Korona virüs Bilim Kurulu üyesi, okullardaki tehlikeyi açıkladı

Korona virüs Bilim Kurulu üyesi, okullardaki tehlikeyi açıkladı
Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, okulların açılması ile birlikte oluşabilecek tehlikeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, NTV canlı yayınında, okulların açılması ile ilgili soruları yanıtladı. Özlü, ailelerin çocukları sürece hazırlaması gerektiğini belirterek, okullarda muhtemel olan bir tehlikeye dikkat çekti. Özlü, öğrencilerin arkadaşlarını görünce bir araya gelmek isteyeceklerini kaydederek, “Okullar zor bir alan. Bu kuralları uygulayacak olanlar çocuklarımız. Uygulamaları hayata geçirecek olanlar onlar. Kolay bir süreç değil, çünkü kendi akranlarını gördükleri zaman, bir araya gelme isteği duyacaklardır. Bunu kontrol etmenin çok kolay olacağını sanmıyorum. Ama şu da var ki biz virüse rağmen hayata geri dönmek zorundayız” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü’nün açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Okulların açılıp açılmayacağı şeklindeki kararı biz vermiyoruz. Öngörüde bulunmak için de erken. Çünkü salgının seyri ile ilgili durum her an değişebilir. Olumlu yöndeki durum devam ederse, hasta sayılarında azalma olursa, salgını kontrol altına alındığı yönünde veriler bizi desteklerse, okullar tabii ki de açılabilir. Ancak aksi yönde bir durum ortaya çıkarsa, durum yeniden değerlendirmeye alınır.

Bunlar bizim kişisel düşüncelerimiz. Bizler sadece konu ile ilgili risklerin azaltılmasına destek olmaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı doküman da bu risklerin azaltılmasına katkı sunuyor.

Bakanlığın önerileri, olması gerekenler ve ideal olanlar. Ancak bunların uygulanabilirliği noktasında, koşullar ne durumda, hangi durumlar uygun, bunları bilemiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu analizleri yapması gerekiyor.

"ÇOCUKLARIN SOSYAL MESAFEYİ KORUMASI ZOR"

Okullar zor bir alan. Bu kuralları uygulayacak olanlar çocuklarımız. Uygulamaları hayata geçirecek olanlar onlar. Kolay bir süreç değil, çünkü kendi akranlarını gördükleri zaman, bir araya gelme isteği duyacaklardır. Bunu kontrol etmenin çok kolay olacağını sanmıyorum. Ama şu da var ki biz virüse rağmen hayata geri dönmek zorundayız. Bir şekilde eski alışkanlıklarımızdan vazgeçip, kurallara uymamız gerekiyor. Okullar kendi analizlerini yaparlar diye düşünüyorum.

"AİLELERE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR"

İşte bütün sınıflar aynı anda teneffüse çıkmayacak. Oyun oynama alanlarında maskeler takılı olacak. Bunları denetlemek kolay değil ama yapmak zorundayız. Hasta olan öğrenciler, okula gelmeyecek. Bu kural, gelişmiş ülkelerde yıllardan bu yana var. Oralarda, çocuklar en ufak bir semptomu bulunduğu zaman okula gitmez. Bizim ülkemizde okula gitmemek daha önemli bir suç olarak kabul ediliyor. Aileler, çocuk çok kötü olmadığı sürece okula göndermek istiyor. Aileler, yeni duruma alışabilecek mi göreceğiz ancak başarmaları gerekiyor.

"ÖĞRENCİLERİ ERKENDEN HAZIRLAMALIYIZ"

Küçük çocuklar için benim önerim. Okullar açılmadan, çocuklara evde gerekli bilgileri vermemiz gerekiyor. Çocuklarımızı güvende tutabilmek için virüs ile yaşamayı öğretmemiz gerekiyor. Kurallara uymaları gerekiyor. Eğer çocuklara zamanında gerekli bilgiler vermezsek ve okul açıldığı gün tembihlerde bulunursak, yeteri kadar başarılı olamayız”