Konut almak mümkün mü?

Krize rağmen sıradan çok büyük ve lüks olmayan bir evin ortalama fiyatı İstanbul için 500 bin lira. Gerçi İstanbul dışında da fiyatlar birbirine yakın.

Biz 500 bin liralık bir ev bulduk ve elde avuçta ne varsa toplayıp 100 bin lirayı ayarladık. Kalan 400 bin lira için de 0.99 faizle kamu bankasına gittik.

Ev ikinci el olmamalı. Yeni ve faturalı müteahhitten almalıyız. Çünkü burada amaç batık veya batmak üzere olan müteahhitleri kamu bankasından zararına kredi vererek kurtarmak.

Kamu bankası tamam dedi ve başladı hesap yapmaya.

Önce evi kaç ay vade ile almak istiyoruz.

5 yılda ödeyelim:

Yani 60 ay vade ile. Böylelikle evin maliyeti artmaz. 400 bin lira kredi 60 ay boyunca 8 bin 873 lira 54 kuruş olarak ödenecek ve bize maliyeti 532 bin 412 lira olacak. 60 ayda 132 bin lira faiz makul. Ama burada makul olmayan bir şey var. Taksit oranı. Türkiye'de 8 bin 873 liralık taksiti ödeyecek kaç babayiğit var?

Bu taksiti ödemek için en az kişinin 14-15 bin liralık geliri olmalı.

Türkiye'de kaç kişinin 15 bin liralık geliri var?

Peki banka kolayı var dedi ve bize ikinci alternatif sundu. Biraz fazla faiz ödeyeceğiz ama taksit düşük.

10 yılda ödeyelim:

Yani 12 ay vade ile.  Karşımıza bu kez aylık 5 bin 711 liralık bir taksit çıkıyor. 120 ay sonunda bankaya 400 bin liralı 685 bin 335 bin lira olarak ödeyeceğiz. 500 bin liralık evin toplam maliyeti 785 bin liraya çıkacak.

Türkiye'de kaç kişinin maaşı 5 bin 711 liralın üstü? Asgari geçim standarttı ile o aileye en az 10 bin lira girmeli.  Karı koca çalışsa dahi ikisinin de maaşı 5 bin liranın üzerinde olmalı.

Kamu bankaları müteahhitleri kurtarmaya kararlı.

Sana kolayı var deyip vadeyi "patron çıldırdı" mantığı ile 180 aya çıkarttı.

Kira öder gibi taksit

Vade 15 yıl yani 180 ay!

Bir ev alıyorsunuz 15 yıl bankaya taksit ödüyorsunuz. Hadi ev sahibine kira vermektense bankaya borç ödeyelim diyorsunuz.

Hesap önümüze konuluyor:

400 bin lira için 15 yıl her ay 4 bin 769 lira ödüyoruz. Bankadan aldığınız 400 bin lirayı vade sonunda 858 bin lira olarak geri ödeyeceksiniz. Yani 500 bin liraya aldığınız evin size maliyeti 100 bin lirada kendi paranızı da eklediğinizde 958 bin lira olacak. Bu ekspertiz ve her yıl bankanın zorunlu kıldığı hayat sigortası ile yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak. Siz evi 500 bin liraya aldığınızı sanacaksızın ama ev için 1 milyon lira ödeyeceksiniz. 500 bin liralık bir evde ödeyeceğiniz kira 2 bin lira. Ama siz 15 yıl boyunca 4 bin 750 lira ödeyeceksiniz. Yaşamınızdan ve boğazınızdan kısıp taksit ödeyeceksiniz.

Tatil yapamayacaksınız 15 yıl. Çocuğunuza istediğinizi alamayacaksınız. 1 yaşındaki çocuğunuz 15 yaşına gelecek ve o ev sizin olacak.

Faizler düştü diye bu şartlarda ev alabilirmisiniz buyurun hesap yukarda.

15 yıl iş güvenceniz var mı?

Çalıştığınız iş yeri sizi işten çıkartmamayı garanti ediyor mu?

Fiyatlar arttı

Ev almak için bir başka olumsuzluk bazı uyanık müteahhitler fiyatları hemen yükseltti.

İstanbul'da en çok konut stokunun bulunduğu Esenyurt, Kayabaşı, Ataşehir gibi semtlerde satılık konut fiyatları yüzde 20 arttı.

Müteahhit de haklı. Faiz düştü ya?

Bu şartlar altında ev almak hiç mantıklı değil. Hele sitelerden ev almak hiç mantıklı değil. Çünkü bu sitelerin yönetimi 10-15 yıl daha müteahhitlerde.  İstanbul'da sıradan bir sitenin aylık yönetim gideri daire başı 500 liradan başlıyor bin 500 liraya kadar yükseliyor. Biz 500 lira kabul etsek bile 5 bin lira kira ödeyen kişi için büyük yük.

Mahalle arasında ikinci el daire için bu kredi verilmediğine göre mantık bunun neresinde?

Tekrar söylüyorum: Bu bir operasyon ve batık müteahhitti kamu bankaları aracılığı ile kurtarma operasyonudur.

Dövizi düşüreceğim diye kamu bankalarına milyarlık türev işlem zararı yazdıran iktidar bu operasyon ile de amacı ülkedeki çiftçiyi desteklemek olan kamu bankasına milyarlık görev zararı yazdıracak.

Sahi bu görev neyin ve kimin tarafından verilen bir görev?

 

Yazarın Diğer Yazıları