Korona virüs anne karnındaki bebeğe geçer mi? Yapılan çalışmalar bilineni tersine çevirdi

Korona virüs anne karnındaki bebeğe geçer mi? Yapılan çalışmalar bilineni tersine çevirdi
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, korona virüsün anneden bebeğe geçme ihtimali olduğunu söyledi. Peru ve Fransa’da bu durumun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Kumru, "Korona virüs daha az anne kanında tespit edildiğinden, bebeğe geçme ihtimali düşük görülse de aslında potansiyel olarak bu mümkün” dedi.

TJOD Antalya Şubesi Başkanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, korona virüs salgınının gebelikte oluşturduğu sorunlarla ilgili elde çok az veri bulunduğunu, daha önce bu konuyla ilgili paylaşımlar olduğunu, ancak yeni gelişmelerin gündeme geldiğini ifade etti.  

İHTİMAL DAHİLİNDE

Korona virüsün dünyada 50 milyondan fazla insanın hastalanmasına ve 1 milyondan fazla insanın ölümüne neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Kumru, "Daha önceki bilgi korona virüsün anne karnındaki bebeğe geçmediği yönündeydi. Fakat son zamanlarda elde edilen verilerle, korona virüsün bebeğin plasentasında tutunma yerlerinin (reseptör) tespit edildiği anlaşıldı. Ayrıca bazı bebeklerin plasentalarında virüsün bulunduğu tespit edildi. Korona virüsün anneden bebeğe geçme ihtimali olduğu görülmekte" dedi.

PERU VE FRANSA'DA TESPİT EDİLDİ

Daha önce aynı aileden olan SARS ve MERS virüsleri salgının yaşandığını, bu virüslerin anne karnında daha çok izole edildiğini aktaran Prof. Dr. Kumru, virüslerin kan yoluyla bebeğe geçmesinin beklendiğini kaydetti.

koronavirus-anne-karnindaki-bebege-gecebiliyor-8413-dhaphoto1.jpg

Prof. Dr. Kumru, "Korona virüs daha az anne kanında tespit edildiğinden, bebeğe geçme ihtimali düşük görülse de aslında potansiyel olarak bu mümkün. Son zamanlarda Peru'da bir olgu yayımlandı. Burada anne karnındaki bebeğe geçtiği tespit edildi. Çok yakında Fransa'da yeni doğan bebekte korona virüs izole edildi. Dolayısıyla korona virüsün anne karnındaki bebeğe geçme ihtimali var görülüyor. Zaten korona virüsle ilgili bebeğin geliştirdiği bağışıklık sisteminin göstergesi olan bazı testler pozitif çıkmaya başlamıştı, yani pozitif çıkan olgular var" diye konuştu.

Tüm bu nedenlerden dolayı korona virüsün anneden bebeğe geçme ihtimalinin sıfır olmadığını aktaran Prof. Dr. Kumru, şöyle konuştu:

"Peki anneden bebeğe geçerse ne yapılmalı diye düşünülürse, şu an bir Türk hekimin başkanlığını yaptığı, Dünya Perinatoloji Birliği'nin yaptığı çalışmada; erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara neden olabileceği gösterilmiştir. Dolayısıyla korona virüs vakalarında bebek ciddi bir şekilde incelenmeli, değerlendirilmeli ve muayenesi yapılmalı. Fransa'da tespit edilen vakada nörolojik semptomlar da tespit edildiği bildirilmiştir.

koronavirus-hamile-shutter-16-9-1583999362.jpg

Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var. Bir de korona virüs hastalığının önlenmesinde kullanılan ilaçlar var. Klorokin ilacı ile ilgili yeni çalışmalar çıktı. Klorokin daha önce romatizmal hastalıklar gibi durumlarda kullanılıyordu. Şimdi bu ilaçla ilgili az da olsa erken dönemde kullanılırsa doğum öncesi anomali yani böbrekte bazı sorunları, damak yarığı, dudak yarığı ve kalp hastalığı gibi hastalıkların arttığına dair veriler de mevcut. Tabii ki faydası bu risklerin üzerinde görülmekle birlikte bebeklerin bu açıdan da değerlendirilmesinde fayda var."

KORONA VİRÜSLÜ ANNELER

Korona virüslü gebelerin bebeklerini bu sorunlar beklerken, korona virüslü annelerin de diğer hastalara göre daha çok yoğun bakımda oksijen desteği, akciğer sorunlarının daha ağır olması gibi riskler taşıdığını belirten Prof. Dr. Kumru, "Dolayısıyla korona virüs pozitif olan annelerin kendi sağlıkları bakımından da sağlık ekibiyle daha sıkı temasta olmaları ve daha sıkı değerlendirilmeleri gerekiyor. Korona virüsün yaygın olması anne olmaya engel değil ama kendilerine hastalık bulaşmaması için sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına dikkatlice uymalarında yarar var" dedi.