Köpek pasaportu ve aşı pasaportu!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca köpek sahiplerine bir yıl, kedi ve gelincik sahiplerine iki yıl içinde besledikleri hayvanlar için "pasaport çıkarmak" ve "mikroçip takmak" zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliği Demirören Haber Ajansı'na yorumlayan Veteriner Hekim Doğa Erdinç, "Uygulamayla kedi ve köpeklerin aynı bizde olduğu gibi T.C. kimlik numarasına benzer şekilde kimliklendirilmesi söz konusu. Bu da hayvanın deri altına yerleştirilen, yaklaşık pirinç tanesi kadar bir mikroçiple gerçekleşiyor." dedi.
Veteriner hekimin, "aynı bizde olduğu gibi" tanımlaması ilginç değil mi?
***
Kedi, köpek pasaportundan aşı pasaportuna geçmeden önce Sputnik'in Ramil Sitdikov imzalı haberine de bakalım:

"Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan ve dünyanın en eski, en büyük metrolarından biri olan Moskova Metrosu'nda, yıl sonuna kadar yolcuların 'Face Pay' adı verilen yüz tanıma sistemiyle ödeme yapmasını sağlayacak bir sistemin kullanılacağı belirtildi."
Bilindiği gibi Çin'de, yüz tanıma sistemi, bütün ülkede uygulanıyor...

Serdar Turgut ise "Dünya sisteminde yeni çatışma: Tekno Demokrasi Tekno Otokrasiye Karşı" başlıklı, Habertürk'teki son yazısında "Görünen o ki Amerika, demokratik ülkelerin dijital dünyadaki hâkimiyet savaşını Çin'e karşı toplu halde verebilmesi için 'Tekno-Demokrasiler' cephesi açmaya uğraşıyor. Avrupa Komisyonu da 'Çin'in dijital otokrasisine karşı' Amerika ile ortak çalışmaya hazır olduğunu' duyurdu." diye yazdı.
Yani Türkiye veya diğer ülkeler, "Ya kırk satır, ya kırk katır" tercihiyle karşı karşıya!
***
Avrupa Birliği'nin aşı pasaportu taslağı geliştirmesi ise Türkiye'de turizmcilerin tepkisine yol açtı. DHA'nın Antalya bürosundan Mehmet Çınar'ın haberine göre bir turizm şirketinin genel müdürü Recep Yavuz, "AB'nin dijital aşı pasaportu, turizm tarihinin 'utanç belgesi' olabilir" dedi. Yavuz, AB'nin aşı pasaportu taslağının, aşı sırası gelmemiş milyonlarca insanı mağdur ettiğini söyledi ve "Düşünülen belgenin adı, AB Dijital Aşı Pasaportu... Türkiye dışarıda tutuluyor. Aşı pasaportu, şu ana kadar sadece AB'nin kabul ettiği BioNTech-Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarını kabul ediyor." dedi
Hürriyet'ten Ali Gülen'in haberine göre Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya ile Bulgaristan, "Türkiye'yi bu yaz turizmde devre dışı bırakmak için" AB onaylı aşıları esas alan aşı pasaportu istedi. Merkel ile Fransa direndi. Merkel, "Çocukların aşı takvimi belli değil. İnsanlar çocuksuz mu tatile gidecek" diyerek kararı üç ay erteletti. Bu durum Türkiye'ye zaman kazandırdı.
Türkiye'de ise Bilim Kurulu Üyeleri aşı pasaportu konusunda anlaşamadı. Yeniçağ'ın haberine göre Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, e-nabız uygulamasına eklenen yeni modül ile "korona virüs aşı kartı" yani aşı pasaportu oluşturulabildiğini belirtti. Prof. Dr. Levent Akın ise aşı pasaportunun 2023'ten önce uygulanabilmesinin zor olduğunu kaydetti. Akın, "Dünya Sağlık Örgütü, aşı pasaportunun şu dönemde uygulanmasına şiddetle karşı. İleriki yıllarda olabilir." dedi.
***
Op. Dr. Mehmet Okan Özdemir ise "1789 Fransız İhtilali ve Rönesans ile kazanılmış tüm haklar, bir virüs bahane edilerek geri alınmaya çalışılıyor. Bu uğurda bilim çarpıtılıyor, tıp eğilip bükülüyor, olaylara finansal açgözlülük açısından yaklaşılıyor. İnsanoğlu, hiç bir zaman karşı karşıya kalmadığı kadar büyük bir tehdit altında... İnsan eliyle yaratılan açlıkla, kıtlıkla, yoksulluk ve yoksunlukla birlikte adım adım bir büyük dünya savaşına doğru gidiyoruz. Olacakların yanında virüs, salgın gibi hikâyeler eğlencelik gibi kalacak. Akıllı olun." diye herkesi uyarıyor.

Yazarın Diğer Yazıları