK tarafından ne şekilde reddedildiğini açıkladı:

"Yetkisi iptal edilmiş ve hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz kişi tarafından YSK kararında belirlenen süreden 26 dakika sonra, fotokopi ve eki dayanak GİK kararı bulunmayan bir yetki belgesinin onaysız fotokopisi ile, YSK kararında emredilen şekle uygun olmayan, el yazısı ile karalama şeklinde hazırlanan liste İYİ Parti'nin listesi olarak kabul edilemez. Yok hükmündedir." gerekçesi ile yaptığımız itirazı YSK kabul etmedi.

Bu durumda bir dahaki seçimde ben fotokopi bir belge ile Sayın Cumhurbaşkanını herhangi bir ilçe belediyesine aday gösterirsem YSK bunu geçerli bir başvuru sayacak demektir.

Mühürsüz oyları kabul eden YSK bu kez de fotokopi yetki belgesini kabul etti. Türkiye'nin ve hukukun geldiği hale bakın.

Kocamaz'ın DP'den yaptığı adaylık başvurusuna 5 MHP'li itiraz etti. Bugün Mersin İl Seçim Kurulu Başkanlığı bu itirazı karar bağlayacak".

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'a kurulan kumpasın ve yaşanan ihanetin, "siyasi infaz" olduğu çok açık ve net şekilde ortaya çıktı.

İYİ Parti'nin Seçim İşleri ile Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen "siyasi infaz" olarak yorumladığım tüm gelişmeleri bütün çıplaklığı ile ortaya koydu.

Seymen ile WhatsApp söyleşisi yaptım.

--İYİ Parti'nin 31 Mart Yerel seçimde adayların Yüksek Seçim Kurullarına başvurması konusunda neler yaptınız?

Başkanlığımız tarafından tüm teşkilatlarımıza gönderilen 13 Şubat tarihli genelgede, seçim kurullarına listeleri teslim edecek kişilere yetki belgesi düzenleneceği ve bu kişilerin T.C. kimlik numaraları ve adlarının tarafımıza bildirilmesi istenilmiştir.

Mersin İl Başkanı tarafından aynı gün yazılı olarak Mersin İli ve ilçeleri bazında aday listelerini teslim edecek kişilerin listesi 13 ilçe ve il olmak üzere Başkanlığımıza bildirilmiştir.

Bildirilen isimler adına düzenlenen 14 adet yetki belgesi, her belge mühürlü ve ıslak imzalı, ekinde 2 sayfa onaylı GİK kararı zımbalanmak suretiyle hazırlandı.

Sayın Kocamaz'a ait şahsi evraklar 15.02.2019'da kargo ile Mersin İl Başkanlığımıza gönderildi ve 16.02.2019 tarihinde Mersin İl Başkanlığından görevli Sevil YEL tarafından teslim alındı

--Bu genelgede ne yapılması da vurgulandı mı?

Aday müracaatlarının ne zamana kadar, kimler tarafından, nereye yapılacağı YSK tarafından yayınlanan genelgede açıkça yazıldı.

İlçe Belediye Başkan adayı, İlçe Belediyesi Meclis Üyesi Adaylar ile İl Genel Meclisi Üyesi Adayların müracaatları İlçe Seçim Kurullarına,

Büyükşehir Belediye Başkan adayı müracaatının İl Seçim Kuruluna 19 Şubat 2019 günü en geç saat 17.00'a kadar yapılacağı bildirildi.

--Bu konuda bir eğitim verildi mi?

Başkanlığımız tarafından listelerinin teslimine ilişkin 3 kez Genel Merkezde ve biri Mersin'de olmak üzere yapılan eğitim çalışmalarına, Burhanettin Kocamaz'ın dosyalarını teslime yetkili kişi olan Orhan Galip bizzat ve genel merkezde yapılan eğitime de İl Başkanı Servet Koca ile birlikte katılmıştır. Bu eğitimlerin tamamında görsel destekli olarak Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının müracaatının İl Seçim Kurulu'na, İl Başkanı tarafından verileceği üstüne basa basa vurgulanmıştır.

--Bu toplantılardan fotoğraf var mı?

