Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Komisyon raporu neden gizlenir?

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonunun raporu aradan geçen uzun süreye rağmen henüz yayınlanmış değil. Komisyon Başkanı eski savcı akabinde FETÖ'nün sözcüsü gibi Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk gibi davaların "Bilirkişi" havasındaki Reşat Petek her gün televizyon ekranlarındaydı... Sonra da AKP Burdur Milletvekili olmuştu. Kumpas davalarının ünlü (!) savcılarının malum medyaya servis ettiği bilgiler ile emekli olup çıkardığı savcı cüpbesini giyercesine duruşma heyetine adeta talimatlar veriyordu. Bir programda dayanamayıp "Reşat Petek'in emekli olduğunu sanıyordum. Sanırım göreve devam ediyormuş" dediğimde "Bu kim? Alın bunu ekrandan" sözleri ile programın yönetmenine adeta talimat vermişti. Bu gün yandaşlaşmak zorunda kalan ismi bende saklı ama internette görüntülerinin yayınlandığı kanalda o gün ekrandan alamasalar da bir daha davet etmediklerinin altını çizmeliyim. Reşat Petek, AKP'den milletvekili seçilince ve 15 Temmuz'dan sonra adeta partinin sözcüsü gibi her gün ekranları işgal etti. Oysa AKP'de ciddi ve kesin bir prensip vardır. "Habersiz ekrana çıkmayın!" emrini çok çiğnedi. 15 Temmuz'un gerçeklerinin ortaya çıkmaması için Petek, bulunmaz kumaştı. Hemen komisyon başkanı yapıldı. Yardımcısı ise AKP Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ. Özdağ ile hukukumuz 80 öncesine dayanıyordu. Şimdi Davutoğlu'nun Gelecek Partisinin Genel Başkan Yardımcısı. Özdağ'ın fikir namusuna inanırım. Sözü uzatmayalım. Selçuk Özdağ'ın talebi ile 15 Temmuz sonrası kurulan komisyonda bilgi vermek üzere davet edilirken en az 30 isim önerdim. Lakin 5 tanesi bile çağırılmadı. Araştırma Komisyonu heyecanla beklenirken aniden 9 tanesi AKP'li üye, 4 üye CHP'den, MHP ve HDP'den 1 üye belirlendi.

AKP'nin söz konusu üyelerinden kaçı şimdi nerede? sorusunu yöneltsem kaç kişi cevap verebilir. AKP'nin İzmir milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın bir dönem FETÖ'nün yakın ekibinden olduğunu bilmem hatırlatmama gerek var mı? O da görevini yerine getirip ortadan kayboldu.

Binlerce sayfadan oluşan komisyon çalışmalarında en uzun süre 4,5 saat bilgi veren birisiyim. Ama sonuç raporu sadece bende değil, TBMM'de de yok... Kamuoyunda heyecan ile takip edilen komisyon çalışmaları ile ilgili komisyon başkanı Reşat Petek: "22 toplantıda kişi başına ortalama 3 saat dinleme süresi olmak üzere konuya doğrudan hakim 51 kişiyi dinledik. Toplantı kapsamında 51 kişi ama çalışma ziyareti kapsamında 90 kişi olmak üzere 141 kişinin bilgisine başvurduk. Çalışma ziyaretleri ayak üstü soru-cevap şeklinde algılanmamalıdır. Aynen burada olduğu gibi kamu kurumlarında ofis, çalışma alanları tahsis edildi. TBMM tutanaklarında "görüşmelerin takibi mümkündür" derken "61 kişiden de yazılı yanıt aldıklarını" söyledi. Bu komisyonun ısrarla saklanan raporu açıklanmadan ne 15 Temmuz'un muamması ortaya çıkar ne de mahkemelerdeki haksızlıklar sergilenebilir. Halen 15 Temmuz üzerinden mağduriyet çıkaranların aslında TBMM komisyon tutanaklarının tamamının niçin yayınlanmadığının sebebi işte o zaman ortaya çıkacaktır.

Devam edeceğiz!..

 

Yazarın Diğer Yazıları