Korona savaşçısı Prebiyotiğin 5 faydası ve prebiyotik besinler...

Korona savaşçısı  Prebiyotiğin 5 faydası ve prebiyotik besinler...
Prebiyotikler vücuttaki yararlı bakterileri besleyip doğal bir kalkan görevi görür.Son çalışmalar paraprobiyotiklerin bu yolla birçok viral solunum enfeksiyonunun yanı sıra, Covid -19 için de korumaya sahip olduğunu göstermektedir. Vücudun ikinci beyni olarak tanımlanan bağırsakların, dostu prebiyotiğin faydaları nelerdir hangi besinlerde bulunur

BAĞIRSAK VE SİNDİRİM DOSTU PREBİYOTİKLER 

Vücudun ikinci beyni olarak tanımlanan bağırsaklar, hayati fonksiyonların işlemesi konusunda ciddi role sahiptir. Uzmanlar bağırsak sağlığının korunması yönünde ciddi uyarılarda bulunurlar.

Eğer bağırsaklara rahatsızlık verecek besinler tüketilirse, bu besinlerden dolayı sindirim sistemi birtakım sorunlar yaşar ve oluşan sağlık sorunları hastalıklara meydan oluşturur. Bu nedenle beslenme uzmanları ve tüm doktorlar, bağırsaklara iyi gelecek ve kolay sindirilebilecek besinleri tüketmenizi hatırlatır.

Sağlıklı bağırsaklara sahip olmanın sırlarından biri prebiyotik gıdalar tüketmektedir. Genellikle sebze ve meyvelerde dikkat çeken bu ifade, toplumun yarısı tarafından anlaşılmamaktadır. Sadece mideye iyi gelen besinler olarak bilinen prebiyotik gıdalar, aslında bunun da ötesidir.

Şimdi sizlere uzmanların görüşünden faydalanarak hazırladığımız prebiyotik yiyecekler gündemli yazımızı sunalım. Bağırsak hastalıklarından ve kolon kanserinden korunmanın bir yolu da bu satırlardan geçecek.

PREBİYOTİK NEDİR

Prebiyotikler, insan vücudu tarafından sindirimi mümkün olmayan lif türüdür.
Bilimsel kaynaklarda "Seçici olarak fermente olabilen, gastroeestinal mikroorganizmaların kompozisyon ve – veya aktivitesini etkileyerek bireyin iyi olma hali ve sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besin bileşenleridir. "ifadesi ile tanıtılmaktadır.
1955 yılında keşfedilen prebiyotik, yapılan araştırmalar sonucunda geliştirilmiş ve bağırsak florasında yararlı hale gelen bileşenler olarak ifade edilmiştir.
Bağırsaklardaki faydalı bakterileri koruyan prebiyotik besinler, yemek sonrasında oluşan sindirim güçlüğünü ortadan kaldırmada görevlidir.
Kolonda yer alan faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan prebiyotikler, bağırsak florasını uzun bir süre korumaktadır. Bağırsak florası korunduğunda ise birçok hastalığa kapılar kapanır.
Birçok yiyecekte yer alan prebiyotik, bağırsaklara faydalı olduğu gibi kişilerin ihtiyacı olan enerjiyi de karşılamaktadır. Bu nedenle pek çok kişi prebiyotik gıdalar ile beslenebilir.
Probiyotikler ile oldukça ilişkili olan prebiyotikler, insan sağlığının korunma konusunda güçlü etkilere sahiptir. Arada sadece "1" harf farklılığı olsa da iki faydalı lif de sağlığımız için olmazsa olmaz bir maddedir.
Zayıflamak isteyenleri de yakından ilgilendiren prebiyotikler nelerdir diyorsanız; bir sonraki başlıkta tüm besinleri görebilirsiniz.

YÜKSEK PREBİYOTİK İÇEREN GIDALAR NELERDİR

Sağlığına önem verenler, bağırsakların beyin ile iletişim içinde olduğuna inananlar listedeki prebiyotik besinleri düzenli şekilde tüketmelidir. Bu besinler sizin için burada! Mevsiminde tükettiğinizde etkilerini ikiye katlıyor!