Elbette iyi ki fotoğraflar çektirmişiz. Hemen göndereyim.

İşte Sayın Uğuroğlu o fotoğraf:

dd-015-001.jpg

Ön sırada sağdan ikinci olan İYİ Parti Mersin İl Başkanı Servet Koca, tam arkasında oturan ise Orhan Galip'tir.

4 Şubat ve 19 Şubat olmak üzere toplamda 4 kez genelge gönderildi ve müracaatların kimler tarafından nerelere ne zamana kadar yapılacağı tüm teşkilata duyuruldu.

İlaveten 15 Şubat 2019 tarihide tüm il başkanları tarafımızca tek tek aranarak aynı bilgi ve uyarılar tekraren yapıldı. Bu tarihte Servet Koca ile de 2 defa konuşularak bilgi verildi.

18 Şubat tarihinde Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu tarafından mesaj ile 19 Şubat 2019 tarihinde telefonla aranarak il başkanı bilgilendirildi ve uyarıldı.

Ayrıca bunlarla da yetinmeyerek, 19 Şubat 2019 saat 10.00'da WhatsApp mesajı ile tüm il başkanlarına saat 17.00 beklenmeden listelerin ivedilikle teslim edilmesi ve alındı belgesinin başkanlığımıza gönderilmesi istendi.

Saat 16.00'ya kadar birçok yerden "alındı belgeleri" bize ulaştırıldı.

--Sorun ne zaman ortaya çıktı?

Saat 16.30'dan sonra ben kazasız belasız atlattık ruh hali ile Genel Sekreterimiz Cihan Paçacı Bey'in odasına indim ki 16.50'de Sayın Kocamaz telefon ederek listesinin verilmediğini Cihan Bey'e bildirdi.

--Nasıl bir hava oluştu, nasıl tepki verdiniz?

O dakikadan itibaren İl başkanına ulaşmak için ciddi bir çaba sarf ettik ama ulaşamadık.

Teşkilat başkanımıza ulaşarak (Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın) il başkanının görevden alınmasını talep ettim. Ben de verdiğim yetki belgelerini iptal ettim ve yeni belirlenen isme yetki belgesi düzenledim. Tüm bu evrakları saat 17.05'de Mersin İl teşkilatına mail yolu ile ulaştırdık ve hemen çıktılarının alınarak seçim kuruluna gitmeleri talimatını verdik.

--İl Başkanı kayıp mı oldu?

Saat 17.15'te il başkanı Servet Koca beni arıyor ve danışmanım telefonu açıyor, telefonda "Büyükşehir müracaatını genel merkez yapacaktı değil mi?" diye soruyor. Yardımcım, "saçmalama başkan, ne yaptınız Mersin'i yaktınız" diyor. Bunun üzerine telefonu kapatan il başkanına bir daha ulaşılamıyor

--Siz yetkilerini iptal ettiniz ama Mersin İl Seçim Kurulu'na başvuru neden hangi yetki ile yapılıyor?

Yetki belgesi iptal edilen Orhan Galip yetki belgesinin aslı ile değil fotokopisi ile üstelik GİK kararı ekleri de olmadan el yazılı bir dilekçe ile müracaat ediyor ki genel merkezden gönderilen ıslak imzalı tüm resmî belgeler ortadan yok edildiği de böylece ortaya çıkıyor.

Sorumluların hakkında gereğinin yapılması gerektiği tartışılamaz. Ama bu yapılanın dahi İYİ Parti'nin ve Sayın Genel Başkanımızın kutlu yürüyüşünün önünde duramayacağını biliyor ve yürekten inanıyorum.

***

Değerli okurlarım İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen avukat ve seçim işlerinden sorumlu siyasetçi olarak görüyorsunuz ki yerel seçim adaylarının başvuruları konusunda çok titiz bir çalışma yürütmüş.

Cumhur İttifakı adayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamit Tuna, 1 Aralık'ta, "Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti'den de aday olamayacak" diye bir açıklama yaptı.

Demek hazırladıkları bir kumpas varmış ki Tuna hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Kocamaz'a kurulan kumpas, yaşanılan ihanet ve sonucunda ortaya çıkan siyasi infaz Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçecek.

Yazarın Diğer Yazıları