Korona virüs aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? Dünyanın konuştuğu Türk Prof. Dr. Uğur Şahin açıkladı

Korona virüs aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek? Dünyanın konuştuğu Türk Prof. Dr. Uğur Şahin açıkladı
Dünyanın konuştuğu Türk, BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının korona virüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu açıkladı. Şahin, aşının ABD ve Avrupa Ocak, Şubat ayı içerisinde dağıtılacağını Türkiye ile de görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

Korona virüse karşı geliştirilen aşı çalışmalarında başı çeken Alman BioNTech’in sahibi Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin aşısı için geri sayım başladı.

BBC’ye konuşan Şahin, aşının Ocak, Şubat aylarında Avrupa ve Amerika’ya dağıtılacağını söyledi.

KORONA VİRÜS AŞISI TÜRKİYE'YE NE ZAMAN GELECEK?

2021’in altıncı ayına kadar 200, 300 milyon doz aşı üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Uğur Şahin, Türkiye Sağlık Bakanlığı ile de görüştüklerini ve protokol imzalanması durumunda Ocak, Şubat, Mart aylarında Türkiye’ye de aşı verilebileceğini ifade etti.

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.

Konvansiyonel aşılarda virüsten genetik bilgi alınıp insan hücresinde bunlar çoğaltılırken, mRNA olarak bilinen yöntemde sadece virüsün genetik kodu yeterli oluyor, bu nedenle aşının üretim sürecinin üç ay kısaldığı belirtiliyor.

Şahin, Pfizer'ın geniş piyasalar için aşı üretimi deneyimi ile ilaçlarla ilgili düzenlemeleri yapan sağlık yetkililerinin hızlı tepkisi sayesinde aşı geliştirme sürecinin yıllar yerine sadece 10 ay sürdüğünü belirtiyor.

Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.

İlgili Haberler