Korona virüs 2008’den daha büyük ekonomik kriz getirecek

Korona virüs 2008’den daha büyük ekonomik kriz getirecek
Partisinin genel merkezinde basın açıklaması yapan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, korona virüsün ekonomik etkisinin 2008 krizinden daha büyük olacağını ifade etti.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısından korona virüs salgının ekonomik etkilerine dikkat çekti.

Krizin 2008 Global krizinden daha büyük olacağını ifade eden Paçacı, "Bugün Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 210 bin iş yeri kapatılmıştır. Ayrıca durgunluktan dolayı kapanan iş yerleri ile birlikte bu sayı yaklaşık 400 bine ulaşmaktadır. Bu iş yerlerinde çalışan ekmeğini kazanan insanlarımız işsiz konumuna düşürülmüştür. 2018’den bu yana yaşadığımız ekonomik kriz dolayısıyla % 13.7’ye ulaşan işsizlik rakamı bu kriz sonrası % 20 – 25 seviyelerine çıkabilecektir." ifadelerini kullandı.

Paçacı’nın açıklamaları şu şekilde:

"Korona virüsün insan sağlığı dışındaki diğer tahribatı ekonomik sistemler üzerinde görülmektedir. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ve ekonomileri kırılgan olan ülkelerde çok büyük sarsıntı yaşanacağı dünyanın birçok kuruluşu tarafından ifade edilmektedir.

Ekonomisi güçsüz ülkelerde durgunluğun artması ve para birimlerindeki değer kayıpları ve bunların ekonomi üzerinde getireceği olumsuz sonuçların 2008 Global krizinden daha büyük olacağı belirtilmektedir.

Dünyadaki birçok ülke kendi vatandaşlarını ekonomik krizden korumaya yönelik ekonomik paketler açıklamaktadır. Bugüne kadar açıklanan ekonomik paketler yaklaşık 7 trilyon doları geçmiştir.

Ekonomik paketler genellikle o ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasının %8-12 si büyüklüğündedir. Ülkemizde ise Ekonomik Önlem Kalkanı adı verilen 100 milyar TL’lik bir paket açıklanmıştır. Ancak 100 milyar TL’nin ancak 25 milyar TL’si kullanılabilir durumdadır. Diğer bölümleri ise geleceğe yönelik taahhüt ve teşviklerden oluşmaktadır. Yeniden gerçek bir kriz paketi ve kriz yönetim stratejisine ihtiyaç vardır. İktidar bu krize ciddi önlem almak istiyor ise Gayri Safi Milli Hasılamızın % 10 u olan 480 - 500 milyar TL’lik bir paket açıklaması gerekmektedir. Açıklanacak bu pakette mutlaka öncelik sırası bulunmalıdır. Öncelikle insanların karnı doyurulmalı, yani vatandaşa doğrudan yardım yapılmalıdır. İkinci öncelik ise insanların işini kaybetmesini önleyecek tedbirler alınmalıdır. Bunun için özellikle küçük esnaf ve KOBİ’lerin ayakta kalmaları sağlanmalıdır. Üçüncü öncelik ise işletmelerin durgunluktan dolayı kayıplarının önlenmesi ve mevcut borçlarını ödeyebilmeleri için bu borçların faizsiz ötelenmesi ve yeniden yapılandırılması şarttır. Ayrıca hayati önem taşıyan tarım kesimimizde, çiftçilerimize, doğrudan destek sağlanmalıdır.

Bugün Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 210 bin iş yeri kapatılmıştır. Ayrıca durgunluktan dolayı kapanan iş yerleri ile birlikte bu sayı yaklaşık 400 bine ulaşmaktadır. Bu iş yerlerinde çalışan ekmeğini kazanan insanlarımız işsiz konumuna düşürülmüştür. 2018’den bu yana yaşadığımız ekonomik kriz dolayısıyla % 13.7’ye ulaşan işsizlik rakamı bu kriz sonrası % 20 – 25 seviyelerine çıkabilecektir. Açıklanan ekonomik önlemler kalkanı işsizlik problemini çözmekten çok uzaktır.

Deutsche Bank, 20 Mart 2020 tarihinde açıkladığı raporunda Korona virüsün ekonomik hasarı, İkinci Dünya Savaşından bu yana en büyük kriz olarak nitelendirmekte ve hesaplamalarında ABD ekonomisi için eksi % 7.8, Çin için eksi % 2.5, Avrupa Birliği için ise eksi % 13.3 küçülme öngörmektedir. Neredeyse her gün yapılan araştırmalar Dünya ekonomilerinin eksi % 5 ile % 10 arasında küçüleceğini göstermekte ve bu raporlardaki küçülme oranları Covid-19 salgınının devamı ile artmaktadır.

Yukarıdaki beklentiler ile bakıldığında, Korona virüsün Türkiye ekonomisine eksi % 5-8 aralığında bir küçülme yaratacağı beklenmelidir. Bu durumda etkilenecek sektörlerimiz başta Turizm, inşaat, otomotiv, tüketici perakende, hava yolu taşımacılığı olarak öngörülmektedir. Bu sektörlerin mutlaka ciddi biçimde desteklenmesi gerekmektedir."