Korona aşısını dün yaptıran Mehmet Ceyhan geçen hafta söylediklerini unuttu galiba. Televizyonda açıklamıştı

Korona aşısını dün yaptıran Mehmet Ceyhan geçen hafta söylediklerini unuttu galiba. Televizyonda açıklamıştı
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mehmet Ceyhan Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlanan Çin menşeli korona virüs aşısını yaptırdı. 61 yaşındaki Ceyhan geçen hafta yaptığı açıklamada ise aşının 60 yaşın üzerinde hiçbir verisinin olmadığını ve bu gruba bu aşıyı yapmanın kumar olduğunu ifade etmişti.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Haber Global’de Senem Tolunay Ilgaz’ın programına konuk olmuş ve koronayla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Endonezya’da 60 yaş üstüne aşı yapılmamasının doğru olduğunu belirten Ceyhan, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Endonezya'nın yaptığı son derece doğru. Aşılamayı başka türlü uygulama şemalarına bakarak ayarlamak güvenilir değil. Aşılar arasındaki doz aralığında da aynı şey söz konusu. Sinovac'ın ürettiği aşının bütün çalışmaları 18 ve 60 yaş arasında yapılıyor. Türkiye'de de böyle, Endonezya'da da. Çin'in sonuçları açıklaması lazım fakat Çin ısrarla hangi tarihte açıklayacağını söylemedi. Elimizde bizim 18-60 yaş arasında sadece Türkiye'de 1322 vaka veriye dayanarak karar veriliyor”

“AŞIYI YAPTIRMAK DIŞINDA ÇAREMİZ YOK”
Ceyhan ayrıca şunları belirtmişti:
 "Bu çalışma ile biz aşıya hazırlanıyoruz. Acaba sonuçlar beklendiğimi gibi çıkmadı onun için mi açıklanmıyor diye şüpheler de doğuyor. Kendi adıma böyle bir durumda aşılama yaptırır mıyım diye baktığımda yine de yaptırırım diyorum. Çünkü hastalık kötü seyrediyor. Bizim artık aşının etkisizliğini göze alıp bu aşıyı yaptırmak dışında çaremiz yok.

"60 YAŞ ÜSTÜ VERİSİ YOK, ÇİN AŞISINI ALMAK KUMAR" 
Diyelim ki bu aşı etkisiz çıktı. Yarın mRNA aşıları yaptırılabilir mi? Etkisinde bir azalma olur. Neticede düşük bir antikor düzeyi oluşturuyorsa sonraki aşının etkisini bir nokta engeller. 60 yaşın üzerinde hiçbir verisi yok bunun. Bu gruba bu aşıyı yapmak açıkçası tamamen bir kumar. Tutarsa tutar diye düşünülebilir. Yoksa onun dışında hiçbir veri yok. Sadece tek başına Çin aşısı alan biz varız. Çin'in bile 2'si hazır biri de devam eden 3 aşısı var. Buna rağmen Çin, diğer ülkelerde üretilen aşılardan da ısmarladı kendisine" dedi. 

SAĞLIK BAKANI ENGEL YOK DEMİŞTİ
7 Ocak’ta gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Kurulumuzda gündemdeki bir diğer konu olan 60 yaş üzeri kişilerin inaktif aşı ile aşılanması durumu da değerlendirilmiştir. Faz III deneylerinin 60 yaş üzeri kişilerde yürütülmediği için aşılamanın uygun olup olmayacağı ile ilgili yapılan değerlendirmede Faz I ve Faz II'de 60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır” açıklamasında bulunmuştu.

“60 YAŞ ÜSTÜNE YAPILMASINA ENGEL YOK”
Konuyla ilgili Haber Global’de konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer şunları söylemişti:
“Normalde olan aşı çalışmalarında 18-59 yaş grubu kullanıldı. Buradaki amaç çalışmalarda beklenmedik bir yan etki görülürse 60 yaş üzerinde yan etkilerin belki ağır seyredeceği ve ciddi tablolar düşünülerek bu grup çalışma dışında bırakıldı ve 60 yaş altına yapıldı. Görüldü ki beklenmedik olağanüstü bir yan etki yok. Aşılar güvenilir. Yapılan faz-3 çalışmaları da bunu gösterdi. Şu ana kadar Çin aşısında yapılan değerlendirmelerde aşının etkinliğinin yüzde 90 üzerinde olduğunu gösterdi. Bu nedenle 60 yaş üzerine yapılmasında hiçbir engel yok".

 

İlgili Haberler