Korona günlerinde çok artmıştı. Bir zam da ona geliyor

Korona günlerinde çok artmıştı. Bir zam da ona geliyor
Korona virüs salgını ile birlikte internetten alışverişin yaygınlaşması ile en çok tercih edilen sistemlerden biri olan kargo sistemi ile ilgili vatandaşa kötü haber geldi. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, kargo ücretindeki zamları vatandaşlara da yansıtmak zorunda olacaklarını söyledi.

Korona virüs salgını ile birlikte internetten alışveriş de hiç olmadığı kadar yaygınlaştı. Çok sayıda vatandaş, ihtiyaç duyduğu ürünleri kargo aracılığı ile evine sipariş etmeye başladı. Ancak korona virüs salgınından sonra artan ekonomik bunalımdan nasibini alan sektörlerden biri de kargoculuk oldu.

Dünya gazetesinin haberine göre Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ziya Özalp, kargo ücretlerine son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldığını dile getirerek, “Sattığımız üründen alacağımız karı kargo için ödüyoruz. Artan maliyeti tüketiciye yansıtmak zorunda kalacağız” dedi. 

"ZAMLAR 1 YILDA YÜZDE 100'Ü AŞTI" 

Özalp, geçen yıl Salgın öncesi şubat ayında kargo firmalarının gönderi ücretlerine yüzde 50’ye yakın zam yaptığını hatırlatarak, “Kargo sektöründeki zam, e-ticaretteki büyüme ile başladı. Artan talebe yetişemeyen kargo firmaları altyapı yatırımlarını hızlandırmak zorunda kaldı. Firma yetkilileri bize artan maliyetlerden dolayı bu zammı yapmak zorunda kaldıklarını yeni bir zam olmayacağını söylemişti. Ancak bu ay yüzde 50’ye yakın zam daha yapıldı. Böylece son bir yıl da kargo ücretlerine yapılan zam yüzde 100’ü aştı” diye konuştu. 

"TÜKETİCİYE YANSITMAK ZORUNDA KALACAĞIZ" 

Kargo maliyetlerinin otomotiv satış sonrası sektörü için önemli bir maliyet kalemi olduğunu aktaran Özalp, “Sadece OSS üyelerinin 350 milyon TL kargo gideri var. Geçen yıl şubat ayında 7 TL’ye gönderdiğimiz ürünü şu anda 14 TL’ye gönderiyoruz. Birçok şirket, üründen kazandıkları karı kargoya ödediklerini söylüyor” dedi.

Ziya Özalp, bu ay içerisinde yapılan yüzde 50’ye varan zammı tüketiciye yansıtmak zorunda kalacaklarını vurgulayarak, “Bizde ocak ayı ile birlikte hesap kitap yapılıyor. Kargodaki zam çok yüksek olduğu için tüketiciye fahiş fiyat olarak yansıyacak. Bunun düzeltilmesini istiyoruz. Çünkü yansıtabilecek oran değil bunlar” diye konuştu.