-Soğan
-Sarımsak
-Pırasa
-Kuşkonmaz
-Çilek
-Kiraz
-Kudüs Enginarı
-Fasulye
-Bezelye
-Bal
-Muz
-Yulaf
-Karahindiba
-Yer Elması
-Kereviz
-Domates
-Hardal
-Mercimek
-Arpa
-Kepekli pirinç
-Ceviz
-Badem
-Zeytin
-Elma

PREBİYOTİKLERİN FAYDALALIR NELERDİR

Diyetisyenlerin danışanlarına önerdiği prebiyotikler, bağırsak sağlığını koruyan güçlü besinlerdir. Gıdalardan alınabilen bu sağlıklı lifler aynı zamanda prebiyotik hap ya da ilaçlarla da alınabilir. Herhangi bir sakıncası olmayan prebiyotik gıdalar ve ilaçlar, mideyi rahatlatma konusunda başarılı sonuçlar vermektedir. Prebiyotiklerin faydalarını merak edenler için şöyle bir açıklama yapmak daha uygun olacaktır:

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Prebiyotikler yağ yakımını hızlandırarak metabolizma hızını artırır. Bu döngü içinde zayıflamak isteyenler de amacına ulaşır ve ödemden kurtulur.
Metabolizması durgun olan kişilerin prebiyotik gıdalarla ya da ilaçlarla beslenmesi, sağlıkları açısından etkili olur.
Prebiyotik etkiye sahip besinleri hayatınıza aldığınız günden itibaren etkilerini bedeninizde hissedebilirsiniz.

TAM BİR KALSİYUM DEPOSUN

Prebiyotik yiyeceklerde bulunan kalsiyum gibi mineraller, kas gelişimine destek olur.
Çocukların büyüme çağında prebiyotik yiyecekler tüketmesi, ileri yaşlarda daha güçlü bir kemik yapısına sahip olmasını sağlar.
Vücudun kalsiyumu daha iyi oranda almasını sağlayan prebiyotikler, kemik erimesi riskini ortadan kaldıracak kadar etkilidir.

KABIZLIĞA BİRE BİR

Uzun süredir bağırsak tembelliği içindeyseniz artık uzman onayından sonra prebiyotik ilaç almanın vakti gelmiştir.
Doktorunuz ilaç onayı vermediyse, prebiyotik gıdalar ile beslenerek kabızlık ya da ishal gibi sorunları önleyebilirsiniz.
Eğer düzenli şekilde prebiyotik içeren gıdaları tüketirseniz; mide şişliği ve bağırsak hastalığı gibi durumları da ortadan kaldırabilirsiniz.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak yaşanan kabızlık sorunu da yine bu gıdalar sayesinde çözülecektir.

ÇOCUK GELİŞİMİ İÇİN  ÇOK ÖNEMLİ  

Prebiyotikler vitamin değeri yüksek yiyeceklerdir. Elma, domates, çilek, kiraz ya da yeşil sebzeler gelişim çağında olan çocukları mutlu eder.
Kan değerlerini koruyan ve sağlıklı bir gelecek sunan prebiyotikler, her yaştan kişi için önerilmektedir.
Katı gıdaya geçiş döneminden itibaren prebiyotik içeren besinleri tüketen bebeklerin bağırsak sağlığı daha düzenli şekilde işlemektedir.
Bebeklerde gıda alerjisi sıkça yaşanmaktadır. Prebiyotik gıdalar, bağırsaklardaki faydalı bakterileri çoğaltacağı için; besin alerjisi riskini de ortadan kaldıracaktır.

DEMİR GİBİ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN İHMAL ETMEYİN

Prebiyotik yiyeceklerden oluşan öğünler ile kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz.
Kış hastalıklarından ya da yaz yorgunluğundan korunmanın en iyi yolu beslenme düzenine, prebiyotik gıdaları ekleyebilirsiniz.
Soğan ve sarımsak gibi prebiyotik özelliğe sahip besinleri tüketerek vücudunuzu uzun süre korumaya almış olursunuz. Çünkü bu besinler antibiyotik etkiye sahip güçlü besinlerdir.