Konut satışında büyük hata: O hesap öyle değil

Konut satışında büyük hata: O hesap öyle değil
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konut satışı rakamlarındaki artış hakkında konuştu. 2000 yılında yapılan bir dairenin 5 defa el değiştirdiğine dikkat çeken Aktaş, “Ortada bir daire, ama istatistiklerde yazan beş satış var” dedi.

Konut kredisi faizi çok aşağılara çekilince talep adeta patladı ve haziranda 190 binlik bir satışa ulaşıldı. Hazirandaki satış, geçen yılın aralık ayındaki 202 bin adetten sonra bir ayda gerçekleşen en yüksek satış olarak kayıtlara geçti.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, “Konutta toplam satışla avunmak yersiz” başlıklı yazısında, konut satış rakamlarının yanlış hesaplandığını gündeme getirdi.

“2000 yılında tamamlanıp ilk satışı yapılan bir daire her beş yılda bir el değiştiriyor” diyen Aktaş şöyle devam etti:

“Bu daire bu yıl da dahil biri ilk el, dördü ikinci el olmak üzere beş kez satışa konu olmuş durumda. Ortada bir daire, ama istatistiklerde yazan beş satış var.

Konutta toplam satışa bakarak değerlendirme yapmanın hiç anlamı yok, önemli olan ilk el satış. Siz hiç otomobilde ikinci el satış sayısı duydunuz mu ya da bunu hiç merak ettiniz mi?

Konut kredisi faizi çok aşağılara çekilince talep adeta patladı ve haziranda 190 binlik bir satışa ulaşıldı. Hazirandaki satış, geçen yılın aralık ayındaki 202 bin adetten sonra bir ayda gerçekleşen en yüksek satış olarak kayıtlara geçti.

Ama biz toplam konut satışından hareketle değerlendirme yapmak ve sektörde işlerin iyi ya da kötü gittiğini söylemekle yanılıyoruz. Hatta daha ileri gidip şunu söyleyelim; kendimizi kandırıyoruz.

2000 yılında biten bir daire o yıl satılmış olsun. Bu daire sonraki her beş yılda bir el değiştirsin; dolayısıyla bu daire 2000 yılında ilk kez satıldıktan sonra bu yıl dahil dört kez daha satışa konu olmuştur. Yani bu daire biri ilk el, dördü ikinci el olmak üzere beş kez satış konusu olmuş demektir.

Şimdi ne yapıyoruz; eldeki daire sayısı bir, biz tutup toplam beş satış yazıyoruz. Yaptığımız bundan ibaret.”

1232131311jpg-toa94.jpg

İLK SATIŞ BU YIL ÇOK DÜŞÜK

Aktaş, “İlk el konut satışlarını ay bazında 2013'ten bu yana olan dönem için çıkardık. Başlangıç yılı olarak niye 2013'ü aldığımızı bir kez daha belirtelim. Tüm Türkiye'yi kapsayan konut satış istatistikleri 2013'ten bu yana tutulduğu için başlangıç yılında daha geri gitme şansımız yok” diyerek şunları yazdı:

“2013 yılı başından bu yılın haziran sonuna kadar geçen yedi buçuk yılda ilk el konut satışının aylık bazda en çok ve en az hangi aylarda gerçekleştiğine baktık. Bu sıralamada 10'ar ayı esas aldık.

Ay bazında en yüksek ilk on satış hep ikinci yarılarda gerçekleşmiş.

Ama daha dikkat çekici olan en düşük ilk satışların geçen yıl ve bu yılın ilk yarısında yoğunlaştığı gerçeği. Öyle ki, en düşük satış yapılan ilk on ayın dokuzu geçen yıl ve bu yıla sıkışmış. Bir de 2013'ün ekim ayı var.”