Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Koçero, Kılıçdaroğlu ile helalleşti...

1968 kuşağı sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde derin izler bırakmıştır. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da bu kuşağın gençlik önderlerinden. Çeşitli gösterilere katılmış ancak göz altına alınmamış ve dolayısı ile tutuklanmamıştır. 1971'de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi'nden mezun olmuştur. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aynı dönemde akademidedir. O yıllar silahlı eylem çok az. Okulda hakimiyet kurmak için kantin gibi stratejik yerleri ele geçirmek gerekiyor. Elazığ'da liseyi birincilikle bitirip Ankara'ya gelen Kılıçdaroğlu'nun okula kaydı ayrı macera. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi önündeki eyleme destekten dönmekte olan genç Kemal'in koluna iki kişi girer: "Bizimle geleceksin!" derler. Numune Hastanesi'nin karşısındaki Turizm-Ticaret Fakültesi'ne götürürler. Kimliğini alırlar. Bir süre sonra Ülkücülerin hakimiyetindeki Turizm-Ticaret'ten çıkarıp, tarihi Türk Ocağı (Resim-Heykel Müzesi) yanında tartaklayıp serbest bırakırlar. O yıllar benzeri "kaçırma" olaylarına sık rastlanıyor. Hatta değiş-tokuş yapıldığı biliniyor.
Sayın Kılıçdaroğlu siyasete atıldığında, CHP Grup Başkanvekilliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ve CHP Genel Başkanlığına seçilişi ile yapılan röportajlarda bu konuyu anlatmıştır. Kılıçdaroğlu ile ilgili yazılan belgesel nitelikli kitaplarda bu olay ayrıntılı yazılmıştır. Sayın Kılıçdaroğlu kendisini kaçıranlardan birinin lakabının "Koçero" olduğunu vurgulamıştı.
68 kuşağı ülkücülerine "Kim bu Koçero?" sorusunu yöneltip Muammer Sözügüzel'e ulaştım. Koçero 1980 öncesinde Ülkücü Gençlik önderlerinden defalarca gözaltına alınmış, cezaevlerine girip çıkmış. Dönemin efsanelerinden. Buluşmamızda o günleri anlattı. Gazetecilik refleksi ile "Bugün karşılaşsanız ne dersiniz?" dediğimde tebessümle "Kucaklaşıp helallik isterim" dedi. Sayın Kılıçdaroğlu'nun millî konulardaki hassasiyetini takdir ile takip ettiğini ve son iki seçimde Mansur Yavaş için çalıştığını ifade etti.
Sayın Kılıçdaroğlu ile merhum Ünal İnanç sayesinde tanışmıştım. Son yıllarda özel bir hukuk oluştu. Gözaltına alınmam, saldırıya uğramam, tutuklanmamda hep yanımda oldu. Sadece benim için değil haksızlığa uğrayan tüm gazetecilerin yanında oldu. Tank-Palet Fabrikası konusunu görüşürken konuyu Koçero'ya getirip, helalleşme talebini ilettiğimde çok duygulandı. Tam bir yıl salgının sona ermesini bekledik. Ve geçtiğimiz hafta CHP genel merkezindeki çalışma ofisinde tarihi buluşmayı gerçekleştirdik.
Çok değerli dostum CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Alparslan Türkeş Vakfı Genel Sekreteri Alparslan Yılmaz ve Koçero Muammer Sözügüzel ve bu satırların yazarını kabul eden Kemal Kılıçdaroğlu ile 50 yıl önce gerçekleşen olayı konuştuk. Son derece samimi sohbette neler konuşulduğunu yarınki yazıya bırakıyorum. Kovid yüzünden kucaklaşma gerçekleşmese de Kılıçdaroğlu ve Koçero arasındaki samimiyet yüklü bakışmalara tanık olunca Türkiye adına umutlandım.
50 yıl sonraki buluşmanın detaylarını yarına bırakırken Sayın Kılıçdaroğlu ve Muammer Sözügüzel'e Türk Milleti adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları