Korona virüs salgınında herkes ona sarıldı. Astımı olanı daha çok hasta ettiği ortaya çıktı

Korona virüs salgınında herkes ona sarıldı. Astımı olanı daha çok hasta ettiği ortaya çıktı
Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını sürecinde bağışıklığını güçlendirmek isteyenler farklı yöntemlere başvuruyor. Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay bu süreçte özellikle propolisin yaygın olarak kullanıldığını belirterek, "Bazı uzmanlar propolisteki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğini düşünmektedir." diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, özel bir üniversitenin Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, korona virüs salgını sürecinde alınan besin  takviyeleri hakkında konuştu.

"BAĞIŞIKLIKTA ÖNEMLİ ROL OYNUYORLAR"

Dr. Öğr. Üyesi Alçay, Covid-19 döneminde alınan besin takviyeleri için “A, C, D ve E vitamini gibi vitaminler ile çinko, bakır, selenyum ve demir gibi minerallerin sağlıklı bağışıklığın sürdürülmesinde önemli rolleri bulunmaktadır. Covid-19 salgınında bu vitamin ve minerallerin etkinliği hem bilimsel alanda ve hem de medyada çok geniş olarak tartışılmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

"PROPOLİS ASTIMI KÖTÜLEŞTİREBİLİR"

Propolisin astım üzerindeki olumsuz etkisine değinen Alçay, “Bazı uzmanlar propolisteki bazı kimyasalların astımı daha da kötüleştirebileceğini düşünmektedir. Propolis kullanmak, kanama bozukluğu olan kişilerde, ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riskini artırabilir. Ameliyattan 2 hafta önce propolis almayı bırakmak gereklidir” diye konuştu.

"D VİTAMİNİNİN FAZLASI ZEHİRLER"

D vitamininin de sıklıkla kullanıldığını belirten Alçay, “D vitamini fazlası zehirlenmelere ve böbrek hastalıklarına yol açabilir ve bu nedenle ölçüm yapılmadan gereksiz miktarda D vitamini takviyesi kesinlikle alınmamalıdır. Güçlü bir bağışıklık için,  sağlıklı ve dengeli beslenme ile yeterli dozda vitamin ve mineral alımı oldukça önemlidir. Ancak fazla miktarda alınan takviyelerin sağlığa zararlı olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

"GÜNDE BİR PORTAKAL YETİYOR"

C vitamininin vücudun ihtiyacı kadar alınması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, “C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve enfeksiyondan korunmada oldukça önemli bir vitamindir. Yeterli C vitamini alımı yetişkin ve yaşlı erkekler için 110 mg/gün, kadınlar için 95 mg/gün olarak belirlenmiştir. Covid-19 hastalığına yakalanmamak için de kişinin günlük C vitamini ihtiyacı kadar vitamin alması yeterli olur. Günlük olarak taze sebze meyve tüketen kişilerde C vitamini eksikliği görülme olasılığı düşüktür. Bir adet orta boy portakal tüketimi, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini karşılar." şeklinde konuştu.

"BAZI İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİRİYOR"

C vitamini takviyeleri bazı kemoterapi, radyasyon tedavileri ve kolesterol ilaçları ile etkileşime geçerek bazı yan etkilere sebep olabilir diyen Alçay ,"C vitamininin, korona virüs enfeksiyonu üzerindeki etkilerinin ne olduğu hala araştırılıyor. Kritik durumdaki Covid-19 hastalarında IV (damar içi) yoldan C vitamini vermenin iyileşmeye katkı sağlayacağına dair çalışmalar mevcut. Akciğer hasarı oluşmuş yoğun bakım hastalarına vitamin C eklenmesiyle ölüm riskinin yaklaşık yüzde 20 azaldığı gösterildi. Covid-19’un ağır olarak seyrettiği bireylerde damar içi olarak yüksek dozlarda (10-20 g/ gün) C vitamini desteğinin olumlu etkileri olabileceği ileri sürülüyor. Yapılan çalışmalarda bahsedilen ve hastalara iyi geldiği belirtilen yüksek doz C vitamini takviyeleri damar yoluyla ve yalnızca hastaneye yatacak kadar kötü durumdaki hastalara verilmiştir. Fakat henüz ağız yolu ile alınan yüksek doz C vitamini takviyelerinin hastalığa yardımcı olup olamayacağını gösteren net bir bulgu yok. Aksine ağız yoluyla yüksek C vitamini alımı ishal ve mide bulantısı gibi yan etkilere sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler