Korona bir tür alerji mi?.. / Dr. Leyla Onay

Korona bir tür alerji mi?.. / Dr. Leyla Onay
Bir gün eve geldiğimde şiddetli bir boğaz ağrısıyla birdenbire derin bir halsizlik çektim.

Kuru kuru öksürmeye başladım. Halsizlik o kadar büyüktü ki sanki bütün gün taş taşımıştım.

Yılların dahiliyecisiyim hastalığım ne gribe benziyordu ne de zatürreye benziyordu.

Öksürüğüm kuru olarak 8-10 gün sürdü, bu süre zarfında hiçbir ilaç da kullanmadım.

Dünyada ve Türkiye''de daha korona virüsün adı bile yayılmamıştı.

Korona virüsü gündeme geldikten sonra geçirdiğim bu hastalığın korona virüs olduğu kanaatine vardım.

***

Hastalıktan ölenleri duydukça korona virüsün alerjik konu olabileceğini, ölümle sonuçlanan vakaların da alınan virüsün miktarıyla ilişkili olduğunu düşündüm.

95 yaşındaki hasta iyi olurken 30 yaşında, hiçbir hastalığı bulunmayan, sigara kullanmayan genç bir beyin cerrahının bu virüs yüzünden hayatını kaybetmiş olması dikkatimi çekti. Bu talihsiz cerrahı cerrahını yakından tanıyan onunla aynı hastanede görev yapan iç hastalıkları uzmanı meslekdaşımdan rahmetlinin çok sağlıklı ve zinde olduğunu öğrendim. Üstelik bu doktor pandemi hastanesinde de çalışmıyordu. Bu kadar virüse nasıl maruz kaldığı, yoksa bu virüse karşı bir alerjisinin mi olduğu sorularını akıllara getirtebilir.

Doğuştan alerjilere örnek olarak arı sokmasından, penisilin, novalginden ölenleri söyleyebiliriz. Bilim Kurul''unda çalışan uzmanların alerjiyi de göz önünde bulundurmaları, hastalık geçiren kişilerin plazmalarıyla bunu hastalıktan evvel tespit etmeleri mümkün görülebilir. Alerji söz konusu olduğu zaman bunun da tedavisi vardır.

***

Bir çok hastalıkları olan yaşlı hastaların hastalık sürecini iyileşerek atlattıklarını görüyoruz. Bu konuda daha çok çalışılmasının icap ettiğini düşünüyorum.

İmmün sistem dediğimiz vücudun sağlıklı hali hastalıkları atlatmada büyük rol oynar. Bu sistemi etkin tutmak için hareket, sağlıklı beslenme, hastalıklardan korunma, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçmek gerekir. Bünyesinde 65 kişinin bulunduğu çalıştığım klinikte üç genç çalışan koronaya yakalandı ve hastalığı evlerinde gripten daha hafif atlattılar.

***

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur diye bir atasözümüz bulunmaktadır. Sağlam vücut için diğer bir tabir ile immün sistemi etkin tutabilmek için B 12,  Dvit, magnezyum, potasyum, sodyum, demir değerlerinin bilinmesi icap eder.

Bu arada grip aşısı ülkemize az miktarda geldiği için vatandaşlarımız endişe etmektedirler. Bu grip aşısı daha evvel atlatılan gribe karşı hazırlanmştır, hayati ehemmiyete haiz değildir. Asıl dikkat edilecek mesele zatürre aşısının ihmal edilmemesi gerektiğidir.

Korona virüs başta akciğer olmak üzere vücudumuzun bütün organlarına nüfuz edebilmektedir. Bu arada size akciğer kapasitenizi artırmanız için germe, uzanma ve solunum egzersizleri öneriyorum: Genel kondisyon egzersizleri çok daha faydalı olur. Yoga ve pilateste öneriler arasında sayılabilir.