Korona araştırması sonuçlandı: Çocuklar da virüs taşıyor, ama

Korona araştırması sonuçlandı: Çocuklar da virüs taşıyor, ama
Dünyayı etkisi altına alan korona ile ilgili salgında çocuklarla ilgili süper taşıyıcı iddialarına Fransa'dan çarpıcı bir araştırma son noktayı koydu. Araştırmaya göre, çocukların koronada 'süper taşıyıcı' olmadığı ifade edildi.

Fransa'nın başkenti Paris'in Creteil kentinde bulunan  Creteil Devlet Hastanesi'nde, 15 yaşın altındaki 605 çocuk üzerinde yapılan deneyler, çocukların KOVİD-19 virüsüne yetişkinlere oranla hem daha az yakalandığını hem de daha az bulaştırdıklarını ortaya koydu.

MedRxiv sitesinde yayınlanan sonuçlara göre, çocukların virüsün yayıldığı ilk günlerde korkulduğunun aksine 'süper taşıyıcı' olmadıkları saptandı. Buna bağlı olarak da, okulların kapatılması ve en riskli grup olan yaşlıların çocuklarla bir araya getirilmemesinin yanlış olduğu vurgulandı.

"ÇOCUKLARIN KORONA VİRÜSE YAKALANMA RİSKİ DAHA AZ!"

Araştırmayı yürüten Prof. Cohen, "Bu hastalık esas olarak yetişkinleri hedef alıyor, en ciddi formları ise neredeyse sadece yaşlılarda ya da ağır bir hastalığı olanlarda meydana geliyor. Enfekte bir kişiyi belirleyip, yakınlarını test ettiğinizde, çocukların virüse yakalanma olasılığının yetişkinlerden 2 ila 5 kat daha az olduğunu gördük" dedi. 

605 çocuk üzerinde yapılan deneylerde, 322 çocukta semptom görülmezken, 283'ünde, ateş, öksürük, ishal, tat alamama gibi hafif semptomların görüldüğü belirtildi. KOVİD-19'a yakalandığı halde hiçbir belirti göstermeyen 322 hastadan 118'inin önceki haftalarda bazı semptomları taşıdıkları kaydedildi. 

VİRÜS NEDEN ÇOCUKLARA DAHA AZ BULAŞTI?

Prof. Cohen çocuklar ile ilgili bu yeni tespiti, "Çocukların burun mukozasında virüs için daha az alıcı var gibi görünüyor. Çocuklar ayrıca daha iyi korunuyorlar çünkü zaten başka tip koronavirüslere önceden yakalanmış ve bağışıklık kazanmışlar" dedi.

Çocukların koronavirüse daha az yakalanmalarının nedenlerini araştıran uzmanlar, çocukların boylarının avantaj olup olmadığını da inceliyor.