Komisyonlar, ülkeye geri getirilse yeter!

Komisyonlar, ülkeye geri getirilse yeter!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidar, limanların tümünü satıyor. Neden? Çünkü uyuşturucu limanlardan sevk ediliyor. Bu iktidar, Katar''a tek söz söyleyemez, Çünkü Katar, bunların bütün sırlarını biliyor. Bunlar 19 yıldır devleti yönetmeyi değil devleti soymayı amaçlamışlar. Katar konusunu iyi araştırmak gerekir" sözlerini bir çırpıda söyledi.

Bu kadar ağır iddia bütün ayrıntılarıyla, somut delillerle ortaya konulmalıdır. Tabii Venezuela''dan yüklenen 4.9 ton kokainin hangi limana geleceği belliydi ama bu sadece bir örnek... Kılıçdaroğlu, sadece İzmir veya Mersin limanlarının değil bütün limanların uyuşturucu sevkiyatında kullanıldığını iddia ediyor.

"Katar''ın bildiği sırlar" konusu da 2015 yılından beri bu sütunda ortaya konulmaktadır. İhalelerden komisyon olarak alınan rüşvetlerin büyük kısmının Katar bankalarına yatırıldığı, Türkiye''de Katar yatırımı gibi gösterilen alımların o paralarla yapıldığı iddiaları cevapsız kalmıştır! Kılıçdaroğlu, bu iddiaları kastediyor ama bu konuyu da bir iki cümleyle geçiştiriyor. "Araştırmak gerekir" dediğine göre duyumları var ve iktidara uyarıda bulunmuş oluyor!

***

Bu arada, 20. Dönem Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, "2023 seçimlerine gelmeden, AKP kasanın ağzını açmalı. Efendim ''700 ton altınımız var, şu kadar dolar rezervimiz var'' diyorsunuz. Kime bırakacaksınız bunu? Hırsızlara mı?" dedi.

Şevki Yılmaz''ın bu sözlerinde AKP''nin seçimi kesinlikle kaybettiği kabulü var. "Kime bırakacaksınız?" derken hem bu kabulü hem de bilinçaltına işlemiş darülharp anlayışını yansıtıyor. AKP''nin yönetimi devredeceğini biliyor; devretmeden önce 700 ton altın veya dolar rezervlerinin harcanmasını istiyor... Belki iktidarda kalmaya yarar diye...

***

Altın konusunda bir açıklama da "2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez''den geldi.

Dönmez, "Altında, 2021 yılında 7,6 milyar dolarlık ihracat, 5,6 milyar dolarlık bir ithalat rakamını yakaladık. 2017''den bu yana dış ticaret açığımız olan altında bu sene yaklaşık 2 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası elde ettik. 1 milyar doları aşan ihracat kalemimizle borda bu yıl önemli bir ihracat geliri elde ettik" dedi.

Öyleyse, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati''nin "sisteme kazandırmaya" çalıştığı altınlar mı ihraç ediliyor?

Nebati, "Yastık altındaki altının piyasaya kazandırılması herkese kazandırır. Alyansını, bileziğini, kalan son 5 kuruşunu bu davaya teslim eden insanların yaşadığı dönemden geliyorum. Bunlar diyorlar ya ''pazara çık pazara çık'' Allah bilir bir fukaranın evinde bir yemek yememişlerdir." diyordu...

Maden Yasası''nda devlet payı yüzde iki olduğuna göre bu miktar, 2 milyar dolar etmez... Öyleyse, bu kediyse ciğer nerede? Ciğerse kedi nerede?

***

Haftalık gıda ihtiyacı için pazara çıkmak ise artık bin liradan aşağı değil. Bir kilo peynir 85 lira. Dört kişi 7 gün kahvaltıda peynir yese haftada bir kilo peynir yetmez... Ayda dört defa pazara çıksanız, toplam gıda masrafı et hariç dört bin lira eder. Haftada bir kilo kıyma alsanız dört yüz lira yapar. Bu durumda asgari ücret gıdaya bile yetmiyor. Peki kira, elektrik, yakacak, ulaşım, sağlık, haberleşme, giyim gibi giderler ne olacak? Emeklilerin 1.5 milyondan fazlasına 2500 lira layık görüldü... Bu para bir hafta ancak yeter!

Deli Dumrul, geçenden 10 akçe geçmeyenden 20 akçe alıyordu. İktidar, şimdi köprüden geçip geri dönenden de alıyor...

Son zamanlarda çok kimse "Herkes çaldığını yerine koysa ekonomi düzelir" sözünü tekrarlıyor. Sadece komisyon paraları ülkeye geri getirilse bile yeter!

Yazarın Diğer Yazıları